Οι οργανωμένοι εμπρηστές, το οργανωμένο έγκλημα, οι οργανωμένες λαμπρατζιές και η (;) Αστυνομία
12:04 - 08 Μαΐου 2024
Από την Ανάσταση στην αναστάτωση πέρασαν οι πολίτες ξημερώματα του Πάσχα, με τις εικόνες αλλά και τους ήχους σε διάφορες περιοχές του νησιού να θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Από τη μία φωτιές, ζημιές, καμένο περιπολικό και επίθεση σε σπίτι και από την άλλη η Αστυνομία, σε ρόλο θύματος, να καταγγέλλει οργανωμένη επίθεση σε βάρος μελών της.
Για ακόμη μια φορά, γίναμε θεατές άσχημων περιστατικών. Για ακόμη μια φορά καταλήξαμε να λέμε ότι, από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα και δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Τα όσα συνέβησαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, αποτελούν απλά την κορυφή ενός παγόβουνου ανομίας και εγκληματικότητας, καταρρακώνοντας παράλληλα και το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών.
«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται», λέει η φράση η οποία αποδίδεται στον ίδιο τον Ιούλιο Καίσαρα. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν αρκούν οι ανακοινώσεις μέτρων, αλλά πρέπει και να βλέπουμε τα αποτελέσματα τους. Δεν αρκεί ο πολίτης να διαβάζει και να ακούει βαρύγδουπες δηλώσεις σε αυστηρό ύφος, χωρίς απτά αποτελέσματα. Καθ όλη την περίοδο των γιορτών, οι πολίτες διάβαζαν για «σαφάρι ελέγχων», για μέτρα πρόληψης κτλ. Ωστόσο, όλοι γίναμε μάρτυρες εικόνων που μόνο ελέγχους και πρόληψη δεν θύμιζαν. Οι πολίτες είδαν ομάδες νεαρών να καίνε περιπολικό, να επιτίθονται, να βάζουν φωτιές και να μετατρέπουν την περιοχή στον Ύψωνα σε εμπόλεμη ζώνη. Είδαν επίσης, το σπίτι ενός 73χρονου να γίνεται βορά στις ορέξεις άλλων νεαρών που έριχναν μολότοφ κροτίδες, πυροτεχνήματα και ότι άλλο είχαν στην κατοχή τους.
Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν πλήγηκε από τα περιστατικά ανήμερα της Ανάστασης, καθώς εδώ και αρκετό καιρό, άλλα ακούν και άλλα ζουν. «Προτεραιότητα είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας», ανέφερε μόλις ανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, αφότου ανέλαβε το καυτό χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Των δηλώσεων του υπουργού ακολούθησαν εμπρησμοί, βομβιστικές επιθέσεις, επεισόδια και δυο απόπειρες φόνου στη μέση του δρόμου σε Αγλαντζιά και Ανθούπολη. Η μεν πρώτη απόπειρα φόνου, διαπράχθηκε το απόγευμα της 15ης Ιανουαρίου στην Λεωφόρο Λάρνακος, με το θύμα της απόπειρας να δέχεται πυροβολισμούς την στιγμή που βρισκόταν στο αυτοκίνητο του μαζί με τα δυο παιδιά του. Ο δράστης άνοιξε πυρ όταν το όχημα σταμάτησε έξω από περίπτερο και από θαύμα οι σφαίρες δεν πέτυχαν κάποιο από τα παιδιά ή κάποιο πολίτη που απλά έτυχε να περνά από το σημείο. Το πρωί της ίδιας ημέρας ο Μάριος Χαρτσιώτης πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, όπου τέθηκαν επί τάπητος μέτρα ασφαλείας.
Η δε, δεύτερη απόπειρα φόνου που επίσης προκάλεσε έντονη ανησυχία στους πολίτες, διαπράχθηκε προ ημερών και πάλι στη μέση πολυσύχναστου δρόμου, μέρα μεσημέρι. Μάλιστα, την στιγμή που οι δράστες πυροβολούσαν μέρα μεσημέρι το «Δημητρούι», ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή και σημείωνε με στόμφο, ότι ο ίδιος μπορεί να περπατά χωρίς την φρουρά του και πως νιώθει ασφαλής. Την ίδια στιγμή που οι πολίτες απορούν, πώς και με ποιο τρόπο θα τους εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας όταν γίνονται οι ίδιοι μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών και μάλιστα υπό το φως του ήλιου.
Πέραν από τις απόπειρες φόνου, διαρπάχθηκαν και άλλες έκνομές ενέργειες, που δεν είναι λίγες, με φόντο το οργανωμένο έγκλημα.
Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, πότε και πού θα διαπραχθεί μια εγκληματική ενέργεια, ωστόσο, πριν την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, πολίτες είχαν ενημερώσει την Αστυνομία για ύποπτες κινήσεις, αλλά οι πληροφορίες - εκ του αποτελέσματος - δεν αξιοποιήθηκαν. Σημειώνεται πως σε αυτή την παραδοχή προέβη η ίδια η Αστυνομία ενώπιον Δικαστηρίου κατά τη διάρκεια προσωποκράτησης των υπόπτων, όπου η αναφορά βρισκόταν στο όρκο του ανακριτή, ωστόσο αφαιρέθηκε στην επόμενη διαδικασία, ενδεχομένως λόγω των επικρίσεων.
Παράλληλα, οι αντικειμενικές δυσκολίες στη διερεύνηση μιας υπόθεσης δεν μπορούν να αποτελούν πάντοτε δικαιολογία. Δεν αφορά τον πολίτη αν ο δράστης είχε κρυμμένα τα χαρακτηριστικά του, ή αν ήρθαν εκτελεστές από το εξωτερικό για να εκτελέσουν ένα συμβόλαιο θανάτου. Δεν τον αφορά και δεν πρέπει να τον αφορά αν υπάρχει υποστελέχωση, ούτε πρέπει να τον αφορούν και να δείχνει κατανοήσει σε οποιεσδήποτε αδυναμίες, όταν βλέπει το οργανωμένο έγκλημα να προαιρείται ενός Σώματος Ασφαλείας μιας Ευρωπαϊκής χώρας.
Η κοινωνία αυτό που αντιλαμβάνεται είναι ότι των αναφορών για μέτρα, ακολουθούν εγκληματικές ενέργειες. Αντιλαμβάνεται πως το οργανωμένο έγκλημα θα δράσει όποτε θέλει και με όποιο τρόπο θέλει. Έχει αντιληφθεί πως δεν μπόρεσε να διαχειριστεί ούτε τις οργανωμένες Λαμπρατζιές και τα Πασχαλινά έθιμα και διερωτάται πώς θα οργανωθεί για το οργανωμένο έγκλημα. Ή ακόμα σε ένα ακραίο σενάριο, πώς θα οργανωθεί σε μια οργανωμένο τρομοκρατικό χτύπημα όταν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις οργανωμένες επιθέσεις νεαρών εναντίων της Αστυνομίας, η οποία μάλιστα το παραδέχεται, χωρίς να αντιλαμβάνεται πως πλήττει το κύρος της. Και αυτό διότι, απέναντι της δεν είχε τρομοκράτες του Ισλάμ αλλά 16χρονα και 20χρονα...
Πέραν όμως από το οργανωμένο έγκλημα που βρίσκεται στα φόρτε του, οι Αρχές βρέθηκαν εκτεθειμένες και σε άλλες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, είτε επρόκειτο για επεισόδια, είτε για δολοφονίες κτλ. Παρά το γεγονός ότι σε διάφορες περιπτώσεις γνώριζαν εκ των προτέρων ότι υπήρχε κίνδυνος, όπως για παράδειγμα στα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, δεν έλαβαν τελικά όλα εκείνα τα μέτρα για να τα αποτρέψουν. Και σίγουρα δεν αποτελεί άλλοθι το γεγονός ότι δεν μπορούν οι Αρχές να τα βάλουν με τον όχλο ή ότι δεν μπορούν οι έλεγχοι στα γήπεδα να είναι αποτελεσματικοί λόγω της μαζικότητας των φιλάθλων.
Ένα από τα πολλά παραδείγματα, ίσως και το πιο μικρό, που αν μη τι άλλο πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, είναι αυτό της χρήσης πυροτεχνημάτων. Στις 25 Απριλίου, η Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων, του Υπουργείου Γεωργίας, ανακοίνωσε την ανάκληση όλων των αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων, κανείς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυροτεχνήματα, με βάση την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Μεταλλείων. Στις 27 του ιδίου μήνα η Λευκωσία κατακλύζεται από πυροτεχνήματα, σκάνε στον ουρανό κατά δεκάδες και η νύχτα γίνεται μέρα. Και ο πολίτης διερωτάται, τελικά επιτρέπεται ή όχι να γίνεται χρήση πυροτεχνημάτων; Και όλα αυτά, υπό την «ομπρέλα» της Αστυνομίας που συνόδευε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Η κοινή γνώμη, δεν θέλει να διαβάζει και να ακούει ευχολόγια και δηλώσεις. Αυτό που ζητά είναι πράξεις. Αντί αυτού, βλέπουν αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε αστυνομικούς και την ηγεσία της Δύναμης, διαβάζουν για πειθαρχικές διώξεις μελών της Αστυνομίας επειδή έγιναν δηλώσεις από Συντεχνιακούς που δεν ακολουθούν το αφήγημα της ηγεσίας και αντιλαμβάνονται πως τα προβλήματα ξεκινούν από τις τάξεις της Δύναμης. Τους πολίτες όμως αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι η ουσία. Να εμπιστεύονται την Αστυνομία, να νιώθουν πως μπορούν να την εμπιστευτούν, να αντιλαμβάνονται πως μπορεί να επιβάλει την τάξη και πως θα τηρήσει τον νόμο για όλους και με τον ίδιο τρόπο. Είτε αφορά ένα απλό πολίτη, είτε ένα μέλος της. Δεν μπορεί να αποδεχτεί ο πολίτης πως δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής στην ίδια του την χώρα και πως το Σώμα Ασφαλείας αυτής της χώρας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.
Και πλέον το ζήτημα είναι και πολιτικό. Και αυτό διότι, αν κάτι δεν πάει καλά, για οποιοδήποτε λόγο, τότε χρειάζεται πολιτική βούληση για αλλαγές που θα ανατρέψουν τα δεδομένα και όχι αποφάσεις που απλά θα συντηρούν τα δεδομένα, μέχρι την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι.