ΠΟΥ για Ουκρανία: Δεν είδε η Ευρώπη τέτοιας έκτασης έκτακτη ανάγκη μετά Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
14:37 - 07 Μαΐου 2024
Μια τέτοιας κλίμακας έκτακτη ανάγκη δεν έχει συμβεί σε ευρωπαϊκό έδαφος από τότε που δημιουργήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Hans Henri Kluge, με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης για την ανταπόκριση έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ στην Ουκρανία και τις χώρες υποδοχής προσφύγων.
Η Ουκρανία, όπως αναφέρει, βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου για περισσότερα από δύο χρόνια, κάτι που προκάλεσε «ανείπωτα δεινά στον ουκρανικό πληθυσμό, επηρεάζοντας σοβαρά το σύστημα υγείας της χώρας».
«Περισσότερα από δύο χρόνια συνεχιζόμενων επιθέσεων έχουν δοκιμάσει σοβαρά την ικανότητα του συστήματος υγείας, αναγκάζοντας χιλιάδες να απέχουν από τις υπηρεσίες υγείας ή να καθυστερήσουν τη θεραπεία τους», προσθέτει. Αναφέρει ότι ο ΠΟΥ, έχει «επανειλημμένα ζητήσει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η υγεία δεν πρέπει ποτέ να είναι στόχος», σημειώνοντας ότι αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Ωστόσο, συνεχίζει, οι επιθέσεις είναι μόνο η μία πλευρά της ιστορίας αυτής, σημειώνοντας ότι οι διακοπές και οι καθυστερήσεις στη διανομή εξοπλισμού και φαρμάκων επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους.
«Μια τέτοιας κλίμακας έκτακτη ανάγκη δεν έχει συμβεί σε ευρωπαϊκό έδαφος από τότε που δημιουργήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει.
Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και με περισσότερους από 300 εταίρους επί τόπου, προσθέτει, η υποστήριξη του ΠΟΥ επιδιώκει να διατηρήσει την υγειονομική περίθαλψη και να εξασφαλίσει ότι όσοι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Σε περιοχές όπου η Kυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο, ο ΠΟΥ και οι εταίροι διασφαλίζουν την παράδοση βασικών φαρμάκων, διαγνωστικών και εξοπλισμού, καθιερώνοντας βασικές υπηρεσίες υγείας για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στη φροντίδα και επενδύοντας στην έγκαιρη ανάρρωση, σύμφωνα με τον Δρ Kluge.
«Μόνο το 2023, ο ΠΟΥ υποστήριξε πάνω από 800 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία με ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό και έφτασε σε πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους μέσω διαφόρων παρεμβάσεων», σημειώνει, προσθέτοντας πως, πάνω από 2.200 άτομα πρώτης ανταπόκρισης έχουν εκπαιδευτεί στην προετοιμασία και την ανταπόκριση σε περιστατικά δημόσιας υγείας που περιλαμβάνουν τοξικές χημικές ουσίες.
Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι ο ΠΟΥ έχει διανείμει περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια ιατρικών προϊόντων και προμηθειών σε 540 πρωτογενείς και δευτερογενείς εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και 44 δημόσια ιδρύματα υγείας στις χώρες υποδοχής προσφύγων. «Έχουμε επίσης παράσχει εκπαίδευση δεξιοτήτων σε σχεδόν 20.000 παρόχους υγείας ως μέρος αυτής της προσπάθειας», λέει, ενώ, για όσους αγωνίζονται με την ψυχική υγεία, «κλιμακώνουμε τις παρεμβάσεις ψυχικής υγείας και υποστηρίζουμε τους πιο ευάλωτους, μαζί με τους συνεργάτες μας».
Τέλος, ο Δρ Kluge σημειώνει ότι το έργο του ΠΟΥ, «που σώζει ζωές», δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την υποστήριξη των δωρητών και των εταίρων του και τη δέσμευσή τους να καλύψουν τις ανάγκες υγείας του λαού της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για το 2023, από τον Δεκέμβριο του 2023, περισσότεροι από 28.000 άμαχοι είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, ενώ ο ΠΟΥ είχε επιβεβαιώσει 1.422 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
Ο τραυματισμένος πληθυσμός που έχρηζε χειρουργικής ή άλλης περίθαλψης συνέχισε να αυξάνει την πίεση στις εγκαταστάσεις υγείας που είναι ήδη επιβαρυμένες με την παροχή βασικών υπηρεσιών, ειδικά σε περιοχές κοντά στην πρώτη γραμμή, αναφέρει η έκθεση, μεταξύ άλλων.
Σημειώνει ακόμη ότι σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά σε ολόκληρη την Ουκρανία, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους.
Πηγή: KΥΠΕ