Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν

Στα βαθιά αναμένεται να εισέλθει σε αυτό το τρίτο ταξίδι της στην Κύπρο, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία βρίσκεται στη Λευκωσία από χθες το βράδυ, και σήμερα είναι προγραμματισμένο να έχει τις πρώτες της συναντήσεις, αυτού του τρίτου γύρου επαφών, με τους ηγέτες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Υπάρχει η εκτίμηση, που ενδεχομένως να μετατραπεί σε γεγονός ή να διαψευστεί εντός της ημέρας, πως η κα. Ολγκίν, αυτή τη φορά, δεν έρχεται στην Κύπρο με άδεια χέρια. Μετά από ένα σαφάρι επαφών, που ενδεχομένως να είναι και πρωτοφανές, ακόμα και για τα δεδομένα του Κυπριακού, επιστρέφει στην Κύπρο, έχοντας συγκεκριμένα πράγματα να πει και να προτείνει.

Είναι βέβαιο, πως μέσα στις επιδιώξεις της, θα είναι και μια κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες, έτσι ώστε να ανιχνεύσει με μεγαλύτερη αμεσότητα τις προθέσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ. Αναμφίβολα, ο μεγάλος σκόπελος που έχει ενώπιον της, είναι η στάση της κατοχικής πλευράς, με τον Ερσίν Τατάρ, να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, πως αποτελεί προϋπόθεση για να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, σε ότι αφορά τις εκπεφρασμένες προθέσεις εντός Κύπρου, η παρουσία της Ολγκίν στην Κύπρο, δεν θα συγκέντρωνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο αυτό που αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί ενδιαφέρον, είναι οι επαφές που είχε η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα τις προηγούμενες εβδομάδες. Επαφές που περιελάμβαναν ταξίδια σε Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Μόσχα και Άγκυρα, όπου η κα. Ολγκίν κατέγραψε τις απόψεις των σημαντικών παικτών στο Κυπριακό, σε σχέση με την προσπάθεια της να επαναρχίσει μια νέα διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Κύπρο μέχρι τις 14 Μαΐου η Ολγκίν για σειρά επαφών

Ειδικά τα ταξίδια σε Μόσχα και Άγκυρα, τα οποία αρχικά δεν είχαν ανακοινωθεί ως μέρος του προγράμματος της κας. Ολγκίν, δίδουν στην όλη προσπάθεια μια νέα δυναμική, όχι απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου, αλλά για να δημιουργηθεί κινητικότητα που υπό προϋποθέσεις θα οδηγήσει στον τελικό στόχο.

Αυτό που θα επιδιώξει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσα από τη συνάντηση του με την κα. Ολγκίν, είναι να μάθει, εάν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις προθέσεις της Άγκυρας. Ανεξάρτητα με τα όσα ο Ερσίν Τατάρ δημόσια διακηρύττει, διοχετεύεται από διάφορους κύκλους εντός και εκτός Κύπρου το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αλλάξει ρότα και να ασκήσει πίεση στον κατοχικό ηγέτη να προσέλθει σε μια νέα διαδικασία.

Κυρίως τα όσα άκουσε η Άγχελα Ολγκίν σε Βερολίνο και Άγκυρα, είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σε σχέση με την πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει Τριμερή ή Πενταμερή για το Κυπριακό, η επίσκεψη της κας. Ολγκίν αναμένεται να φέρει εξελίξεις, είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Αν δηλαδή τα όσα άκουσε στην Άγκυρα, μετά την εκτός προγράμματος επίσκεψή της την περασμένη εβδομάδα, δεν την ικανοποίησαν, ίσως κάτι τέτοιο να μη συμβεί. Εάν, όμως, υπήρξε όντως αλλαγή διάθεσης από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τότε ίσως να μιλάμε για μια υπό εκκόλαψη διαδικασία σύγκλησης μιας Τριμερούς ή Πενταμερούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενθαρρυμένη με όσα άκουσε από την κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο η Ολγκίν

Πάντως, μια από τις επιδιώξεις της κας. Ολγκίν, προς το παρόν, θα είναι να φέρει στο ίδιο τραπέζι για μια άτυπη συνάντηση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη. Ήδη, όταν ρωτήθηκε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε εκφράσει την ετοιμότητα του για μια τέτοια συνάντηση, όποτε το ζητήσει η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, την ώρα που ο Ερσίν Τατάρ, δεν αποδέχθηκε.

Εξάλλου, ο κατοχικός ηγέτης προέβη σε μια δήλωση, που έχει το δικό της ενδιαφέρον, αφού ερωτήθηκε τις προηγούμενες ημέρες εάν θα είναι ξανά υποψήφιος στις «εκλογές» για την ψευδοκυβέρνηση. Ο ίδιος απάντησε πως αυτή τη στιγμή ξετυλίγεται μια νέα πολιτική, που δεν νομίζει ότι η Τουρκία θα την εγκαταλείψει. «Αν την εγκαταλείψει δεν θα είμαι υποψήφιος», είπε ο κατοχικός ηγέτης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την κάθοδο της κας. Ολγκίν χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα σημαντική για το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν τέτοια δεδομένα, «που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για επανέναρξη των συνομιλιών».

Η συνάντηση της κας. Ολγκίν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ορισμένη για τις δέκα το πρωί, ενώ τον κατοχικό ηγέτη θα τον δει στις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τις επαφές της με την κοινωνία των πολιτών και επιχειρηματίες από τις δύο κοινότητες, η κα. Ολγκίν έχει ήδη προγραμματίσει και δεύτερες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, ενώ στη βάση των προθέσεων που θα δει, κυρίως από τον κατοχικό ηγέτη, θα επιχειρήσει να πραγματοποιηθεί και κοινή συνάντηση. Ο κύκλος των επαφών της επί κυπριακού εδάφους, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ολοκληρωθεί στις 14 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μηνύματα που έστειλε, η ανησυχία που εισέπραξε και το καθοριστικό ταξίδι της Ολγκίν στην Άγκυρα

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους