Η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ

Η ευρωπαϊκή οικογένεια από τη δημιουργία της, προσπαθεί ώστε να ενισχυθούν τόσο οι οικονομικοί όσο και οι κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ των Κρατών - Μελών της. Παράλληλα, ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της είναι η προσπάθεια επίτευξης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Η προσπάθεια δηλαδή, να μειωθούν οι όποιες αποκλίσεις καταγράφονται σε διάφορα επίπεδα, στα οποία οι Περιφέρειες της ΕΕ παρουσιάζουν υστέρηση.

Για την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής, κάθε Κράτος – Μέλος καταρτίζει τη στρατηγική επίτευξης των σχετικών στόχων, για περίοδο επτά ετών (προγραμματική περίοδος). Οι εθνικές στρατηγικές καθορίζονται στα λεγόμενα Σύμφωνα Εταιρικής Σχέσεις (ΣΕΣ), ενώ εξειδικεύονται στα Προγράμματα, μέσω των οποίων τα Κράτη – Μέλη προσδιορίζουν πώς σκοπεύουν να κατανείμουν τα διαθέσιμα κονδύλια.

Μέσω της Πολιτικής Συνοχής υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες έργα ανά την Ευρώπη τα οποία χρηματοδοτούνται από:

  • Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το οποίο είναι συνδεδεμένο με την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ.
  • Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+), είναι το κύριο μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.
  • Το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ) που καλύπτει τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ τα οποία έχουν ΑΕΠ χαμηλότερο από το 90% του μέσου όρου των ΕΕ-27, χρηματοδοτώντας επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος (περιλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής) και σε Διευρωπαϊκά Δίκτυα στον τομέα των Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).
  • To Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο έχει ως στόχο τη δίκαιη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, στηρίζοντας τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα.

H Κυπριακή Δημοκρατία το 2024 συμπλήρωσε 20 χρόνια ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό επωφελήθηκε τόσο προενταξίακα από κοινοτικούς πόρους, όσο και με την ένταξη της το 2004. Ουσιαστικά, η παρούσα προγραμματική (2021-2027) είναι η 4η για την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει χρηματοδότηση.

Για την τρέχουσα προγραμματική 2021-2027 έχουν κατανεμηθεί στην Κύπρο €969εκ. από τα Ταμεία, ενώ €842εκ Ευρώ θα δοθούν από Εθνικούς Πόρους. Οι προαναφερόμενοι πόροι, έχουν κατανεμηθεί σε συγκεκριμένες Προτεραιότητες και Ειδικούς Στόχους, βάσει και των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων (ανταγωνιστκότητα, ψηφιακή οικονομία, ενέργεια, περιβάλλον, Αστική Κινητικότητα, κλιματική αλλαγή, κυκλική Οικονομία, απασχόληση, εκπαίδευση, κατάρτιση, στήριξη της απασχόλησης των νέων, κοινωνική ένταξη, στήριξη απόρων, κλπ).

Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί ουσιαστικά τη βασική στρατηγική προσπάθειας ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, τη στρατηγική που διαχρονικά στοχεύει σε μια Ευρώπη ανταγωνιστική, βιώσιμη, κλιματικά ουδέτερη, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Μια πολιτική που υποστηρίζει της βασικές αξίες και στόχους της ΕΕ.

Το άρθρο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Έργου EUHeyday. Το έργο έχει εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διάρκεια 12 μήνες. Την υλοποίηση του έχει αναλάβει εταιρικό σχήμα που αποτελείται από την IMH, την Enoros Consulting LTD, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Κωνσταντίνος Κλουδάς, Υπεύθυνος έργου EUHeyday

Περισσότερες πληροφορίες για την Πολιτική Συνοχής και το έργο EUHeyday:

Ιστοσελίδα

Facebook

Instagram

Δειτε Επισης