Ερτουγρούλογλου: Η Ρωσία να ενεργήσει με βάση τις πραγματικότητες στην Κύπρο

Ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, «κάλεσε τη Ρωσία να ενεργήσει με βάση τις πραγματικότητες στην Κύπρο και να σταματήσει να επιβάλλει μια φόρμουλα λύσης».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίπρις» γράφει ότι αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνγκελα Ολγκίν στη Μόσχα και στην ανοικτή στήριξη της Ρωσίας προς την κ. Ολγκίν όσον αφορά στη διπλωματία που διεξάγει στο Κυπριακό, ο κ. Ερτουγρούλογλου επέκρινε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για την ανακοίνωσή του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας, ο Ερτουγρούλογλου κάλεσε τη Ρωσία, πρωτίστως, να απέχει από δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ή να ασκήσουν πίεση στην κ. Ολγκίν για να υπερβεί την εντολή της.

«Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως να επιβάλλει άλλες φόρμουλες λύσης που αγνοούν πλήρως τις πραγματικότητες στο νησί και είναι πλέον ξεπερασμένες και εξαντλημένες», υποστήριξε ο «υπουργός εξωτερικών».

Ταυτοχρόνως, ο κ. Ερτουγρούλογλου κάλεσε τη Ρωσία «να αποδεχθεί την ύπαρξη δυο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο», υποστηρίζοντας ότι «οποιοδήποτε μοντέλο λύσης που δεν βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας». 

Παράλληλα, με τον ισχυρισμό ότι καθήκον της κ. Ολγκίν «δεν είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, αλλά να εντοπίσει ένα κοινό έδαφος», ο κ. Ερτουγρούλογλου υπενθύμισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε εγκρίνει το διορισμό της κ. Ολγκίν, υπό τον όρο ότι θα υπηρετούσε για περίοδο έξι μηνών.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση η αιτία θανάτου της 77χρονης που παρασύρθηκε από όχημα
Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία
Βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου με τον Ραϊσί και τον ΥΠΕΞ του Ιράν πριν από τη συντριβή
Οι επτά πιθανοί διάδοχοι του Ραϊσί-Το φαβορί, ο διπλωμάτης και το αουτσάιντερ από τα παλιά
Με drone βρήκαν το ελικόπτερο του Ραϊσί-Γιατί καθυστέρησε 13 ώρες ο εντοπισμός του
Καταδικάστηκε με πρόστιμο εταιρεία για τον θάνατο εργαζόμενου-Άνοιξε η θύρα ανυψωτικού και έπεσε στο κενό
Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό ο Πρόεδρος-Νέοι ισχυρισμοί από την CPP
Ανασύρθηκε η σορός του Ραϊσί και των άλλων επιβατών μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου
Αβάσιμοι οι «ισχυρισμοί» για τον Πόντο υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας