Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»

Η απώλεια του Τάσου Μητσόπουλου, που ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα, είναι μεγάλη, για την οικογένεια, την Κύπρο και τον ΔΗΣΥ, ανέφερε απόψε η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου.

Σε ομιλία της στο Φιλολογικό Μνημόσυνο του Τάσου Μητσόπουλου, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο «Γλαύκος Κληρίδης» και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Αραδίππου "Τάσος Μητσόπουλος", η κα. Δημητρίου ανέφερε ότι ο αείμνηστος Τάσος Μητσόπουλος ήταν «μια χαρισματική προσωπικότητα» και «μέσα από την ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά που μας άφησε, το ανεξίτηλο αποτύπωμα του στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, αλλά κυρίως την αδιαπραγμάτευτη θέση που κατέκτησε μέσα στην καρδιά μας».   

Αναφερόμενη στο βιβλίο «Τάσος Μητσόπουλος: Όραμα και Πίστη για την Κύπρο και την Ευρώπη» η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως φυλλομετρώντας το αισθάνθηκε «σε κάθε σελίδα, σε κάθε γραμμή τη φωνή του ν’ αντηχεί το ίδιο καθαρή και σταθερή. Μια φωνή που ξεπερνά τα όρια του χώρου και του χρόνου, γίνεται διαπεραστική μέσα από την ακρίβεια των νοημάτων και των λέξεων, γίνεται διαχρονική μέσα από την αλήθεια των πιστεύω και τη διορατικότητα μιας προχωρημένης και σύγχρονης σε κάθε εποχή σκέψης».

Πρόσθεσε ότι ο Τάσος Μητσόπουλος «ήξερε ποιος είναι, ήξερε τι αντιπροσωπεύει, ήξερε πού πηγαίνει. Σταθερή πυξίδα τα ιδανικά οι αρχές και οι αξίες του, ένας γνήσιος Έλληνας, περήφανος Κύπριος και βαθιά Ευρωπαϊστής, χωρίς ίχνος λαϊκισμού, συνθηματολογίας και φθηνών εθνικιστικών εξάρσεων. Ανέξοδες, πλην όμως επικίνδυνες πρακτικές και σε ευρεία πολιτική κατανάλωση», ανέφερε.

Όπως είπε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «σε μια εποχή που οι πολιτικές συγκρούσεις και οι προσωπικές επιθέσεις φαίνεται ακόμη και σήμερα να καθορίζουν το πολιτικό σκηνικό, ο Τάσος επέλεγε τον δικό του διαφορετικό δρόμο, με πολιτικό κόστος αρκετές φορές. Η αξία της ακεραιότητας, της αλήθειας και της συνέπειας στον δημόσιο λόγο ήταν γι’ αυτόν αδιαπραγμάτευτη, ήταν συνυφασμένη με τον σεβασμό προς την ίδια την πατρίδα», είπε.

Δεν είναι τυχαίο, συνέχισε, ότι ο Τάσος Μητσόπουλος «αγαπήθηκε και γνώρισε αποδοχή από όλο τον κόσμο, ότι εκτιμήθηκε από συναγωνιστές και αντιπάλους, ανεξαρτήτως πολιτικής αποχρώσεως. Ήξερε πώς ακριβώς ν’ αναδεικνύει την ηθική διάσταση στην πολιτική, με αβρότητα μακριά από σκοπιμότητες, μέσα από αρχές και ιδανικά, επενδύοντας στην προστιθέμενη αξία της διαφάνειας, της αφοσίωσης, του καθήκοντος και της ευθύνης».

Αφού είπε πως ο Τάσος Μητσόπουλος δέχθηκε «πισώπλατα κτυπήματα, κάτω από τη μέση και ανέντιμα», σημείωσε ότι «δεν καταδέχτηκε ποτέ να ανταπαντήσει, δεν υπήρχε ούτε μία στιγμή αμφιταλάντευσης. Ο ίδιος ήταν άλλωστε απελευθερωμένος από τέτοια βαρίδια», είπε και πρόσθεσε πως «ο Τάσος αν και έφυγε τόσο απροσδόκητα νωρίς, πρόλαβε να ανεβάσει τον πήχη τόσο υπέρμετρα ψηλά, που πραγματικά έστω και λίγο εάν προσπαθούσαμε ν’ αγγίξουμε τις δικές του επιταγές, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο κόσμο. Σ΄ ένα καλύτερο αύριο, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε ξανά στη χαμένη εκτίμηση και εμπιστοσύνη των πολιτών».

Απευθυνόμενη στα παιδιά του Χαρά και Αρη, στην αδελφή του Εύα και στη σύζυγο του Κατερίνα, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η απώλεια του Τάσου Μητσόπουλου είναι μεγάλη γι’αυτές, αλλά και για την Κύπρο και την οικογένεια του ΔΗΣΥ.

Στην δική της ομιλία η Ευαγγελία Μητσοπούλου, αδελφή του αείμνηστου Τάσου ανέφερε πως «η απώλεια που νιώθουμε όλοι μας, δέκα χρόνια μετά τον χαμό του ανθρώπου μας, είναι τεράστια και συνεχώς μεγαλώνει. Μεγαλώνει διότι εκτός της προσωπικής του απουσίας, απουσιάζει η σκέψη του και το στίγμα του, κοινωνικό, πολιτικό, ανθρώπινο, ευρωπαϊκό». Πρόσθεσε πως «μέσα από την συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη, έβλεπε, και έκανε και εμάς να δούμε, με το δικό του οξύ και συνάμα γεμάτο αγάπη βλέμμα, τις δυνατότητες που έχουμε να δημιουργήσουμε έναν άλλο κόσμο, πιο ισχυρό, πιο στοργικό, πιο δίκαιο».

Πρόσθεσε ότι «ο Τάσος με βαθιά κατάρτιση των θεμάτων, γνώση των μεγάλων προκλήσεων και συναίσθηση ευθύνης, εργάστηκε σκληρά από όποιο πόστο και αν υπηρέτησε, για τους κοινούς στόχους του ελληνισμού. Μακριά από παρωπίδες, αγκυλώσεις και δογματισμούς του παρελθόντος, επιδίωκε πάντοτε τον εποικοδομητικό διάλογο, στον οποίο και διακρίθηκε με την νηφαλιότητα και με τον συγκροτημένο τρόπο σκέψης του αλλά και τη ζωντάνια και μαχητικότητα του».

Σημείωσε επίσης πως «η παρακαταθήκη που μας άφησε πριν από δέκα χρόνια είναι καθαρή. Να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην αρχή του κράτους δικαίου, στην δημοκρατία, να συμβάλλουμε όλοι, ως μονάδες και ως σύνολα στην προστασία και τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ειρήνης και της ασφάλειας».

Ο Χάρης Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης» στη δική του ομιλία ανέφερε ότι «ο Τάσος Μητσόπουλος ήταν και παραμένει ένα πρότυπο, ένα πρότυπο ήθους και αξιοπρέπειας, ένα πρότυπο πολιτικού με αρχές, με περιεχόμενο, που κοίταζε μπροστά, αυτά ακριβώς χρειαζόμαστε και σήμερα. Εκτός από το ήθος και την ευπρέπεια, τον Τάσο Μητσόπουλο διέκρινε και ο αδιαμφισβήτητος ευρωπαϊκός του προσανατολισμός».

Ο Τάσος, συνέχισε, «ήταν ένας σύγχρονος και αφοσιωμένος ευρωπαϊστής, συνειδητοποιούσε ότι είναι εκεί, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που διαμορφώνεται το κοινό μέλλον των λαών της Ευρώπης, και μπορούσε να κινηθεί με άνεση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Αυτό είναι το πολιτικό στίγμα που αναδεικνύεται ξεκάθαρα μέσα από τα κείμενα του Τάσου Μητσόπουλου που παρουσιάζουμε σήμερα».

Είπε ακόμα ότι «στην πολιτική του διαδρομή ο Τάσος Μητσόπουλος όχι μόνο εξέφρασε αλλά ουσιαστικά ενσάρκωσε το όραμα και την πίστη για μια καλύτερη  Κύπρο, για τον ελληνισμό, για την Ευρώπη. Αποτελεί δική μας υποχρέωση να κινηθούμε στο δικό του πρότυπο και να συνεχίσουμε στην δική του πορεία» σημείωσε.

Ο Χάρης Γεωργιάδης ευχαρίστησε την Εύα Μητσοπούλου για τη συνεργασία, τα μέλη του Συμβουλίου του Ινστιτούτου για τη στήριξη τους στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τις προσωπικότητες από Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη που ετοίμασαν προλογικά κείμενα για την έκδοση και τους επιχειρηματίες της Λάρνακας που στήριξαν οικονομικά την έκδοση του βιβλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»