Τα κάστρα που κράτησαν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ-Η πρωτιά έκπληξη των Ενεργών Πολιτών και το μήνυμα του ΕΛΑΜ

Μπορεί ο Φειδίας Παναγιώτου να πολιόρκησε, δικαίως, την ημέρα των εκλογών, αφού τα ποσοστά που κατέλαβε παγκύπρια ήταν τεράστια για ένα ανεξάρτητο υποψήφιο, ενώ κατέκτησε και πρωτιές σε πάρα πολλά χωριά της Κύπρου, αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη χωριών που ψήφιζαν παραδοσιακά είτε δεξιά, είτε αριστερά, είτε δυνάμεις του κέντρου.

Παρόλα αυτά, κάποια χωριά έμειναν πιστά στις παραδόσεις τους, στηρίζοντας με μεγάλα ποσοστά τα κόμματα που συνήθως ψηφίζουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που τερμάτισε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές, καταγράφει σε επτά χωριά ποσοστά πάνω από 40%. Συγκεκριμένα, στον Ασκά κατέγραψε 43,1%, στην Κοφίνου 45% και στο Μαρί 48,3%. Πιο ψηλά ποσοστά κατέγραψε στον Κάτω Δρύ με 53%, στο Μαρώνι και στον Άγιο Θεράπων με 53,2%. Το υψηλότερο ποσοστό του ΔΗΣΥ, καταγράφηκε στην Άλωνα με 54,3%.

Από την άλλη, το ΑΚΕΛ που έχασε μία έδρα στις Ευρωεκλογές, με το αποτέλεσμα να θεωρείται αποτυχημένο για το κόμμα, έχει ξεπεράσει το 40% σε συνολικά δώδεκα χωριά ανά το παγκύπριο.

Στο Πραστειό Κελλακίου κατάφερε να κατακτήσει το 40% των ψήφων, ενώ στο Κίτι το 40,1% και στην Τεμπριά το 40,2%. Στον Φαρμακά, το 41,4% στήριξε το κόμμα της Αριστεράς, με το Πέρα Χωριό Λεμεσού να ακολουθεί με 43,3%. Ο Αστρομερίτης ακολουθεί με 43,8% και το Απλίκι με 44,2%.

Τα ψηλότερα νούμερα του κόμματος καταγράφηκαν σε Νήσου με 45,8%, Φλάσου με 46,3% και Περβόλια με 50,5%. Στην κορυφή της λίστας ανήκουν οι ψήφοι της Δερύνειας που έφθασαν στο 51,9%.

Εκπλήξεις με πρωτιές ΕΛΑΜ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Κυνηγών

Την ίδια ώρα πέραν των δύο μεγάλων κομμάτων, τα δικά τους κάστρα κράτησαν κάποια παραδοσιακά κόμματα, ενώ άλλα φαίνεται να άρχισαν να χτίζουν τα δικά τους.

Τρανό παράδειγμα της δεύτερη περίπτωσης, όπου κόμματα αρχίζουν να χτίζουν τα μικρά τους κάστρα, είναι αυτό της Λάγιας που με ποσοστό 36,6% ψήφισε και στήριξε ΚΕΚΚ (ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ - ΚΙΝΗΜΑ ΕΝ. ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ).

Η ΕΔΕΚ κατέλαβε την πρωτιά στα Νέα Δήμματα με 53,8%, ενώ το ΔΗΚΟ έλαβε 53,3% στα Μέσσανα. Από την πλευρά της η ΔΗΠΑ, τερμάτισε πρώτη στο Σινά Όρος, με 48,3%.

Τέλος, το ΕΛΑΜ κατέλαβε τέσσερις πρωτιές, με μία εξ’ αυτών να είναι και η μεγαλύτερη που κατέγραψαν οι φετινές εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, στην Βάσα Κελλακίου το ΕΛΑΜ έλαβε το 60,6% των ψήφων. Επίσης έλαβε 50% στην Αγία Ειρήνη, 46% στη Δορά και 45% στο Μηλικούρι.

Δειτε Επισης

Ανοίγει τα χαρτιά του στους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Ενέργεια, συνδεσιμότητα, στη συζήτηση υπό τον Πρόεδρο και επιχειρηματικής κοινότητας
Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351‚4εκ. κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή
Εγκαινίασε διάλογο με τους επιχειρηματίες ο ΠτΔ-«Δεν πρέπει να αλλάζουμε το όραμα της οικονομίας κάθε φορά που αλλάζει Κυβέρνηση»
Στη Βουλή νομοσχέδιο για προϋποθέσεις κατάργησης Βίζας προς ΗΠΑ για Κύπριους
Συνάντηση Τούρκου Αντιπροέδρου με «πρωθυπουργό» ψευδοκράτους στην Άγκυρα
Α. Δημητρίου: Τα εθνικά κοινοβούλια αναμορφώνουν το κοινό μέλλον των λαών
Αναβλήθηκε η ψήφιση του Πόθεν Έσχες-Γίνεται ακόμη συζήτηση για αλλαγές
Αντιδρούν στα κατεχόμενα για το περιουσιακό και τα βάζουν με ΠτΔ-«Δείχνει ότι έχει ξεκινήσει επίθεση εναντίον μας»
Η Κομισιόν έλαβε το αίτημα της Κύπρου για επιχορηγήσεις 89,2 εκατ. ευρώ