Πράσινο από την ΕΕ για ποινικοποίηση πράξεων βίας κατά των γυναικών

Το Συμβούλιο των Υπουργών έδωσε το πράσινο φως για την Οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Η ανάληψη αποφασιστικής δράσης κατά αυτών των πράξεων βίας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση των αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και της μη διάκρισης.

Τα κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της Οδηγίας για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο

Ο νόμος απαιτεί από όλες τις χώρες της ΕΕ να ποινικοποιούν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τον καταναγκαστικό γάμο και τη βία στον κυβερνοχώρο, όπως η μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων.

Ο νέος νόμος περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και θέτει πρότυπα για την προστασία των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων.

Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα ποινικοποιεί τα ακόλουθα αδικήματα σε ολόκληρη την ΕΕ:

  • ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων,
  • καταναγκαστικό γάμο,
  • μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων,
  • καταδίωξη στον κυβερνοχώρο,
  • παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και υποκίνηση μίσους ή βίας στον κυβερνοχώρο

Η διάπραξη αυτών των εγκλημάτων θα τιμωρείται με ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τουλάχιστον ένα έως πέντε χρόνια.

Η οδηγία συνοδεύεται επίσης από εκτενή κατάλογο επιβαρυντικών περιστάσεων, όπως η διάπραξη του αδικήματος εις βάρος παιδιού, πρώην ή νυν συζύγου ή συντρόφου ή δημόσιου εκπροσώπου, δημοσιογράφου ή υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επισύρουν αυστηρότερες ποινές.

Η οδηγία περιέχει επίσης λεπτομερείς κανόνες για τα μέτρα βοήθειας και προστασίας που πρέπει να παρέχουν τα κράτη-μέλη στα θύματα.

Ευκολότερη η καταγγελία εκ μέρους των θυμάτων

Θα καταστεί ευκολότερο για τα θύματα της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας να αναφέρουν ένα έγκλημα. Τουλάχιστον, θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική αναφορά εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά λαμβάνουν βοήθεια από επαγγελματίες. Όταν τα παιδιά αναφέρουν ένα έγκλημα που διέπραξε κάποιος με γονική μέριμνα, οι αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία της ασφάλειας του παιδιού πριν ενημερώσουν τον φερόμενο ως δράστη.

Προκειμένου να προστατευθεί το απόρρητο του θύματος και να αποτραπεί η επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση, τα κράτη μέλη πρέπει επιπλέον να διασφαλίσουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με την προηγούμενη σεξουαλική συμπεριφορά του θύματος θα πρέπει να επιτρέπονται σε ποινικές διαδικασίες μόνο όταν είναι συναφή και αναγκαία.

Με την ιδέα της οικοδόμησης ενός ασφαλέστερου μέλλοντος, τα προληπτικά μέτρα στοχεύουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και στην προώθηση του κεντρικού ρόλου της συναίνεσης στις σεξουαλικές σχέσεις.

Τα κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Υπό έλεγχο πυρκαγιά στην κοινότητα Αναρίτας-Κάηκαν ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση
Το ψευδοκράτος παραχωρεί 166 νέες «υπηκοότητες»
Λαμβάνονται καταθέσεις για τους πυροβολισμούς σε εταιρεία στη Λεμεσό-Νέες έρευνες στο σημείο
Υποστηρίζει πως ζήτησε τρεις φορές συγγνώμη ο Τυχικός-Διαμηνύει ότι θίγει την αξιοπρέπειά του ο λίβελος πίστεως
Πλήγηκαν πέντε βασικά κέντρα του οργανισμού της 62χρονης που έλαβε λάθος αίμα-Δεν έχει επαφή με το περιβάλλον
Ένοχος για το διπλό φονικό στα Ανώγεια ο Μανώλης Καλομοίρης-Ο πατέρας του το ένα θύμα
Βατό το γραπτό των Νέων Ελληνικών, δυσκολία στις λεξιλογικές-Τα παράπονα μαθητών για την ύλη
Πώς ο καβγάς Μασκ-Τραμπ απειλεί να εκτροχιάσει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ
Έντεκα διακινητές και μετανάστες επιχειρούσαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές-Συνελήφθησαν από τις Βάσεις
Ουκρανική αντεπίθεση στη Ρωσία-Drones χτύπησαν αποθήκη καυσίμων που τροφοδοτεί βομβαρδιστικά