Δημοσκόπηση REPORTER: Πρώτο το ΑΚΕΛ, τρίτο το ΕΛΑΜ-Οι διαφαινόμενες ανατροπές και τα ντέρμπι των Ευρωεκλογών

Προβάδισμα τόσο για την πρωτιά όσο και την τρίτη θέση, καθώς και περιθώρια ανατροπών καταγράφει η δημοσκόπηση του REPORTER και του IMR για τις Ευρωεκλογές. Στην αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες, το ΑΚΕΛ φαίνεται να κόβει πρώτο το νήμα, καθώς προηγείται του ΔΗΣΥ με μιάμιση μονάδα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΕΛΑΜ με ακόμη μεγαλύτερη ψαλίδα από το ΔΗΚΟ.

Ωστόσο, τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΔΗΚΟ έχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω άνοδο, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την κατάταξη, αφού παρουσιάζουν χαμηλή συσπείρωση. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η πέμπτη θέση που καταλαμβάνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Φειδίας Παναγιώτου, ο οποίος προηγείται με αισθητή διαφορά των υπολοίπων, ενώ ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, ΔΗΠΑ, Volt και Κυνηγοί βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, σε χαμηλά ποσοστά.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της IMR, είναι πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, αξιολογεί πως πιο ενδιαφέρουσα εκλογική διαδικασία, αυτήν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα, «σε ποιο βαθμό θα λέγατε ότι σας ενδιαφέρουν οι εκλογές του 2024, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ταυτόχρονα Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές Εκλογές, το 75% των ερωτηθέντων, αξιολογεί ως πιο σημαντικές τις δεύτερες.

Συγκεκριμένα, μόλις το 28% των ερωτηθέντων αξιολογεί σε μεγάλο βαθμό πιο σημαντικές τις Ευρωεκλογές, 40% σε αρκετό βαθμό, 23% σε μικρό βαθμό και 9% καθόλου σημαντικές. Αντίστοιχα, το 39% των ερωτηθέντων, θεωρεί πιο σημαντικές τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μεγάλο βαθμό, 36% σε αρκετό βαθμό, 15% σε μικρό βαθμό και 10% καθόλου σημαντικές.

Αξιολόγηση Εκλογών

Έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν με βάση τους υποψήφιους που προτείνουν τα κόμματα στις Ευρωεκλογές, έναντι 23% που αναφέρουν ότι θα ψηφίσου με κριτήριο το ίδιο το κόμμα που παραδοσιακά ψηφίζουν. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον κρίνεται το εύρημα πως μόλις το 12% θα ψηφίσουν με βάση τις θέσεις που παρουσιάζουν τα κόμματα. Το 6% ανέφερε πως ψηφίζει με άλλα κριτήρια.

ScreenHunter 1886

Στην πρόθεση ψήφου, το ΑΚΕΛ προηγείται με 1,4% του Δημοκρατικού Συναγερμού.Ειδικότερα, το ΑΚΕΛ λαμβάνει 23,5% και ο Δημοκρατικός Συναγερμός 22,1%. Το γεγονός ότι η διαφορά των δύο κομμάτων, είναι εντός του ορίου του στατιστικού λάθους, σε συνδυασμό με τα ποσοστά συσπείρωσης που παρουσιάζονται πιο κάτω, ουσιαστικά προϊδεάζουν για το ντέρμπι για την πρωτιά το βράδυ των εκλογών.

Τρίτο κόμμα με μια διαφορά της τάξεως των 2,6% μονάδων, εμφανίζεται το ΕΛΑΜ με ποσοστό 11,4%. Το ΔΗΚΟ ακολουθεί με 8,8%, προδιαγράφωντας κι εδώ μια ενδιαφέρουσα μάχη για την τρίτη θέση.

Στην πέμπτη θέση, με διαφορά ασφαλείας από τα υπόλοιπα κόμματα, είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Φειδίας Παναγιώτου, με ποσοστό 6,2%, ενώ τα παραδοσιακά κόμματα ακολουθούν με ποσοστά κάτω από 3%. Ειδικότερα, η ΕΔΕΚ καταγράφει ποσοστό 2,8%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών 2,55 και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία 2%. Ακολουθεί το Βολτ Κύπρου με 1,8% και το Κόμμα των Κυνηγών με 1,4%

Σημειώνεται πως το 11,2% των ερωτηθέντων, δήλωσε αναποφάσιστο, κάτι που ενδεχομένως να καταδεικνύει και τις ανατροπές, που είναι δυνατόν να συμβούν την ερχόμενη Κυριακή.

ScreenHunter 1887

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις, τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΔΗΚΟ φαίνεται να έχουν αρκετά περιθώρια για περαιτέρω συσπείρωση στις μέρες που απομένουν. Αντιθέτως το ΑΚΕΛ και ενδεχομένως και το ΕΛΑΜ φαίνεται βρίσκονται πιο κοντά στο ταβάνι τους, καθώς υπερβαίνουν το 70%. Ο ΔΗΣΥ καταγράφει συσπείρωση 61% έχοντας αρκετό περιθώριο να ανέβει μέχρι τις εκλογές και να κλείσει την ψαλίδα που παρουσιάζει από το ΑΚΕΛ, εάν αξιοποιηθεί σωστά ο εναπομείναντας χρόνος από την Πινδάρου.

Ωστόσο, πολύ ανησυχητική θα πρέπει να θεωρεί η παράταξη την μεγάλη διαρροή που παρουσιάζει προς το ΕΛΑΜ, καθώς το 13% της εκλογικής του βάσης φαίνεται να μετακινείται δεξιότερα του χάρτη. Οι διαρροές του προς το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ είναι πιο μαζεμένες, με 3% και 4% αντίστοιχα.

Το ΑΚΕΛ αντιθέτως παρουσιάζει μια καλή συσπείρωση, ύψους 74%, και ταυτόχρονα πολύ μικρές διαρροές προς τα άλλα κόμματα της τετράδας. Οι απώλειές του ανέρχονται σε 2% προς το ΔΗΚΟ και τον ΔΗΣΥ.

Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτο πως παρουσιάζει διπλάσια διαρροή προς το ΕΛΑΜ. Το ΔΗΚΟ κινείται πολύ χαμηλά, καθώς δείχνει να έχει συσπειρώσει μέχρι στιγμής μόνο τους μισούς ψηφοφόρους του. Παρά το γεγονός πως αυτό είναι ανησυχητικό, αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για σημαντική άνοδο στις μέρες που απομένουν μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Οι απώλειές του ανέρχονται σε 5% προς τον ΔΗΣΥ, 3% προς το ΑΚΕΛ και 4% προς το ΕΛΑΜ. Σε ό,τι αφορά το ΕΛΑΜ, παρουσιάζει καλή συσπείρωση, ύψους 73%. Η μεγάλη εισροή που δέχεται από τον ΔΗΣΥ δεν είναι αμφίδρομη, αφού η διαρροή του προς την Πινδάρου είναι 4%. Μικρότερες είναι οι απώλειές του προς το ΔΗΚΟ (3%) και προς το ΑΚΕΛ (2%). *Σε άλλους πολιτικούς χώρους παρουσιάζονται μικρότερα ποσοστά μετακινήσεων και ροών.

ScreenHunter 1888

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ των ημερομηνιών 27-30 Μαΐου, με Παγκύπρια κάλυψη σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Το μέγεθος δείγματος είναι χίλια άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 με δικαίωμα ψήφου στις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου. Η επιλογή δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία και η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα της έρευνας είναι +/- 3,1%, ενώ ο βαθμός βεβαιότητας ανέρχεται σε 95%.

ScreenHunter 1883

ScreenHunter 1884

Δειτε Επισης

Οι εξελίξεις σε Βαλκάνια και Αν Μεσόγειο στο επίκεντρο συζήτησης Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου-Σερβίας
Μεταβαίνει σε Ισραήλ και Παλαιστίνη ο Κόμπος-«Η ΕΕ πρέπει να έχει πιο ουσιαστική επικοινωνία με ΗΠΑ»
Ξεκλείδωσε η διαδικασία για τη νεα Κομισιόν με συμφωνία ΕΛΚ, S&D και Renew
Δημοσκόπηση REPORTER: Θετικά αποτιμώνται τα κυβερνητικά σχέδια-Πώς τα βαθμολογούν οι πολίτες
Η αναφορά του Προέδρου, η κοινωνική ανάγκη για διαφάνεια και οι υπερεξουσίες
ΠτΔ: Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δοθεί ένα τέρμα στο δράμα των αγνοουμένων
Ικανοποίηση μελών Επ. Θεσμών για απόφαση Ανωτάτου για πόθεν έσχες Εισαγγελέων
Παρασκήνιο για «προεδρία βουλής» και «προεδρικές» στα κατεχόμενα
Κανονικά η λειτουργία της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ουκρανία-Παρακολουθεί τις εξελίξεις το ΥΠΕΞ
Στην Κύπρο ο Μπορέλ στις 22-23 Νοεμβρίου στο πλαίσιο περιοδείας