Το modus operandi και οι ώρες των εμπρησμών οδήγησαν στον δεσμοφύλακα-Στο κάδρο 3+12 υποθέσεις σε ένα χρόνο

Ο ίδιος τρόπος δράσης, ήταν αυτός που κατά κύριο λόγο οδήγησε τους ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας στην επανασύλληψη του 47χρονου δεσμοφύλακα για άλλες 12 υποθέσεις εμπρησμών που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στη Λευκωσία, ο οποίος ήδη τελούσε υπό κράτηση για άλλες τρεις υποθέσεις. Ο ύποπτος, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήδη προχώρησε σε παραδοχή τριών υποθέσεων, οι οποίες διαπράχθηκαν 18/3/2024, 19/4/2024 και 29/4/2024, ωστόσο, από περεταίρω εξετάσεις δημιουργήθηκαν βάσιμες υποψίες, ότι ο δεσμοφύλακας ήταν το πρόσωπο που έθετε τις φωτιές και σε άλλες περιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνδέθηκε με δώδεκα υποθέσεις εμπρησμού κατοικιών και οχημάτων ο δεσμοφύλακας των Κεντρικών

Ο 47χρονος, παρουσιάστηκε εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Κατά τη διαδικασία, η ανακρίτρια της υπόθεσης, αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην επανασύλληψη του. Όπως λέχθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, οι 12 υποθέσεις εμπρησμών και απόπειρας εμπρησμών στις οποίες φέρεται να έχει εμπλοκή ο δεσμοφύλακας, διαπράχθηκαν σε διάφορες ημερομηνίας από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024. Οι υποθέσεις εμπρησμών και απόπειρας εμπρησμών που διερευνώνται σε βάρος του δεσμοφύλακα, αφορούν οχήματα και κτήρια.

Αναφορικά, με το modus operandi, σύμφωνα με την ανακρίτρια της υπόθεσης, σε όλους τους εμπρησμούς οχημάτων, το πρόσωπο που έθετε την φωτιά, έσπαζε συνήθως με πέτρα το μπροστινό τζάμι του οχήματος και ακολούθως έθετε την φωτιά, χρησιμοποιώντας εύφλεκτη ύλη, στις πλείστες των περιπτώσεων φωτιστικό πετρέλαιο, ενώ όπως προέκυψε από την εξέταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, ο σωματότυπος του δράστη, ομοιάζει με αυτό του δεσμοφύλακα.

Ένα άλλο επιπλέον στοιχείο, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, είναι το γεγονός ότι ο δράστης των εμπρηστικών ενεργειών κινείτο πεζός, ενώ οι περιοχές που διαπράχθηκαν οι εμπρησμοί, ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπίτι του 47χρονου.

Όπως διαπιστώθηκε από περαιτέρω εξετάσεις, σύμφωνα με την ανακρίτρια, οι ώρες της διάπραξης των εμπρησμών, ταιριάζουν στο πρόγραμμα εργασίες του υπόπτου, καθώς τις συγκεκριμένες ώρες δεν είχε υπηρεσία.

Επιπλέον, η ανακρίτρια του ΤΑΕ Λευκωσίας που διερευνά τις υποθέσεις, αναφέρθηκε και στους εμπρησμούς σε κτήρια, λέγοντας πως αυτά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του 47χρονου, ενώ ο τρόπος δράσης και σε αυτές τις περιπτώσεις, ήταν ο ίδιος, με το πρόσωπο που έθετε την φωτιά να χρησιμοποιεί εύφλεκτη ύλη και να ανάβει τη φωτιά στις εισόδους των κτηρίων.

Πλέον οι Αρχές διερευνούν σε βάρος του συνολικά 15 υποθέσεις εμπρησμών. Υπενθυμίζεται πως ο 47χρονος, μετά τον τελευταίο εμπρησμό σε όχημα στο Στρόβολο, εντοπίστηκε πεζός από περίπολο της Αστυνομίας, ενώ φορούσε γάντια και κρατούσε ρούχα, μπουκάλι και αναπτήρα που ήταν σε νάιλον σακούλι. Παράλληλα, όπως ακούστηκε κατά την προηγούμενη διαδικασία προσωποκράτησης του υπόπτου, ο ίδιος όταν εντοπίστηκε από την Αστυνομία παραδέχθηκε την διάπραξη του αδικήματος λέγοντας, «ναι εγώ το έκαμα, συγνώμη». Ωστόσο, στην αναφορά αυτή ενώπιον Δικαστηρίου από πλευράς Αστυνομίας, ο ύποπτος αντέδρασε, λέγοντας πως δεν έγιναν έτσι τα πράγματα.

Η Αστυνομία στο πλαίσιο της διερεύνησης, ζήτησε την επιπλέον κράτηση του 47χρονου για άλλες οκτώ ημέρες, αίτημα στο οποίο δεν έφερε ένσταση η συνήγορος υπεράσπισης του υπόπτου και το οποίο έγινε αποδεκτό από το Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ακόμη υπολείπεται ανακριτικό έργο, με τη λήψη επιπλέον καταθέσεων από πρόσωπα από το περιβάλλον του υπόπτου αλλά και επιπλέον καταθέσεις από τους παραπονούμενους. Επιπρόσθετα, τεκμήρια που παραλήφθηκαν αναμένεται να σταλούν για επιστημονικές εξετάσεις.

Δειτε Επισης

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία-Γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι μετά από καυγά με τον σύζυγο της
Χειροπέδες σε 20χρονο-Εντόπισαν στο διαμέρισμα του ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες
Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο