Σχεδόν 400 άτομα ζήτησαν βοήθεια για στέγαση το 2023-Διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε ένα χρόνο

Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει 2024 και να έχουν περάσει ακριβώς είκοσι χρόνια από την ημέρα που η Κύπρος έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σημαίνει ότι ιδεατά θα έπρεπε να ζούμε σε ένα κράτος ευημερίας, κοινωνικής ανάπτυξης και αειφορίας, ωστόσο τα στοιχεία και τα δεδομένα που υπάρχουν ενώπιον των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αναφορικά με τους άστεγους μαρτυρούν μία άλλη πραγματικότητα, αφού για το 2023, 383 άτομα απευθύνθηκαν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητώντας χώρο στέγασης.

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος βρίσκεται σε ένα ασφυκτικό κλοιό ακρίβειας, τόσο όσον αφορά στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, όσο και στα ενοίκια, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες και οικογένειες να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ οι αριθμοί εκείνων που στρέφονται προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, αλλά και τους εθελοντές για να τους παρέχουν βοήθεια και στήριξη, συνεχώς αυξάνονται.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, αφορά στο στεγαστικό, καθώς τα ενοίκια έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα, ωστόσο οι ιδιοκτήτες έχουν ξεχάσει τι σημαίνει η λέξη μείωση, αφού και οι ίδιοι πρέπει να καλύψουν άλλες δαπάνες που προκύπτουν. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο αν αναλογιστεί κανείς ότι αρκετά νεαρά ζευγάρια επιλέγουν να ζουν σε ένα σπίτι μαζί με τους γονείς τους, ενώ άλλοι δεν έχουν εγκαταλείψει το πατρικό τους, αφού είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν έχουν κανένα αποκούμπι, ούτε στέγη για να μπορούν να σπεύσουν, με τα στοιχεία που κατέχουν στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να μαρτυρούν αύξηση σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο REPORTER, για το 2023 οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, έλαβαν περίπου 383 αναφορές για περιπτώσεις ατόμων που αναζητούσαν στέγη, που αντιμετωπίστηκαν με τις σχετικές διαδικασίες. Σημειώνεται πως οι αναφορές μπορεί να έγιναν είτε από τα ίδια τα άτομα, είτε από τρίτα πρόσωπα, φορείς, την Αστυνομία ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Από τις 383 περιπτώσεις:

-Οι 118 αφορούσαν Κύπριους πολίτες

-Οι 118 αφορούσαν Ευρωπαίους πολίτες

-Οι 147 αφορούσαν υπηκόους τρίτων χωρών, που δεν ήταν αιτητές ασύλου.

Σημειώνεται πως για το 2022 καταγράφηκαν πάνω από 200 περιπτώσεις ατόμων που ήθελαν βοήθεια, κάτι που σημαίνει ότι παρατηρείται μία αύξηση και ενδεχομένως να θεωρείται ως συνέπεια της νέας εμπόλεμης σύγκρουσης που ξέσπασε τον περασμένο Οκτώβριο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και της συνεχιζόμενου πολέμου ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.

Πάντως, αν αναλογιστεί κανείς τα στοιχεία που υπήρχαν προ επταετίας, διαφαίνεται μία αυξητική τάση για τα άτομα που έχουν ανάγκη για στέγη και στρέφονται προς το κράτος, αφού βάσει των όσων είχε αναφέρει η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου στη Βουλή, το 2017 οι ΥΚΕ παρείχαν βοήθεια σε 129 περιπτώσεις ατόμων που δεν είχαν στέγη, ενώ το 2016 παρείχαν βοήθεια σε 45 περιπτώσεις και το 2015 παρείχαν βοήθεια σε 26 περιπτώσεις. Όσον αφορά στο 2024, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα δεδομένα, αφού τα στατιστικά είναι ανά εξάμηνο.

Σε όλη την Κύπρο το πρόβλημα

Στο μεταξύ, βάσει των δεδομένων που επικρατούν, αναφορικά με τα ενοίκια, που κατ’ επέκταση αυξάνει και το κόστος ζωής, η ακριβότερη πόλη για να μείνει κάποιος στην Κύπρο θεωρείται η Λεμεσού και θα ήταν λογικό συμπέρασμα να θεωρήσει κάποιος ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους άστεγους θα καταγραφόταν στην επαρχία Λεμεσού. Ωστόσο, βάσει των στοιχείων από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου μπορεί να εντοπιστούν άτομα που έχουν ανάγκη.

Σημειώνεται πως, οι ΥΚΕ βρίσκονται σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως διάφοροι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμους, πρόγραμμα όπως το ΣΧΕΔΙΑ και Caritas, καθώς και με την Εκκλησία και Μητροπόλεις, που παρέχουν κάθε δυνατή στήριξη για εξεύρεση κατάλληλου χώρου διαμονής σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Τα σχέδια στήριξης της Κυβέρνησης προς τα άτομα που έχουν ανάγκη

Σημειώνεται πως οι ΥΚΕ τρέχουν διάφορα σχέδια, ώστε να παράσχουν βοήθεια στα άτομα που έχουν ανάγκη για στέγη, όπως είναι η ετοιμασία εξατομικευμένου προγράμματος στήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης, καθώς και διασύνδεση με άλλες κρατικές ή μη κυβερνητικές υπηρεσίες και πηγές στήριξης στην κοινότητα (π.χ Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, Δήμοι, ΣΚΕ, Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης κ.α).

Την ίδια ώρα, στις περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται εναλλακτικοί χώροι φιλοξενίας, διευθετείται από τις ΥΚΕ η προσωρινή διαμονή τους μέχρι να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα. Περαιτέρω, καθοδηγούνται να υποβάλουν αίτηση για παροχή ΕΕΕ στην ΥΔΕΠ. Πέραν τούτων, δύναται να παρασχεθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια με βάση το Άρθρο 11 του περί ΕΕΕ, ώστε να καλυφθούν άμεσα βασικές και ειδικές ανάγκες.

Δειτε Επισης

Η επιστροφή του πυρηνικού τρόμου από τη Ρωσία και η σιωπή της Δύσης
Οκτώ τραυματίες σε ατύχημα με τελεφερίκ σε χιονοδρομικό κέντρο στη Γαλλία
Το 43% των εφήβων στην Κύπρο έχει συνεχή διαδικτυακή επαφή
Σε δίκαιη αποζημίωση ιδιοκτήτη γης καλεί η Λοττίδη τον ΕΟΑ Λευκωσίας
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για ανανέωση εγγραφής στο μητρώο ενεργειακών ελεγκτών
Η «σφυρίχτρα θανάτου» των Αζτέκων τρομοκρατεί τους ανθρώπους μέχρι και σήμερα-Τι λέει έρευνα
Στη μείωση της σχολικής βίας στοχεύει η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας
Από την Πέμπτη οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω (2004)»
Σε κλίμα βαθύτατου πένθους και με άσπρα μπλουζάκια αποχαιρέτησαν τον Ειρηναίο, τον Μαρτίνο και τον Νικόλα (pics)
Εταιρεία με κρουαζιέρες οργανώνει τετραετές ταξίδι για όσους θέλουν να αποφύγουν τη θητεία του Τραμπ