Συνάντηση Ντάουνερ και Τατάρ-« Η συζήτηση για ομοσπονδία δεν έχει οδηγήσει σε λύση»

Θα πρέπει να συζητηθούν νέες και δημιουργικές ιδέες στο Κυπριακό, δήλωσε ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά από την συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι εργάστηκε για έξι χρόνια για την επίλυση του προβλήματος και διαπιστώνει πως ακόμη επαναλαμβάνονται οι ίδιες ιδέες. Με τις ίδιες απόψεις δεν μπορείς να φτάσεις κάπου, «γι’ αυτό πρέπει να συζητηθούν νέες και δημιουργικές ιδέες».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ντάουνερ επισκέφθηκε τον Τ/κ ηγέτη στο γραφείο του και είπε ότι είναι ευτυχής που επέστρεψε στην Κύπρο, λέγοντας ότι με τον κ. Τατάρ συζήτησαν για τις ευκαιρίες λύσης του Κυπριακού.

Την χαρά του για την συνάντηση με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι ο Αυστραλός πρώην ΥΠΕΞ είναι έμπειρος στο Κυπριακό, αφού εργάστηκε γι’ αυτό έξι χρόνια και χαρακτήρισε τις απόψεις του για το μέλλον της Κύπρου «σημαντικές».

Στην συνάντηση, είπε, εξήγησε στον κ. Ντάουνερ την νέα του πολιτική, δηλώνοντας ότι μπορούν να ξεκινήσουν νέες και επίσημες διαπραγματεύσεις «με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος».

Η συζήτηση για ομοσπονδία, πρόσθεσε, δεν έχει οδηγήσει σε λύση και οι διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτή τη βάση έχουν εξαντληθεί. «Επομένως διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία δεν θα ξεκινήσουν».

Στην συνάντηση, όπως αναφέρεται, παρόντες ήταν ο ειδικός εκπρόσωπος του κ. Τατάρ Γκιουνές Ονάρ, ο ειδικός σύμβουλος για διεθνείς σχέσεις και διπλωματία Χουσεϊν Ισικσάλ, η σύμβουλός του για νομικά ζητήματα, Σουλέν Καραμπατζιάκ, ο υπεύθυνος για τον Τύπο, Κερέμ Χασέρ και ο Τσετίν Ραμαντάν, συμπρόεδρος της «εκστρατείας ελευθερίας και δικαιοσύνης για τη Βόρεια Κύπρο», που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι
Πηγή συνεργασίας η Ενέργεια για τον Πρόεδρο-«Η ανάπτυξη φυσικών πόρων να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»
Ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν-«Είμαστε ασυμβίβαστοι όταν απειλείται η εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου»
Συμμετέχουν Κύπριοι στο κίνημα «Παγκόσμια Πορεία προς τη Γάζα»-Απευθύνουν έκκληση για στήριξη
Συντάχθηκε για προσωρινή παύση εξορύξεων στη θάλασσα ο Πρόεδρος-Εν αναμονή επιστημονικών δεδομένων
Τραβούν τέρμα το σχοινί οι Τούρκοι-Ανακοινώνει χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού το ψευδοκράτος
Συναντήθηκε με Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ενημερώθηκε για τις επαφές Ολγκίν στην Τουρκία
Συνομίλησαν για το Κυπριακό και για τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή Πρόεδρος και Αμπντάλλα
Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς ο Πρόεδρος-Συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας
Από τον Ίλον Μασκ στους αριστίνδην-Οι ευκαιριακές συμμαχίες αυξημένου ρίσκου χωρίς πολιτικό υπόβαθρο