Εξηγήσεις για τους μειωμένους ελέγχους περιεχομένου στο X ζητά η Κομισιόν

Πληροφορίες για τη μείωση των ελέγχων στο περιεχόμενο, που κυκλοφορεί στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) σε λιγότερες γλώσσες της ΕΕ, καθώς και για τα μέτρα που έχει λάβει η εταιρεία για μετριασμό πιθανών κινδύνων της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ άλλων για τις εκλογικές διαδικασίες, ζήτησε η Κομισιόν με επίσημο αίτημα στο πλαίσιο της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν ζητά λεπτομερείς πληροφορίες και εσωτερικά έγγραφα που αφορούν τους πόρους που η εταιρεία διαθέτει για τους ελέγχους (moderation) που οφείλει να κάνει στα όσα αναρτώνται στην πλατφόρμα X.

Αφορμή για το αίτημα ήταν αναφορά στην τελευταία έκθεση διαφάνειας, την οποία δημοσιοποίησε η εταιρεία στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της βάσει της DSA. Από την έκθεση προκύπτει, σύμφωνα με την Κομισιόν, πως η εταιρεία προχώρησε σε περικοπές σχεδόν 20% στο προσωπικό της ομάδας συντονιστών περιεχομένου (content moderators) σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023.

Όπως σημειώνεται, οι περικοπές αυτές μείωσαν τη γλωσσική κάλυψη των ελέγχων από μόλις 11 γλώσσες της ΕΕ σε επτά (σύμφωνα με την έκθεση, οι επτά αυτές γλώσσες σήμερα είναι τα ολλανδικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά).

Η Κομισιόν ζητά επίσης περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκτιμήσεις κινδύνου και τα μέτρα μετριασμού της εταιρείας για τα ρίσκα που προκύπτουν από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όσον αφορά τις εκλογικές διαδικασίες, τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης για το κατά πόσο η πλατφόρμα X παραβιάζει πρόνοιες της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 και αφορά τους τομείς της διαχείρισης κινδύνων, ελέγχων περιεχομένου, τη διαφάνεια στη διαφήμιση και στην πρόσβαση σε δεδομένα για ερευνητές.

Τον Δεκέμβριο του 2023 η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία κατά του X για να αξιολογήσει κατά πόσον ενδέχεται το X ενδέχεται να έχει παραβιάσει την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε τομείς που συνδέονται με τη διαχείριση κινδύνου, τον έλεγχο περιεχομένου, τις πρακτικές χειργαγώγησης των αποφάσεων των χρηστών (dark patterns), τη διαφάνεια των διαφημίσεων και την πρόσβαση των ερευνητών σε δεδομένα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χαμενεΐ για Ραΐσι: Προσευχόμαστε να επιστρέψει, δεν θα διαταραχθεί το έργο της χώρας
Χιλιάδες ισραηλινοί διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ απαιτούν παραίτηση Νετανιάχου και επιστροφή των ομήρων
Αυτό είναι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο–Σκοτώθηκε μεταδίδουν Ισραηλινά μέσα (pics)
Συνεχής ενημέρωση Μπάιντεν για την πτώση του ελικοπτέρου με τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσί
Δύσκολες οι συνθήκες για εντοπισμό του ελικοπτέρου του Ιρανού Προέδρου- Αγνοούνται και διασώστες
Sky News: Θα υπάρξει μεγάλη μυστικότητα από το Ιράν για το περιστατικό με το ελικόπτερο του προέδρου
Περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Θρίλερ με το ελικόπτερο του Ιρανού Προέδρου-Άγνωστη η τύχη των επιβαινόντων
Επίθεση με ουκρανικό drone εναντίον μίνιμπας στη Χερσώνα–Ένας νεκρός
BINTEO: Θρίλερ στο Ιράν-Αγνοείται ο Προέδρος λόγω αναγκαστικής προσγείωσης του ελικοπτέρου που τον μετέφερε