Πώς η Κύπρος με τρίποντο έφερε στο νησί μας το FIBA Eurobasket 2025-Ο ρόλος και η επιτυχία της ΚΟΚ

Η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Κύπρο, είναι γεγονός. Ο λόγος για το FIBA Eurobasket 2025, το οποίο συνδιοργανώσουν η χώρα μας, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Λετονία.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος, ως μια εκ των τεσσάρων διοργανωτριών του EuroBasket, μαζί με τη Φινλανδία, τη Λετονία και την Πολωνία συμμετέχουν στην προκριματική φάση, μαζί με τις άλλες 28 κορυφαίες εθνικές της Ευρώπης, ενώ παράλληλα έχουν εξασφαλισμένη πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Oι τρεις πρώτοι των οκτώ ομίλων, θα προκριθούν στο FIBA EuroBasket 2025, με εξαίρεση τους τέσσερις προκριματικούς ομίλους των διοργανωτριών, όπου θα προκριθούν οι δύο ομάδες που θα τερματίσουν ψηλότερα στα προκριματικά, μαζί με τη διοργανώτρια.

Κάτι που σημαίνει πως, μία εκ των Γαλλία, Κροατία ή Βοσνία και Ερζεγοβίνη θα αποκλειστεί, ανεξαρτήτου της θέσης που θα καταλάβει η Κύπρος στον όμιλο.

Ο ρόλος και η επιτυχία της ΚΟΚ

Αν και η Κύπρος είναι μια μικρή ως χώρα στην καλαθοσφαιρική οικογένεια, τα τελευταία χρόνια ειδικά, έκανε σημαντικά βήματα μπροστά, σε ό,τι αφορά σημαντικές διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να κερδηθεί η εμπιστοσύνη από την FIBA.

Πιο συγκεκριμένα, η Κύπρος φιλοξένησε το 1997 τον τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τον τίτλο, τα FIBA All Star Games του 2005, 2006, 2007, το Final4 του Eurocup το 2008, και τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματαβ Ανδρών/Γυναικών Κάτω των 18 ετών, Κάτω των 16 ετών, Μικρών Κρατών Γυναικών, Διοργανώσεις 3X3, καθώς και σχεδόν ετήσια διάφορα διεθνή τουρνουά προετοιμασίας συλλόγων και εθνικών.

Η διοργάνωση όλων αυτών των events, σε συνάρτηση με τις άριστες σχέσεις που δημιουργήθηκαν με τη FIBA, αφού έφεραν εμπιστοσύνη προς την Κύπρο, έτσι προχώρησε η ιδέα της διεξαγωγής του FIBA EuroBasket 2025 στη Κύπρο.

Βάση της μελέτης που ζήτησε η ΚΟΚ από τον ελεγκτικό οίκο ΕΥ και με δεδομένες τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της FIBA επιλέχθηκε η Λεμεσός για τις υποδομές ξενοδοχείων, τον αριθμό κλινών και το Σπύρος Κυπριανού, σαν το πιο νέο γήπεδο με μεγάλη χωρητικότητα, το οποίο με μια αναβάθμιση να καλύπτει τις ανάγκες.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κύπρου έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία, παρουσίας του τέως υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη και της ηγεσίας του ΚΟΑ και της ΚΟΕ. Η FIBA, μετά από την παρουσίαση των υποψηφίων χωρών, παραχώρησε τη διοργάνωση στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2022.

Από τη στιγμή που το FIBA EuroBasket αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση από πλευράς εσόδων για τη FIBA, η εμπιστοσύνη που δείχνει στις διοργανώτριες χώρες είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθόλα πρακτική. Ένας άριστος φάκελος υποψηφιότητας δεν είναι αρκετό από μόνο του, αλλά απαιτούνται και εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης, κάτι που διαθέτει η Κύπρος με την ηγεσία της ευρωπαϊκής καλαθόσφαιρας.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ), είχε καθοριστική συμβολή στα πιο πάνω, λόγω της τεχνογνωσίας της από τις προηγούμενες διοργανώσεις, έστω και μικρότερου μεγέθους διοργανώσεις και τις σχέσεις που έκτισε με άλλες χώρες και την ίδια τη FIBA, τόσο σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου όσο και σε επιτροπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Μηνύματα στήριξης για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση από Αριστοτέλους στην τελική εορτή των Σχολείων Ριζοκαρπάσου
Ανοιχτή συζήτηση Αντικαρκινικού Συνδέσμου για βιώσιμη πρόληψη με την Επίτροπο Κυριακίδου
Εκστρατεία ΠΑΣΥΚΑΦ για σημασία γυναικολογικών ελέγχων
Α.Μιχαηλίδου: Η Κύπρος υποδειγματική περίπτωση εκπαίδευσης για βιώσιμη ανάπτυξη
Εγκατάσταση συστήματος παρατήρησης καιρού στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου
Υπ. Εργασίας: Στελεχωμένη η τουριστική βιομηχανία, η ολοκλήρωση εξέτασης των αιτήσεων υπερβαίνει το 95%
Νέα κίτρινη προειδοποίηση, στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Διαβεβαιώσεις υπ. Μεταφορών-«Θα ληφθούν μέτρα για ασφάλεια οδηγών λεωφορείων»
Καταγγέλλουν συμβόλαια αγοράς υπηρεσιών που υπερτριπλασίασαν το κόστος για τον ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Εκφράζει λύπη για την απόφαση ΙδΕΚ για υποβολή πρόσκλησης ερευνητικών προτάσεων το Πανεπιστήμιο Κύρπου