Την εξαίρεση από τέλη για 10 έτη καινοτόμων τεχνολογιών ενέργειας συζήτησε η Επ. Ενέργειας
21:47 - 11 Ιουνίου 2024
Δύο προτάσεις νόμου, μία εκ των οποίων αφορά την εξαίρεση, για περίοδο δέκα ετών, των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών που συνεισφέρουν θετικά στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, από την καταβολή των χρεώσεων σύνδεσης με τα συστήματα διανομής και μεταφοράς και των χρεώσεων χρήσης των συστημάτων αυτών, συζήτησε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.
Η δεύτερη πρόταση αφορά την υποχρέωση της αρμόδιας αρχής να προβαίνει στη λήψη μέτρων για την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα γενικά και ειδικότερα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από γεωργούς και κτηνοτρόφους σε μειονεκτούσες, καθόσον αφορά στο δίκτυο υδροδότησης, περιοχές με αποκλειστικό σκοπό την ηλεκτροδότηση των υδραντλιών τους.
Τις δύο προτάσεις νόμου κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης.
Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η μία πρόταση "έχει να κάνει με την απαλλαγή από το τέλος χρέωσης εκείνων των νέων τεχνολογιών που σκοπό έχουν να συνδράμουν στην αποθήκευση ενέργειας".
«Η αποθήκευση ενέργειας είναι προτεραιότητα, όμως δεν μπορούμε να μιλά για αποθήκευση ενέργειας στη βάση μπαταρίας, την οποία θα χαρακτήριζα ως άμεση τεχνολογία», είπε ο κ. Χατζηγιάννης.
Ανέφερε ότι αναγκαίες είναι και εκείνες οι τεχνολογίες για αποθήκευση ενέργειας «που έχουν έμμεσο χαρακτήρα, όπως είναι η παραγωγή κάποιου άλλου υλικού όπως το υδρογόνο, του βιοαερίου και της υψομετρικής διαφοράς σε φράγματα νερού».
«Όλες αυτές οι τεχνολογίες πρέπει να τύχουν μιας διαφορετικής προσέγγισης καθώς τις χρειαζόμαστε χθες», ανέφερε και πρόσθεσε πως «θα πρέπει με κάποιο τρόπο να έρθουμε αρωγή» προς αυτό τον στόχο.
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ακόμη ότι «ενώ υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, υπήρξε μια διαφορετική προσέγγιση ότι το κόστος αυτής της διευκόλυνσης θα πρέπει να καλυφθεί από το Ταμείο ΑΠΕ-ΕΞΕ».
«Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται τέλος χρήσης σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η παραγόμενη ενέργεια δεν καταλήγει άμεσα στον τελικό καταναλωτή», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι «όπως και στην περίπτωση της αρχής που ισχύει στη λειτουργία του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όπου μόνο ο τελικός καταναλωτής πληρώνει ΦΠΑ, το ίδιο και στην περίπτωση της ενέργειας, τέλος χρήσης δικτύου θα πρέπει να πληρώνει μόνο ο τελικός καταναλωτής και όχι το ενδιάμεσο».
Ανέφερε πως, μετά από κάποιες αλλαγές που θα γίνουν σε συνεννόηση με την εποπτική αρχή, θα γίνει κατά άρθρο συζήτηση, η οποία θα ολοκληρωθεί σε 15 μέρες, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη όλων, με την ευχή να καταλήξει στην Ολομέλεια πριν το Καλοκαίρι για να γίνει νομοθεσία.
Αναφορικά με δεύτερη πρόταση νόμου που κατέθεσε, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «βάσει της πρότασης θα μπορούν οι γεωργοκτηνοτρόφοι, με άλφα προτεραιότητα, για σκοπούς ιδιοκατανάλωσης, να τυγχάνουν προτεραιότητας στη σύνδεση τους με το δίκτυο».
Και σε αυτή την πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, πάντοτε σε συνεννόηση με την εποπτική αρχή και τους άλλους φορείς «θα κάνουμε αλλαγές στο κείμενο και σε 15 μέρες θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής για ολοκλήρωση της κατά άρθρο συζήτησης, ώστε να καταλήξει στην Ολομέλεια για ψήφιση ή κατά ψήφιση».
Πηγή: ΚΥΠΕ