Στόχος του ΡΙΚ να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς
15:35 - 09 Μαΐου 2024
Στόχος του ΡΙΚ είναι να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς, ανέφερε την Πέμπτη η επικεφαλής του Τμήματος Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων ΡΙΚ, Κατερίνα Μηλιώτη, χαιρετίζοντας την δημοσιογραφική διάσκεψη Τύπου για την προκήρυξη του Διαγωνισμού Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλίας Αλετράς» στην Πλατεία Παλιάς Αγλαντζιάς.
«Δεν είναι απλώς χρέος μας, αλλά και ισχυρή επιθυμία μας να εξελίξουμε τον θεσμό, με στόχο ολοένα και περισσότεροι και νεαρότεροι συγγραφείς να υποβάλλουν έργα τους», ανέφερε η κ. Μηλιώτη, προσθέτοντας ότι το ΡΙΚ προχωρά και στην ενίσχυση της διοργάνωσης σεμιναρίων συγγραφής κυπριώτικου σκετς, σε συνεργασία με την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων.
Σημείωσε, ακόμα, ότι το κυπριώτικο σκετς είναι ταυτισμένο με τη συχνότητα του πρώτου προγράμματος του ραδιοφώνου του ΡΙΚ και ότι το κοινό αγκαλιάζει θερμά τόσο το σκετς από το ραδιόφωνο, όσο και το σκετς από την τηλεόραση, κάτι που φαίνεται, όπως είπε, και από τις μετρήσεις.
Εξάλλου, στον δικό της χαιρετισμό η Έλενα Σταύρου, εκ μέρους του ΔΣ του ΡΙΚ, επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι να διαφυλαχθεί και να διατηρηθεί το θεατρικό αυτό είδος, «που παρουσιάζει την ηθογραφία μας, τα κοινωνικά στοιχεία του τόπου μας, την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητά μας». Πρόθεση του Ιδρύματος, όπως είπε, είναι να ενισχυθεί ο θεσμός με νέα κίνητρα και ευκαιρίες συμμετοχής και για νέους συγγραφείς.
Η κ. Σταύρου σημείωσε, ακόμα, ότι «αυτή η πρωτότυπη, όμορφη ραδιοφωνική και θεατρική προσέγγιση, συμβάλλει επίσης στη διαφύλαξη και διατήρηση της κυπριακής διαλέκτου, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει και τους εθνικούς αγώνες του λαού μας». Επεσήμανε, δε, ότι από τις 4/10/1953 που πρωτοπαρουσιάστηκε το κυπριώτικο σκετς κατά τα εγκαίνια λειτουργίας του ραδιοφώνου, μεταδίδεται κάθε Κυριακή από το πρώτο πρόγραμμα του ΡΙΚ. «Δική μας δέσμευση ως ΔΣ ΡΙΚ είναι», κατέληξε η κ. Σταύρου, «να συνεχίσει να μας συντροφεύει για άλλα τόσα χρόνια και ει δυνατόν για πάντα».
Ο Πρόεδρος των κριτικών επιτροπών, σκηνοθέτης και παραγωγός τηλεοπτικών παραγωγών του ΡΙΚ, Στέφανος Φαρμακάς, ανέφερε από την πλευρά του ότι κάθε χρόνο υποβάλλονται κατά μέσο όρο περίπου 100 συμμετοχές στον διαγωνισμό κυπριώτικου σκετς, ο οποίος προκηρύσσεται ανελλιπώς από το 1961. Αυτό μαρτυρά, όπως είπε, ότι το σκετς αγκαλιάζεται από παλιούς και νέους συγγραφείς.
Επεσήμανε, δε, ότι χρειάζεται να είναι κάποιος πολύ ικανός συγγραφέας και γνώστης της κυπριακής διαλέκτου για να πετύχει σε 25 περίπου λεπτά να παρουσιάσει μία ιστορία με έξι διαφορετικούς χαρακτήρες και ενδιαφέρουσα πλοκή. Υπενθύμισε, επίσης, ότι πέρα από τον Διαγωνισμό Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς, που είναι αφιερωμένος φέτος στον Ανδρέα Μαυρομμάτη, προκηρύσσεται κάθε χρόνο από το 1969 και Διαγωνισμός Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου, ο οποίος φέτος είναι αφιερωμένος στην Άλκηστη Παυλίδου.
Στους τρεις νικητές του Διαγωνισμού Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς, όπως είπε ο κ. Φαρμακάς, θα δοθούν βραβεία 1200 ευρώ, 1000 ευρώ και 800 ευρώ. Τα χρηματικά βραβεία, σημείωσε, προσφέρονται από την εταιρεία Χαραλαμπίδης – Κρίστης, που στηρίζει τη διοργάνωση του διαγωνισμού.
Εκ μέρους της εταιρείας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Μάριος Κωνσταντίνου, ο οποίος επεσήμανε ότι το κυπριώτικο σκετς είναι «σταθερός εκφραστής των ανησυχιών και των ονείρων, του χιούμορ και του μοναδικού, κυπριακού αυτοσαρκασμού, φορέας της ντόπιας κυπριακής λαλιάς». Πρόσθεσε, επίσης, ότι μέσω του θεσμού αυτού «το ΡΙΚ πραγματώνει έξοχα ένα μεγάλο μέρος εκείνου του πολύτιμου ρόλου, που μόνο η δημόσια ραδιοφωνία μπορεί να διαδραματίσει, όχι συντηρώντας την παράδοση, αλλά ανανεώνοντάς την δημιουργικά».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν με συγκίνηση και δύο από τους πρώτους ηθοποιούς που συμμετείχαν σε κυπριώτικα σκετς, η Πίτσα Αντωνιάδου και ο Γιώργος Ζένιος. Εξάλλου αποσπάσματα από κυπριώτικο σκετς παρουσιάστηκαν και κατά την έναρξη της εκδήλωσης, όπως επίσης και ένα βίντεο-αφιέρωμα στην ιστορία του θεσμού.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν συντελεστές, συγγραφείς, ηθοποιοί και σκηνοθέτες, καθώς επίσης και η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου στην Αγλαντζιά.
Πηγή: KΥΠΕ