Το ανθρώπινο χέρι που καίει την ύπαιθρο και η αναμονή των επιπλέον πτητικών μέσων

Καμένη γη, στάχτη και αποκαΐδια, άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον Άγιο Συλά, με τις Δυνάμεις Πυρόσβεσης να τρέχουν για να σώσουν ότι σώζεται. Αυτό όμως που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι και αυτή η πυρκαγιά αποδίδεται σε κακόβουλη ενέργεια.

Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πέραν του 90% των πυρκαγιών στη Λεμεσό οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα», ενώ όπως τόνισε, «η Κυβέρνηση έχει σχεδιασμό αναφορικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Των δηλώσεων του Προέδρου, προηγήθηκε η επιβεβαίωση από πλευράς Πυροσβεστικής ότι τόσο η φωτιά στον Άγιο Συλά, όσο και η φωτιά στον Άγιο Θεόδωρο ήταν από ανθρώπινο χέρι. «Στο σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά δεν μπορούσε να ήταν τυχαία, ούτε με αποτσίγαρο. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος ήθελε η φωτιά να προχωρήσει και να καταστρέψει και το κατάφερε», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Αρχιπύραρχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκου Λογγινού, κληθείς να σχολιάσει την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Άγιο Συλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΤέσσερα με πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης στον Άγιο Συλά-«Δεν μπορεί να ξεκίνησε τυχαία η πυρκαγιά»

«Ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Θέσαμε ως στόχο να προστατέψουμε σπίτια και να σώσουμε ζωές και τα καταφέραμε. Καταφέραμε επίσης να μην επιτρέψουμε στη φωτιά να κατευθυνθεί προς την Παλώδια. Το έργο μας ήταν πολύ δύσκολο» ανέφερε, ο Αρχιπύραρχος, ενώ όπως σημείωσε σε κάποια σημεία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις.

Παράλληλα, την ώρα που οι πυρκαγιές ήδη άρχισαν να καίνε την Κυπριακή γη, ακόμη, αναμένονται τα επιπλέον πτητικά μέσα, τα οποία σίγουρα θα έχουν πολύ μεγάλο ρόλο να επιτελέσουν στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσγειωμένα στις διαδικασίες τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης-«Γίνονται ενέργειες να καλυφθεί το κενό»

Υπενθυμίζεται πως, οι προσφορές που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, αφορούν εκμίσθωση δύο ελικοπτέρων και τεσσάρων αεροπλάνων, εκ των οποίων το ένα θα έχει ρόλο συντονιστικό και σε περίπτωση πολλών ταυτόχρονων πυρκαγιών, θα ίπταται για παρατήρηση και συντονισμό των πτητικών μέσων που θα επιχειρούν στην φωτιά. Ωστόσο, για την ώρα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ούτε ποια θα είναι η έκβαση των προσφορών, αλλά ούτε πότε θα έρθουν, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι θα βρίσκονται στην Κύπρο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Δειτε Επισης

Τον πυροβόλησε και μετά τον χτύπησε με σίδερο-Ξετυλίγεται το κουβάρι της δολοφονίας στην Ορμήδεια
Πάνω από 30 καταθέσεις για την οικογενειακή τραγωδία-Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών
Έκλεψε χρηματικό ποσό που βρήκε στο δρόμο-Την αναζητεί η Αστυνομία (pic)
Ο Στάρμερ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας-Θα διοριστεί από τον βασιλιά Κάρολο
Αντιμέτωπος με κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης ο «Κότας»-Παραμένει υπό κράτηση μέχρι τις 17 Ιουλίου
Σπασμένα γυαλιά προκάλεσαν την πυρκαγιά στην Πελαθούσα
Ιστορική νίκη για τους Εργατικούς στη Βρετανία-Καταποντίζονται οι Συντηρητικοί του Σούνακ
Στόχος εμπρηστών όχημα που χρησιμοποιούσε 34χρονος στα Πολεμίδια
Δυόμιση μήνες μετά και ακόμα ψάχνουν απαντήσεις για την απόδραση του Σύρου από τις Κεντρικές Φυλακές
Ανοίγει τα χαρτιά του στους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό