Πώς οι Τουρκοκύπριοι βοήθησαν το ΑΚΕΛ να διατηρήσει απόσταση ασφαλείας από τον Φειδία

Αρκετή συζήτηση είχε γίνει προεκλογικά για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Τουρκοκύπριοι στις Ευρωεκλογές, καθώς μια αυξημένη προσέλευσή τους, θεωρείτο με τα δεδομένα που υπήρχαν τότε, ότι θα μπορούσε να δώσει στο ΑΚΕΛ την πρωτιά. Τα δεδομένα αυτά, όμως, αγνοούσαν την επέλαση του Φειδία Παναγιώτου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν καταγράφηκε δημοσκοπικά και τα κόμματα δεν φαίνεται να είχαν ιδέα για το εύρος της διείσδυσής του στο εκλογικό σώμα. Τελικά ούτε η εκτίμηση για αυξημένη προσέλευση Τ/κ επαληθεύτηκε, αφού οι αριθμοί τους κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα με την προηγούμενη φορά, ενώ τελικά η συνεισφορά τους δεν ήταν προς την κατεύθυνση της πρωτιάς από το ΑΚΕΛ αλλά προς τη δημιουργία μιας διακριτής ψαλίδας του κόμματος της Αριστεράς με τον Φειδία.

Είναι ξεκάθαρο πως το ΑΚΕΛ «σάρωσε» ανάμεσα στους Τ/κ ψηφοφόρους, καταγράφοντας εξαιρετικά ψηλά ποσοστά, ενώ την πλειοψηφία των υπόλοιπων τ/κ ψήφων μοιράστηκαν το Volt και οι Οικολόγοι, τα οποία, όπως και το ΑΚΕΛ, διέθεταν Τ/κ υποψήφιο. Η χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις προσέλευσή τους, όμως, δεν απέφερε σε κανένα από τα τρία κόμματα όσες «μπόνους» ψήφους θα ήλπιζαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το ΑΚΕΛ ήταν ο κυρίαρχος σε όλα τα εκλογικά κέντρα που ψήφισαν Τ/κ που κατοικούν στα κατεχόμενα. Στο Γυμνάσιο Κάτω Πύργου (ψήφισαν 28), το ΑΚΕΛ κατέγραψε ποσοστό 71,4% και το υπόλοιπο 28,6% διοχετεύθηκε το Volt, χωρίς καμία ψήφο σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Στο κέντρο της Φλάσου (ψήφισαν 100), το ΑΚΕΛ έλαβε το 80,8% των ψήφων, με το Volt να κερδίζει το 10,1%, τους Οικολόγους το 7,1% και δύο ψήφους να διοχετεύονται στην ΕΔΕΚ. Στο κέντρο της Ξυλοτύμπου (ψήφισαν 231) το ΑΚΕΛ πέτυχε ποσοστό 87,5%, δεύτεροι ήρθαν οι Οικολόγοι με 6,7% και τρίτο το Volt με 5,4%, με μία ψήφο να πηγαίνει στον ΔΗΣΥ. Στο κέντρο της Αχερίτου (ψήφισαν 342) το ΑΚΕΛ κινήθηκε σχετικά χαμηλά με τα υπόλοιπα ειδικά κέντρα, καθώς κατέγραψε ποσοστό 69,3%, ενώ αυτό ήταν το προπύργιο του Volt, με ποσοστό 23%. Οι Οικολόγοι πήραν το 6,5%, ενώ τρεις ψήφοι κατέληξαν στο Κίνημα Εθνικής Δράσης και μία στην ΕΔΕΚ.

Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα της Λευκωσίας, στον Αστρομερίτη (ψήφισαν 613), το ΑΚΕΛ κυριάρχησε με 91,6%, το Κίνημα Οικολόγων ήρθε δεύτερο με 5,7%, το Volt έλαβε 2%, ενώ μοιράστηκαν μια χούφτα ψήφους η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ και το Κίνημα Εθνικής Δράσης. Στο ειδικό κέντρο Αγίου Δομετίου (ψήφισαν 1084) το ΑΚΕΛ πήρε το 82,6% των ψήφων, ενώ στο Volt κατέληξε το 9,2% και στους Οικολόγους το 7,3%. Από δύο ψήφους πήραν ΔΗΠΑ, ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ και από μία το ΔΗΚΟ, το ΕΛΑΜ και το Κόμμα για τα Ζώα.

Στο Κέντρο που λειτούργησε στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως (ψήφισαν 1302), ψήφο στο ΑΚΕΛ έδωσε το 79,3%, ενώ το Volt έλαβε ποσοστό 11,7% και οι Οικολόγοι 8,1%. Αυτό ήταν και το κέντρο που πήρε τ/κ ψήφο ο Φειδίας, αν και μόλις μία, όπως και ο ΔΗΣΥ, το Κόμμα για τα Ζώα, το ΕΛΑΜ και οι Κυνηγοί, ενώ τρεις ψήφους έλαβε η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Εθνικής Δράσης. Στο ειδικό κέντρο της Παλαιάς Αγοράς (ψήφισαν 1068), το ΑΚΕΛ κέρδισε το 82,3% των ψήφων, με το Volt να ακολουθεί με 10,1% και τους Οικολόγους με 6,7%. Από δύο ψήφους κατέγραψαν η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Εθνικής Δράσης και από μία ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Κυνηγοί και Ανδρόνικος Ζερβίδης.

Στο ειδικό εκλογικό κέντρο της Δερύνειας (ψήφισαν 910) το ΑΚΕΛ ήρθε πρώτο με 77,1% των ψήφων, με το Volt να κερδίζει 17,2% και τους Οικολόγους 4,6%. Τρεις ψήφοι διοχετεύθηκαν στο ΔΗΚΟ και στο ΕΛΑΜ, ενώ ΕΔΕΚ και Κίνημα Εθνικής δράσης πήραν από δύο.

Συνολικά, το ΑΚΕΛ πήρε από τα ειδικά κέντρα Τουρκοκυπρίων, σε πραγματικούς αριθμούς, 4485 ψήφους. Δεδομένου ότι, σε πραγματικούς αριθμούς, το 2,1% που χωρίζει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα από τον Φειδία Παναγιώτου είναι 7833 ψήφοι, χωρίς αυτή τη συνεισφορά από τους Τ/κ, το ΑΚΕΛ θα είχε μόλις 3348 ψήφους διαφορά από τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, ενώ από τον πρώτο ΔΗΣΥ το χωρίζουν περισσότερες από δώδεκα χιλιάδες ψήφοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτη φορά Αριστερά με μία έδρα-Δεν βγήκαν στο ΑΚΕΛ οι επιλογές των Ευρωεκλογών

Δειτε Επισης

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο ΥΠΕΣ για επετειακή εκδήλωση της κυπριακής ανεξαρτησίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί την άτυπη συνάντηση της Νέας Υόρκης ο Γεραπετρίτης
Ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός ενόψει τριμερούς στο Εθνικό τη Δευτέρα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για προοπτική επανέναρξης διαβουλεύσεων εξέφρασε ο ΥΠΕΣ
Πρόεδρος για τριμερή: Γνωρίζω τις κόκκινες μας γραμμές και ευελπιστώ ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα
Τα παράλληλα αφηγήματα του Κυπριακού, η προσέγγιση της Τουρκίας και οι σκοπιμότητες Τατάρ
«Σκάνδαλα που αφορούν δημόσιο χρήμα, πρέπει να τιμωρούνται, έτσι θα ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη»
Εξήραν το σημαντικό ρόλο της ΚΔ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί Γερουσιαστές
Εκτιμήσεις για τρέχουσα συγκυρία και «τελευταίο μίλι» από ομιλητές συνεδρίου ΑΚΕΛ για Κυπριακό
Στόχος το καλό αποτέλεσμα στην τριμερή-Μηδενική η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς