Επιχείρησε να κολυμπήσει στα βαθιά αλλά έπεσε σε ύφαλο η Ολγκίν-Της έβαλε και ημερομηνία λήξης ο Τατάρ

Μια νέα προσέγγιση η οποία έχει ως γνώμονα να βάλει πίεση στις πολιτικές ηγεσίες, για να γίνει το επόμενο βήμα στο Κυπριακό, φαίνεται ότι εγκαινιάζει σε αυτή την τρίτη της επίσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Μαρία Ανγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Η κα. Κουεγιάρ, αφού ένωσε όλα τα κομμάτια του παζλ που θεωρεί ότι διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο στο Κυπριακό, επέστρεψε στους δύο ηγέτες, παρουσιάζοντας τους τα δεδομένα. Από την πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο και την πρώτη της δήλωση στα μέσα που την περίμεναν στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου τον περασμένο Φεβρουάριο, παρέπεμψε στην προσωπική της εμπλοκή στην ειρηνευτική διαδικασία της Κολομβίας, που επίσης ήταν ένα άλυτο πρόβλημα για μισό αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ

Αναφέρθηκε στον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και πώς αυτή η επιθυμία του λαού, υποχρρεωσε και τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό. Την ίδια συνταγή ακολουθεί και τώρα. Είναι αλήθεια πως στα τρία της ταξίδια στην Κύπρο, η κα. Ολγκίν φρόντισε να συναντήσει αρκετό κόσμο. Από απλούς πολίτες, μέχρι εργαζόμενους, αρχηγούς κομμάτων, ακτιβιστές, πολιτικούς, επιχειρηματίες, τεχνοκράτες και πολλούς άλλους. Την ίδια ώρα, εργάστηκε και σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο. Ταξίδεψε στην Αθήνα, δύο φορές στην Άγκυρα, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, την Ουάσινκτον, ακόμα και στη Μόσχα, όπου κατέγραψε την επιθυμία και τη βούληση όλων των μερών, -πλην της Τουρκίας- να συμβάλουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Έχοντας καταγεγραμμένες τόσο τις θέσεις της κοινωνίας των πολιτών όσο και των σημαντικών διπλωματικών παικτών στο Κυπριακό, η κα. Ολγκίν επέστρεψε στην Κύπρο έχοντας στις αποσκευές της όλα τα κομμάτια του παζλ, ενωμένα. Όλα πλην αυτά των δύο ηγεσιών. Κάπου εδώ θα πρέπει να γίνει και μια επισήμανση που η ίδια έκανε. Μετά τη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως ο κατοχικός ηγέτης, επανέλαβε τις δικές του θέσεις. Κάτι που δεν έπραξε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Και κάτι που επιβεβαιώνει, αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται και μέσα από τις επίσημες τοποθετήσεις του Ερσίν Τατάρ, πως αυτός παραμένει το αγκάθι σε αυτή τη νέα διαδικασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Άλλωστε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε και δημόσια αλλά και ιδιωτικά, σε όλους τους συνομιλητές του, την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αντιθέτως ο κατοχικός ηγέτης θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που εκφεύγουν και του πλαισίου μέσα στο οποίο η κα. Ολγκίν, ακόμα και ο Αντόνιο Γκουτέρες, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, η κα. Ολγκίν στις δύο σύντομες δηλώσεις που έκανε, μετά τις συναντήσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ, τους έριξε το μπαλάκι να αναλάβουν δράση. Επανέλαβε αρκετές φορές, την ανάγκη να ακούσουν την κοινωνία. «Πάρα πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο το νησί επιθυμούν να προχωρήσουν προς τα μπρος. Είναι ευθύνη των ηγετών να κάνουν κάτι, και ελπίζω ότι θα μπορέσουν να ακούσουν τους πολίτες», είπε με νόημα η κα. Ολγκίν.

Όσες προσδοκίες, ωστόσο κι αν καλλιεργούν οι δηλώσεις, η μεθοδολογία και η αποφασιστικότητα της Ολγκίν ή της κοινωνίας των πολιτών, είναι εκεί ο Ερσίν Τατάρ για να της εξανεμίσει σε χρόνο ντετε. Η μόνη έγνοια του, όπως διαφάνηκε και στις τοποθετήσεις του, στο περιθώριο της συνάντησης με την κα. Ολγκίν, είναι τα όσα η Κολομβιανή διπλωμάτης θα παρουσιάσει στην έκθεση της, για το εξάμηνο που εργάστηκε για το Κυπριακό. Από τις αρχές Μαίου δηλαδή, θεωρεί την προσπάθεια της Ολγκίν αποτυχημένη και επικεντρώνεται στα όσα η ίδια θα παρουσιάσει στον Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με τις ενέργειες και τις επαφές της.

Έθεσε μάλιστα ως ημερομηνία λήξης της προσπάθειας της την πέμπτη Ιουλίου, επανέλαβε πως δεν θα δεχθεί πιέσεις για να επιστρέψει στον διάλογο και υπενθύμισε πως η νέα πολιτική που παρουσίασε στην πενταμερή της Γενεύης, συνεχίζεται απαρέγκλιτα. Μάλιστα απάντησε στις παραινέσεις της κας. Ολγκίν, οι ηγέτες να ακούσουν την κοινωνία των πολιτών, κάνοντας λόγο για ορισμένες ΜΚΟ που εκφράζουν τις απόψεις τους.

Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα. Ολγκίν, έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μάϊου, ενώ αν και η κα. Ολγκίν θα ήθελε να πραγματοποιηθεί και μια κοινή συνάντηση, κάτι που ωστόσο, δεδομένων των θέσεων του Ερσίν Τατάρ, δεν μοιάζει να είναι εφικτό σενάριο αυτή τη στιγμή.

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ