Μια πύρρειος νίκη για τον ΔΗΣΥ και οι αμείλικτοι αριθμοί που δείχνουν ήττα-Η διπλή ανάγνωση του αποτελέσματος

Αν άκουγε κάποιος που δεν γνώριζε τα αποτελέσματα των διπλών τη σύντομη ομιλία της Αννίτας Δημητρίου, η οποία απευθύνθηκε στους πολίτες το βράδυ της Κυριακής, από την είσοδο της Πινδάρου, θα καταλάβαινε πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός, είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών.

Το είπε άλλωστε και η ίδια στην ομιλία της, ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός βγαίνει νικητής: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πολίτες που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, παρόλες τις δυσκολίες ή αρνητικές προβλέψεις. [...]Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βγαίνει από αυτή την αναμέτρηση νικητής, ενωμένος και δυνατός και παραμένει πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου».

Τι πέτυχε όμως ο Δημοκρατικός Συναγερμός στις διπλές εκλογές; Ξεκινώντας από τις Ευρωεκλογές, ο ΔΗΣΥ κατάφερε δύο σημαντικούς στόχους. Έναν που έθεσε εξ αρχής η Αννίτα Δημητρίου και έναν που διαμορφώθηκε στην πορεία, στη σκιά της ανόδου του ΕΛΑΜ και της εξέλιξης που πήρε η υποψηφιότητα του Φειδία Παναγιώτου.

Ο πρώτος ήταν η πρωτιά στις εκλογές. Ο δεύτερος ήταν το κόμμα να μη χάσει τη δεύτερη έδρα, κάτι που θα οδηγούσε σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Αναμφίβολα, αυτό που μπορεί να σημειώσει κανείς, σε ότι αφορά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο ΔΗΣΥ, ναι μεν επιτεύχθηκε ο στόχος της πρωτιάς, που επί της ουσίας εξυπηρετεί μόνο τις εντυπώσεις, μπορεί να εκπληρώθηκε ο στόχος της εκλογής δύο Ευρωβουλευτών, ωστόσο τα δεδομένα παραμένουν αρνητικά. Κι αυτό διότι, ο ΔΗΣΥ κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε πραγματικό αριθμό ψήφων (91316) των τελευταίων δέκα εκλογικών αναμετρήσεων και ταυτόχρονα τη χειρότερη επίδοση της ιστορίας του σε ποσοστό (24,8%).

Ειδικότερα, στις μοναδικές εκλογές του 21ου αιώνα που ο ΔΗΣΥ έλαβε μικρότερο αριθμό ψήφων από αυτές που έλαβε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, ήταν στις Ευρωεκλογές του 2019, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό που κατέγραψε μετά το 2000 ήταν το 27,7% των Βουλευτικών του 2021.

ScreenHunter 1981

Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι κάτι περισσότερο από αρνητικά για την Πινδάρου. Από τους πέντε Περιφερειάρχες που υποστήριξε, κατάφερε να εκλέξει μόλις δύο, ενώ επιλογές που έγιναν μετά από έντονο παρασκήνιο και που προκάλεσαν τεράστια εσωστρέφεια, όπως αυτές του Κωστάκη Κωνσταντίνου στην Πάφο του Ευάγγελου Ευαγγελίδη στη Λάρνακα, και για την αντιδημαρχία Παραλιμνίου, δεν δικαιώθηκαν.

Επιπλέον κατέγραψε ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους. Απώλεσε τον ίσως πιο σημαντικό δήμο της Κύπρου, τον οποίο διεκδίκησε με τον τρίτο τη τάξει στην ιεραρχία του κόμματος, Νίκο Τορναρίτη, έχοντας και τη στήριξη και του ΔΗΚΟ, έχασε τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της πρωτεύουσας, αυτό του Στροβόλου, έχασε στη μεγάλη μάχη της Λεμεσού, όπου επικράτησε τελικά ο Γιάννης Αρμεύτης, ενώ στον δήμο της Λάρνακας, τελικά αποδείχθηκε ότι η προσωπική επιλογή της Αννίτας Δημητρίου, ο κ. Ππεκρής, δεν κατάφερε ούτε κατ΄ ελάχιστο να απειλήσει τον κ. Βύρα. Μάλιστα ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από το ΔΗΣΥ, έχασε και τη δεύτερη θέση, από τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ.

Την παρτίδα έσωσε, μόνο ο Φαίδωνας Φαίδωνος. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη Λεμεσό ο ΔΗΣΥ έχασε και την προεδρία του ΕΟΑ και τον μεγαλύτερο δήμο της Επαρχίας, αλλά και τους τρεις άλλους δήμους. Νίκες κατάφερε μόνο σε δήμους, που ιστορικά διαθέτει υψηλά ποσοστά, όπως το Παραλίμνι, η Αγία Νάπα και η Αραδίππου, καθώς και κάποιοι μικρότερη δήμοι της Επαρχίας Λευκωσίας.

Αυτά τα δεδομένα, μόνο για προβληματισμό προσφέρονται στην παρούσα φάση για τον Δημοκρατικό Συναγερμό και δη την ηγεσία του, ειδικά αν ληφθεί υπόψη, η εσωστρέφεια που προκλήθηκε εσωκομματικά, κατά τη διάρκεια επιλογής υποψηφίων. Από τη Λεμεσό, μέχρι την δυτική Λεμεσό και από τη Λάρνακα στη Λευκωσία και τους ΕΟΑ, είναι γνωστό ότι υπήρξαν αρκετές φωνές, για λανθασμένους χειρισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»
Οι εξελίξεις σε Βαλκάνια και Αν Μεσόγειο στο επίκεντρο συζήτησης Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου-Σερβίας