Ένας μήνας για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου-Πυρετώδεις προετοιμασίες και το βάρος στην ενημέρωση

Ακριβώς ένας μήνας απομένει για την Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, τα κόμματα και τους υποψηφίους, ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Σε αυτό τον ένα μήνα, καλούνται όλες οι πλευρές, να υπερβάλουν εαυτό ώστε σε πρώτη φάση η εκλογική διαδικασία να κυλήσει ομαλά και σε δεύτερη το κάθε κόμμα και ο κάθε υποψήφιος να πετύχει τους στόχους που έθεσε.

Το πλέον σημαντικό, είναι να υπάρξει η σωστή ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τη διαδικασία. Μια διαδικασία που προϋποθέτει από τον κάθε ψηφοφόρο ειδική προετοιμασία, σε σχέση με τα πρόσωπα που θα επιλέξει, για τις Ευρωεκλογές, τον Επαρχιακό Οργανισμό και τον δήμο ή την κοινότητα που ψηφίζει.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από σχετικές μετρήσεις, υπολογίζουν πως η διαδικασία για να ψηφίσει ένας ψηφοφόρος διαρκεί τρία με έξι λεπτά. Σε αυτό το πλαίσιο έλαβαν την απόφαση να μειώσουν τον αριθμό των ψηφοφόρων ανά εκλογικό κέντρο και ταυτόχρονα να αυξήσουν τον αριθμό των εκλογικών κέντρων, ώστε να μην παρατηρηθούν μεγάλες ουρές κατά τις ώρες αιχμής. Αυτό ωστόσο σημαίνει πως ο κάθε ψηφοφόρος, ενδεχομένως να μη ψηφίζει στο εκλογικό κέντρο που συνήθιζε να πηγαίνει σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίας και συνεπώς θα πρέπει να ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών τις επόμενες ημέρες θα εγκαινιάσει την πλατφόρμα «πού ψηφίζω», όπου ο κάθε ψηφοφόρος εισάγοντας την ταυτότητα και την ημερομηνία γεννήσεως του, θα δει σε ποιο εκλογικό κέντρο θα πρέπει να μεταβεί για να ψηφίσει. Ταυτόχρονα, μέσω της υπηρεσίας «τι ψηφίζω», μπορεί να ενημερωθεί για το ποια ψηφοδέλτια θα λάβει την ημέρα των εκλογών, τι χρώμα θα έχει το κάθε ένα και πόσους σταυρούς μπορεί να βάλει, είτε για τις Ευρωεκλογές, είτε για τους δημοτικούς συμβούλους, είτε τους κοινοτικούς συμβούλους, είτε τους σχολικούς εφόρους. Μάλιστα οι δύο υπηρεσίες θα συνενωθούν.

Εάν οι καμπάνιες του Υπουργείου Εσωτερικών στεφθούν με επιτυχία και οι ψηφοφόροι εκμεταλλευτούν εκ των προτέρων τη χρήση των εργαλείων που τους παρέχονται, είναι δεδομένο πως η εκλογική διαδικασία θα κυλήσει ομαλότερα την 9η Ιουνίου. Από εκεί και πέρα, και σε οργανωτικό επίπεδο, στην αρμόδια υπηρεσία για τη διεξαγωγή των εκλογών, τρέχουν μια σειρά από διαδικασίες, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα την ημέρα των εκλογών

Αυτό που μπορεί να λεχθεί και που έχει το δικό του ενδιαφέρον για τη βραδιά των εκλογών, είναι η σειρά καταμέτρησης, των ψηφοδελτίων. Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλα τα ψηφοδέλτια, για όλες τις εκλογικές διαδικασίες, θα μπουν στην ίδια κάλπη. Συνεπώς ο έφορος εκλογής κάθε τμήματος με τους βοηθούς του, με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, αρχικά θα αδειάσουν την κάλπη, και θα χωρίσουν τα ψηφοδέλτια ανάλογα με το χρώμα τους.

Ακολούθως η διαδικασία της καταμέτρησης, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα γίνει με τη σειρά σημαντικότητας. Δηλαδή η καταμέτρηση θα ξεκινήσει από τα μπλε ψηφοδέλτια που αφορούν τις Ευρωεκλογές, θα συνεχιστεί με τα μωβ που είναι οι πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, ακολούθως με τα κίτρινα για τους δημάρχους, τα καφέ για τους αντιδημάρχους, τα λευκά για τους δημοτικούς συμβούλους και τα πράσινα για τα μέλη των σχολικών εφορειών. Αντίστοιχα στις κοινότητες μετά την καταμέτρηση για τις Ευρωεκλογές και τους προέδρους τον ΕΟΑ, θα γίνει η καταμέτρηση των πορτοκαλί ψηφοδελτίων για τους κοινοτάρχες και των γκρίζων για τα μέλη των κοινοτικών συμβουλίων.

Σημειώνεται πως με βάση την ενημέρωση, αν και η καταμέτρηση των Ευρωεκλογών θα ολοκληρωθεί πρώτη χρονικά, τα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν πριν τις δώδεκα τα μεσάνυχτα, αφού με βάση τη Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία σε όλα τα κράτη μέλη. Με δεδομένο ότι οι κάλπες στην Ιταλία κλείνουν στις 12, το αποτέλεσμα δεν θα ανακοινωθεί επίσημα νωρίτερα.

Πάντως, όσο προχωρά η βραδιά θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα για τις προεδρίες των ΕΟΑ και τους δημάρχους. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα για αντιδημάρχους, συμβούλους και εφόρους, ενδεχομένως να ανακοινωθούν πολύ αργά μετά τα μεσάνυχτα, ίσως και την επόμενη ημέρα.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Υπηρεσίας Εκλογών τον επόμενο ένα μήνα, προγραμματίζεται στις 15 Μαΐου να αρχίσει να τρέχει η ενημερωτική εκστρατεία για τον τρόπο ψηφοφορίας, έτσι ώστε να προετοιμαστούν οι ψηφοφόροι. Επιπλέον, θα τρέξει εκστρατεία για τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, κυρίως των νέων ψηφοφόρων.

Ταυτόχρονα η Υπηρεσία Εκλογών τρέχει η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού που θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα. Σε επίπεδο Επαρχιακών Διοικήσεων αξιολογούνται οι αιτήσεις που έγιναν για στελέχωση των εκλογικών κέντρων και στις 20 Μαΐου θα ξεκινήσουν και τα σεμινάρια που αφορούν τους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων.

Σε ό,τι αφορά την εκτύπωση των ψηφοδελτίων, έχει ήδη ολοκληρωθεί για τις Ευρωεκλογές και τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, ενώ την περασμένη Τρίτη, άρχισε και η εκτύπωση των ψηφοδελτίων για τους δημάρχους. Τα ψηφοδέλτια παραδίδονται τμηματικά στους Εφόρους Εκλογής, για να ξεκινήσει και η διαδικασία ετοιμασίας των υλικών για τις κάλπες.

Τον δικό τους ρόλο, έχουν να διαδραματίσουν και τα ίδια τα κόμματα και οι υποψήφιοι, που είναι αυτοί που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους και θα συνεχίσουν να το κάνουν ακόμα πιο εντατικά αυτόν τον μήνα. Αυτό που διαπιστώνεται, μέσα από αναφορές των ίδιων των υποψηφίων, είναι πως οι περισσότεροι πολίτες, ακόμα δεν γνωρίζουν για το τι ακριβώς θα ψηφίσουν. Πολλοί κάτοικοι κοινοτήτων της υπαίθρου, πίστευαν για παράδειγμα πως για την προεδρία των Επαρχιακών Οργανισμών, θα ψηφίζουν μόνο οι κάτοικοι των πόλεων, και όχι ολόκληρης της Επαρχίας. Για αυτό δεν γνώριζαν κάν ποιοι είναι οι υποψήφιοι. Κάτι που θα αλλάξει τόσο μέσα από τις καμπάνιες του Υπουργείου Εσωτερικών που θα τρέξουν όσο και μέσα από την επαφή των υποψηφίων με τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο ηλικιωμένους.

Δειτε Επισης

Αβάσιμοι οι «ισχυρισμοί» για τον Πόντο υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Τριάντα δύο ειδικά εκλογικά κέντρα Τουρκοκυπρίων για Ευρωεκλογές
Πρόεδρος: Αναδυόμενη προτεραιότητα ο τομέας του Διαστήματος
Τα στοιχήματα των κομμάτων του Κέντρου, ο κίνδυνος της χαμένης ψήφου και η σειρά κατάταξης
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου