Ν. Δαμιανού: Η Κύπρος κάνει πρωταθλητισμό σε έρευνα και καινοτομία

Η Κύπρος κάνει πρωταθλητισμό στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Κύπρου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου, Σταύρο Μαλά, και με μέλη του διοικητικού προσωπικού. 

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε χαρά για το ότι η Κύπρος κάνει πρωταθλητισμό στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, «ένα οικοσύστημα το οποίο πριν από 10-15 χρόνια ήταν σε νηπιακή μορφή», τονίζοντας ότι «πλέον έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που μας δίνει πολλές ελπίδες για το μέλλον». 

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Έρευνας είπε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Ινστιτούτου Κύπρου, για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει αλλά και τα πλάνα του για τη διεύρυνση αυτών των δράσεων, κάνοντας λόγο για «θέματα που μας ενδιαφέρουν ως Υφυπουργείο και ως Πολιτεία». 

«Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας είναι κινητήρια δύναμη για να πετύχουμε τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, να αναπτυχθούμε ως κοινωνία και ως οικονομία και να μπορέσουμε να βάλουμε την Κύπρο στον χάρτη ως περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας», τόνισε ο Νικόδημος Δαμιανού. 

«Το Ινστιτούτο Κύπρου, μέσα από μια σύντομη ιστορία, πέτυχε πάρα πολλά στον τομέα της έρευνας και πέτυχε να είναι βασικός πυλώνας και εταίρος όχι μόνο του οικοσυστήματος της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής», είπε ο Υφυπουργός Έρευνας. Επιπλέον, συνεχάρη το Ινστιτούτο Κύπρου για τη διεθνή αναγνώριση που έλαβε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, παίρνοντας το διεθνές βραβείο στον τομέα της διαχείρισης και της αντιμετώπισης των προκλήσεων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, «όπου το Ινστιτούτο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», όπως είπε.

«Είναι τέτοιοι οι τομείς με τους οποίους ασχολείται το Ινστιτούτο (κλιματική αλλαγή, πράσινη μετάβαση, high-performance computing), που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα όχι γιατί απλώς συνάδουν με τη στρατηγική μας, αλλά διότι είναι και τομείς στους οποίους ως Κύπρος και ως παγκόσμιο πρέπει να εγκύψουμε», υπέδειξε ο Υφυπουργός Έρευνας. 

«Για μας είναι πολύ βασικός ο τομέας της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστημονικής αριστείας και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε. Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις για το πώς βοηθούμε το οικοσύστημα να μεταβεί στο επόμενο στάδιο ωρίμασης, όπου πλέον θα αξιοποιήσουμε τη μάζα που δημιουργείται από τις επιτυχίες του οικοσυστήματος, και πώς θα έχουμε αποτελέσματα καινοτόμων υπηρεσιών ή εργαλείων ή προϊόντων από το οικοσύστημα της έρευνας», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Σταύρος Μαλάς, ανέφερε ότι «είναι υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε τον Υφυπουργό για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, αλλά και να εκφράζουμε τις απόψεις μας για το πώς βλέπουμε την εξέλιξη της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας». Σημείωσε ότι η Κύπρος δοκιμάστηκε σε πολλά πεδία στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «πολλές φορές οι επιδόσεις μας σε άλλους τομείς δεν μας κάνουν και πολύ περήφανους, αλλά στον τομέα της έρευνας η Κύπρος σεμνύνεται να λέει ότι έχουμε τεράστιο έργο να επιδείξουμε».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Δαμιανού, ο κ. Μαλάς τού είπε ότι είναι «επικεφαλής ενός από τα πιο νευραλγικά, αν όχι του πιο νευραλγικού Υπουργείου», επισημαίνοντας πως «η έρευνα και η καινοτομία απέδειξαν ότι είναι το ισχυρότερο όπλο και το πιο σημαντικό εργαλείο για να δημιουργήσεις βιώσιμη ανάπτυξη». Αν κάτι μάς έχει διδάξει η Ευρώπη, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, είναι ότι οι χώρες που επένδυσαν στην έρευνα και την καινοτομία είναι εκείνες που δημιούργησαν βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να ικανοποιούνται απλώς με την οικονομική μεγέθυνση. 

Εν συνεχεία, ο Σταύρος Μαλάς χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υφυπουργού Έρευνας για αξιολόγηση του νεογέννητου ερευνητικού οικοσυστήματος της Κύπρου, καλώντας τον ταυτόχρονα να βάλει πολύ ψηλά τον πήχη «έτσι ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε πρωταθλητισμό της αριστείας και να μην μπούμε στον πειρασμό να κάνουμε πρωταθλητισμό της μετριότητας». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ
Σε Ε/κ ανήκει γη «πανεπιστημίου» που προορίζεται για ξενοδοχείο με καζίνο
Παραδοχή Χριστοδουλίδη-«Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»
Έλιωσε τα θερμόμετρα ο Ιούνιος-Κατέγραψε ρεκόρ με έως και 5,7 βαθμούς ψηλότερη μέση θερμοκρασία
Με στόχο να ακούσει τους νέους, η Κυβέρνηση εγκαινιάζει την πλατφόρμα ΕΚΦΡΑCY
Χάλασε ο… θερμοστάτης του καιρού-Από τις καταιγίδες στον καύσωνα, κίτρινη προειδοποίηση από Μετεωρολογική
Αναμένουν γραπτώς τις θέσεις ΟΚΥπΥ για ωρομίσθιο προσωπικό οι συντεχνίες και αποφασίζουν για απεργία
Έντονη δυσαρέσκεια Επ. Εμπορίου-Κάνει λόγο για παραποίηση αλήθειας για το πλαφόν στο νερό
Υπ. Γεωργίας: Η ΚΑΠ πρέπει να έχει στόχο δίκαιο εισόδημα για παραγωγούς
Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή η πρώτη γενιά του προσφυγικού πληθυσμού έχει σχεδόν εξαλειφθεί