Νέα πρόκληση Ερντογάν-Ως τζαμί θα λειτουργεί ο βυζαντινός ναός της Μονής της της Χώρας

Σήμερα προγραμματίζεται να λειτουργήσει εκ νέου ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συμμετάσχει σε τελετή για την ολοκλήρωση των έργων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων για τη συντήρηση 201 ιστορικών μνημείων, συμπεριλαμβανομένης της Μονής της Χώρας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κατά τη διάρκεια τελετής στο συνεδριακό κέντρο του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνδεθεί απευθείας με τη Μονή της Χώρας.

Προηγούμενα δημοσιεύματα τοποθετούσαν χρονικά τα εγκαίνια για τη λειτουργία του ιστορικού βυζαντινού ναού με ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά περί την 23η Φεβρουαρίου, ωστόσο η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας τα διέψευσε, ανακοινώνοντας ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τζαμί τον Μάιο.

Τα έργα διήρκεσαν τέσσερα χρόνια.

Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.

Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ. Η Αγία Σοφία είχε επίσης αποδοθεί στη μουσουλμανική θρησκευτική λατρεία το 2020.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, το 1945 έγινε μουσείο.

Μετά την απόφαση αυτή, ειδικοί από τις ΗΠΑ εκτέλεσαν τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το 1948, ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, το 1958.

Όμως το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και, έναν χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Σήμα Κινδύνου από πρώην επικεφαλής CIA-«Θα επιτεθεί στη Λιθουανία ο Πούτιν, εάν πετύχει τους στόχους του στην Ουκρανία»
Μουσικό συγκρότημα δολοφονήθηκε στο Μεξικό-Νόμιζαν ότι πήγαιναν να παίξουν μουσική και οδηγήθηκαν σε άδειο οικόπεδο
Αξιωματούχος της Χαμάς υποστηρίζει ότι η οργάνωση θα απορρίψει τη νέα πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα
Οι δασμοί Τραμπ διατηρούνται σε ισχύ από Εφετείο μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επτά αδικήματα στον 53χρονο οδηγό που σόκαρε το Λίβερπουλ
Το Ισραήλ υπέγραψε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα-Δεν απάντησε η Χαμάς
Πρόκληση Ερντογάν για την Άλωση-«Κωνσταντινούπολη και Αγία Σοφία για πάντα δικές μας»
Πανικός σε πτήση για Μπέρμιγχαμ-Μεθυσμένος γρονθοκόπησε αεροσυνοδό και φώναζε ότι το αεροπλάνο θα πέσει
Ο Νετανιάχου αποδέχεται την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Η Χαμάς εξετάζει τη νέα αμερικανική πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα