Έκανε το… μνημόσυνο του Κυπριακού σε κλειστή συνεδρία της ψευδοβουλής ο Τατάρ-«Έμεινε ένας μήνας της Ολγκίν»

Τετράωρη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για το Κυπριακό πραγματοποίησε η "βουλή" του ψευδοκράτους, κατά την οποία ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως "φαίνεται ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας" και πως αν η άλλη πλευρά "δεν αποδέχεται την 'κυριαρχία' μας, δεν έχει νόημα να καθίσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης"

Για την επάνοδο της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολκγίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, ο κ. Τατάρ ανέφερε τα εξής: «Αυτό που είπαμε στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΟΗΕ είναι σαφές και ξεκάθαρο. Όταν δώσαμε την έγκρισή μας για την ανάληψη των καθηκόντων της, ζητήσαμε να εξακριβωθεί το αν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, για μια περίοδο έξι μηνών. Σε αυτό το στάδιο, έχει μπροστά της ακόμη ένα μήνα άσκησης των καθηκόντων της. Αν θέλει να επανεκτιμήσει την κατάσταση κατά τον μήνα αυτό, είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε".

"Ωστόσο, τελικά φαίνεται ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η άλλη πλευρά δεν αποδέχεται την 'κυριαρχία' μας. Εάν δεν αποδέχεται την 'κυριαρχία' μας, δεν έχει νόημα να καθίσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, διότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ υπενθύμισε πως σε προηγούμενες περιόδους πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες συνεδρίες για το Κυπριακό, και είπε πως οι ισχυρισμοί πως ο Τ/κ ηγέτης δεν ενημερώνει την κοινή γνώμη είναι αβάσιμοι. Μίλησε για την πολιτική "των δύο κρατών" ως "τη νέα στρατηγική" στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στην αποτυχία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο Ανάν και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα.

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι η άλλη πλευρά, δηλαδή η ελληνοκυπριακή, δεν έχει καμία πρόθεση για ομοσπονδιακή λύση, καθώς αισθάνεται πλήρως ικανοποιημένη με την αναγνώριση και την ένταξή της στην ΕΕ. Ανέφερε επίσης, ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συνεχίσουν με την υποστήριξη της Τουρκίας και να κοινοποιήσουν διεθνώς ότι «υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και κράτη στην Κύπρο». Ο κ. Τατάρ θεωρεί ότι «η αναγνώριση είναι ο μόνος δρόμος για να ζήσει η τ/κ πλευρά με ειρήνη και ασφάλεια κάτω από τη δική του στέγη».

Ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, σημειώνοντας ότι δεν προέκυψαν νέες πληροφορίες από αυτή. Είπε ότι οι απόψεις του «κοινοβουλίου» έπρεπε να ακουστούν από τον Τατάρ καθώς αναμένεται η άφιξη της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ο Έρχιουρμαν τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι "δραπετεύει" από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, και ότι πρέπει να υπάρχει συνέπεια στις θέσεις που προβάλλονται.

Ο κ. Έρχιουρμαν ζήτησε να τηρηθεί εποικοδομητική στάση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πρόσθεσε ότι η στάση του κ. Τατάρ "διευκολύνει τους χειρισμούς του Ε/κ ηγέτη".

«Γνωρίζουμε ότι ο κ. Τατάρ και εμείς έχουμε διαφορετικές απόψεις για τη λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, τουλάχιστον οι απόψεις που προβάλλονται από τον κ. Τατάρ θα πρέπει να έχουν μια συνοχή. Άλλωστε, αυτός διεξάγει αυτές τις διαπραγματεύσεις εκ μέρους του τουρκοκυπριακού 'λαού'. Γι' αυτό είπαμε για άλλη μια φορά ότι δεν θα πρέπει να προβάλλονται αντικρουόμενα επιχειρήματα», σημείωσε ακόμη ο κ. Έρχιουρμαν. 

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων σχετικά με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ο κ. Έρχιουρμαν είπε ότι τα πρόσωπα που εκλέχθηκαν στη Κύπρο δεν εκπροσωπούν την τ/κ πλευρά.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή