«Ο Φειδίας έπαιξε σωστά τα χαρτιά του, δεν θα έβρισκε χώρο αν τα κόμματα έδιναν λύσεις σε χρόνια προβλήματα»

Η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου ήρθε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, προκαλώντας σεισμό στα κόμματα, τα οποία είδαν ένα 24χρονο ανεξάρτητο υποψήφιο να καταγράφει ποσοστό 19,3% και λαμβάνοντας 67.931 ψήφους, σπάζοντας κάθε ιστορικό ρεκόρ, με βασικό του όπλα τα social media.

Eιδικοί που αναλύουν το φαινόμενο Φειδίας και την εκλογή του στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, εκφράζουν την άποψη ότι, η επιλογή του νεαρού ήταν ψήφος αντίδρασης και διαμαρτυρίας, με τους πολίτες να στέλνουν μέσω του youtuber ξεκάθαρα μηνύματά προς όλα τα κόμματα και ευρύτερα προς το πολιτικό σύστημα, το οποίο βέβαια, ακόμα και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έδειξε διάθεση αυτοκριτικής.

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής, Γιάννος Κατσουρίδης, «η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου, ήταν ένας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα φαινομένων που εμφανίζονταν εδώ και χρόνια που δείχνουν το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος, που εκφραζόταν είτε μέσω της αύξησης της αποχής, είτε με μετακινήσεις ψηφοφόρων στην ακροδεξιά, το βλέπαμε συχνά και με αρκετές εκφράσεις, αυτό το φαινόμενο».

Τα πολιτικά κόμματα, τα οποία έβλεπαν τα προβλήματα, δεν τα αντιμετώπιζαν ουσιαστικά, παρά μόνο με κάποιες επιδερμικές ενέργειες, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής, «να έρθει μια στιγμή, που το πρόβλημα εκφράστηκε και μάλιστα με ηχηρό τρόπο μέσα από την επιτυχία του Φειδία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η «σούμα» των Ευρωεκλογών-Οι νικητές, οι ηττημένοι και το φαινόμενο που συντάραξε το σύστημα

Το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα των πολιτών γύρισε την πλάτη στα κόμματα, με εξαίρεση το ΕΛΑΜ που ήταν επίσης νικητής στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, είναι παραδεκτό από όλους, με την ερμηνεία που δίνεται να είναι αυτή της διαμαρτυρίας, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Γιάννος Κατσουρίδης, αυτή η εκδικητική ψήφος δεν είχε κανένα πολιτικό περιεχόμενο.

«Τις προηγούμενες εκλογές, μια ψήφο τιμωριτική στην Κύπρο, είχε τουλάχιστον κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά, όπως ψήφος σε μικρά κόμματα ή στην ακροδεξιά», ανέφερε ο κ. Κατσουρίδης, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «αυτή την φορά η ψήφος διαμαρτυρίας, δεν είχε κανένα πολιτικό περιεχόμενο. Ο κόσμος που ψήφισε τον Φειδία, δεν ξέρω τι ακριβώς περιμένει από ένα άνθρωπο που τους είπε ότι δεν έχει πολιτικές θέσεις, δεν έχει προτάσεις και του έδωσαν έτσι εν λευκό την ευκαιρία να βρεθεί σε ένα σημαντικό πόστο».

Παράλληλα, το ερώτημα που θέτουν όλοι, ακόμα και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, είναι κατά πόσο τα μηνύματα της κοινωνίας τα οποία εκφράστηκαν μέσα από την κάλπη, βρήκαν τους κατάλληλους αποδέκτες, με τον Γιάννο Κατσουρίδη να αναφέρει ότι η ψήφος αντίδρασης, δεν είναι η λύση, υπογραμμίζοντας, ότι «η μόνη λύση είναι μετά την εκλογή Φειδία, το υπόλοιπο πολιτικό και κομματικό σύστημα να θορυβηθεί αρκετά και να αποφασίσει να αντιμετωπίσει στην ουσία κα στην ρίζα του τα προβλήματα που δημιουργούν τέτοιου είδους φαινόμενα και καταστάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Εuropean challenge του Φειδία-Από την αγκαλιά του Έλον Μασκ στην καρδιά της Ευρώπης

Πάντως, ο κ. Κατσουρίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το φαινόμενο Φειδίας να δημιουργήσει χώρο και για άλλους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, ωστόσο, υπέδειξε ότι «οι Ευρωεκλογές επιτρέπουν μεγαλύτερη χαλαρότητα, σε αντίθεση με άλλες εκλογές, όπως τις βουλευτικές, ο κόσμος σκέφτεται με λιγότερο χαλαρά κριτήρια, αλλά τίποτε δεν αποκλείεται».

Επιπλέον, σε ότι το αφορά το βασικό του προεκλογικό όπλο που ήταν το social media, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής, επεσήμανε ότι «ο Φειδίας, έπαιξε σωστά τα πλείστα χαρτιά του, ωστόσο, αυτό δεν θα έβρισκε χώρο αν τα πολιτικά κόμματα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Όσον αφορά τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Γιάννος Κατσουρίδης σημείωσε ότι τα κόμματα ήδη χρησιμοποιούν την τεχνολογία, ωστόσο, ο Φειδίας το έκανε καλύτερα με αποτέλεσμα να προσελκύσει κυρίως νεαρούς ψηφοφόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεγάλη ήττα του συστήματος-Γιατί οι πολίτες έκαναν follow τον Φειδία αντί τα κόμματα

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»
Οι εξελίξεις σε Βαλκάνια και Αν Μεσόγειο στο επίκεντρο συζήτησης Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου-Σερβίας