Το Κολούμπια ακυρώνει τη μεγαλοπρεπή τελετή απονομής πτυχίων λόγω των καταλήψεων για τη Γάζα

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θα πραγματοποιήσει τη μεγαλειώδη τελετή απονομής τίτλων σπουδών την 15η Μαΐου επιλέγοντας εκδηλώσεις «μικρότερης κλίμακας», με επίκεντρο τις εκάστοτε σχολές.

Το ίδρυμα, όπου ακτιβιστές και φοιτητές απομακρύνθηκαν με τη βία την 30η Απριλίου από την αστυνομία της Νέας Υόρκης, ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου ότι ακυρώνει «τη μεγάλη τελετή του πανεπιστημίου που είχε προγραμματιστεί για την 15η Μαΐου».

Αντί για τη μεγάλη, παραδοσιακή τελετή απονομής τίτλων σπουδών την 15η Μαΐου, θα προτιμήσει τελετές «μικρότερης κλίμακας» μακριά από τον χώρο των καταλήψεων σε χρονικό ορίζοντα μίας εβδομάδας

«Όλες οι τελετές που είχαν προγραμματιστεί στους εξωτερικούς χώρους στο νότιο τμήμα της πανεπιστημιούπολης Morningside θα μεταφερθούν» από αυτό το σημείο, στο βόρειο Μανχάταν, σε ένα αθλητικό συγκρότημα του πανεπιστημίου, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

Το Κολούμπια, που συγκλονίζεται εδώ και δύο εβδομάδες από ένα κίνημα διαμαρτυρίας και καταλήψεων από φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές και φοιτητές, ανέφερε πως θα προτιμήσει τελετές «μικρότερης κλίμακας», οι οποίες θα διεξαχθούν από τη 10η έως τη 16η Μαΐου στη Νέα Υόρκη.

«Οι φοιτητές μας υπογράμμισαν το γεγονός ότι αυτές οι τελετές μικρότερης κλίμακας είναι σημαντικότερες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», τονίζει η διοίκηση του Κολούμπια.

Οι φοιτητές εξεγείρονται για τη Γάζα και στο Άμστερνταμ

Φοιτητές του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ εγκατέστησαν σήμερα έναν καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη του ιδρύματος, ζητώντας από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να διακόψει κάθε σχέση με το Ισραήλ λόγω της στρατιωτικής επιχείρησής του στη Γάζα.

Σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από ολλανδικά ΜΜΕ διακρίνονται κυρίως περίπου 10 σκηνές σε έναν υπαίθριο χώρο μεταξύ των κτιρίων του πανεπιστημίου και δεκάδες φοιτητές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν παλαιστινιακή μαντίλα.

Σε ένα άλλο φωτογραφικό στιγμιότυπο διακρίνεται μία γέφυρα να έχει αποκλειστεί με παλέτες. Δύο πανό κρεμάστηκαν στο σημείο, το ένα αναγράφει «Καταυλισμός αλληλεγγύης προς τη Γάζα».

Το άλλο πανό καλεί σε «μποϊκοτάζ» και σε αυτό έχει ζωγραφιστεί μια ισραηλινή σημαία στην οποία ακουμπούν χέρια που έχουν βαφτεί από αίμα.

Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Με μηνύσεις απειλεί τους φοιτητές το πανεπιστήμιο UvA

«Δεν βρεθήκαμε εδώ απλά για να κατασκηνώσουμε για δύο ημέρες», δήλωσε ένας εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Βρισκόμαστε εδώ για να απαιτήσουμε το πανεπιστήμιο να βάλει τέλος στην εμπλοκή του στη γενοκτονία».

Οι σκηνές έχουν τοποθετηθεί σε έναν χώρο της πανεπιστημιούπολης του Roeterseiland μεταξύ κτιρίων του πανεπιστημίου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος τύπου του UvA στο AFP.

«Φαίνεται πως θέλουν να κοιμηθούν εκεί, αυτό δεν επιτρέπεται. Εάν το κάνουν, θα καταθέσουμε μήνυση», διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει δύο γέφυρες, όμως η περιοχή είναι προσβάσιμη, σύμφωνα με το ANP. Είκοσι σκηνές στήθηκαν στο σημείο, όπως μεταδίδουν ολλανδικά ΜΜΕ. Το τηλεοπτικό δίκτυο AT5 κάνει λόγο για 200 φοιτητές και διευκρινίζει ότι προς το παρόν όλα τα μαθήματα γίνονται κανονικά.

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ απειλεί τους καταληψίες φοιτητές με αποβολή

Ο προσωρινός πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ με μήνυμά του τη Δευτέρα (6/5) προς τους σπουδαστές έσπασε τη σιωπή του σχετικά με τον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό στην αυλή του πανεπιστημίου και απείλησε με «ακούσια άδεια» τους διαδηλωτές.

«Γράφω σήμερα με αυτό το απλό μήνυμα: Η συνέχιση του καταυλισμού αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το εκπαιδευτικό περιβάλλον του Πανεπιστημίου» έγραψε στο e-mail ο Γκάρμπερ. «Όσοι συμμετέχουν ή τον διατηρούν θα παραπεμφθούν για "ακούσια άδεια" από τις σχολές τους».

Παράλληλα τόνισε ότι «τα άτομα που συμμετείχαν στις δραστηριότητες αυτές έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα ότι οι παραβιάσεις των πολιτικών του πανεπιστημίου και της σχολής θα έχουν πειθαρχικές συνέπειες και ότι περαιτέρω παραβιάσεις και συνεχής κλιμάκωση θα έχουν ως αποτέλεσμα όλο και αυστηρότερες κυρώσεις. Την περασμένη εβδομάδα, οι σχολές όλου του πανεπιστημίου άρχισαν να επιδίδουν πειθαρχικές ειδοποιήσεις σε φοιτητές που συνέχισαν να συμμετέχουν σε μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα στην αυλή παρά τις ειδοποιήσεις αυτές».

«Ο καταυλισμός ευνοεί τις φωνές λίγων έναντι των δικαιωμάτων πολλών που έχουν βιώσει διαταραχή στον τρόπο που σπουδάζουν και εργάζονται σε μια κρίσιμη περίοδο του εξαμήνου» υπογράμμισε ο Γκάρμπερ. «Καλώ όσους συμμετέχουν στον καταυλισμό να τερματίσουν την κατάληψη της αυλής του Χάρβαρντ».

Η κλιμάκωση έρχεται καθώς πλησιάζει το τέλος των εξετάσεων, με αποτέλεσμα να απομένουν περίπου δύο εβδομάδες μέχρι τις τελετές αποφοίτησης του πανεπιστημίου, οι οποίες αναμένεται να φιλοξενήσουν χιλιάδες μέλη και οικογένειες του Χάρβαρντ, καθώς και δεκάδες προσκεκλημένους.

«Το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, συμπεριλαμβανομένης της διαμαρτυρίας και της διαφωνίας, είναι ζωτικής σημασίας για το έργο του ερευνητικού πανεπιστημίου. Αλλά δεν είναι απεριόριστο» πρόσθεσε ο Γκάρμπερ.

Πηγή: in.gr / Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Έτσι θα γλυτώσουμε το 50% στους λογαριασμούς από τα κλιματιστικά-Θερμοκρασία, ταχύτητα και καθάρισμα
Με λένε Petya, με σκότωσε το σύστημα που τους ξεπλένει
Άλλα στα πρωτόκολλα, άλλα στην πράξη-Πλήρωσε με τη ζωή της την αποτυχία της Αστυνομίας η Petya
Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Φαρμακά λίγο πριν το δάσος-Στο σημείο 250 άτομα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη του Τούρκου εκτελεστή στον Πειραιά
Κινδυνεύει το δάσος του Μαχαιρά από την πυρκαγιά στο Φαρμακά-Κάηκε ένα σπίτι (vid&pics)
Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια θανάτου του τρίμηνου βρέφους
ΒΙΝΤΕΟ: Ο σκανδαλιάρης πρίγκιπας Λούις γίνεται ξανά viral-Ο χορός κατά την διάρκεια της παρέλασης
Πύρινη κόλαση στο Φαρμακά, μάχη με τις φλόγες-Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Πυρσός
ΒΙΝΤΕΟ: Μπαράζ πυρκαγιών στη Λευκωσία, ξέσπασε φωτιά και στον Φαρμακά-Στη μάχη πέντε εναέρια μέσα