Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Μιλώντας για την επικείμενη μετάβαση της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και ερωτηθείς για το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει αταλάντευτα εντός του παραπάνω πλαισίου, ενώ «η άλλη πλευρά είναι σαφέστατα έξω».

«Εμείς είμαστε αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) και πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ, με εκκίνηση το σημείο ωρίμασης στο Κραν Μοντανά», τόνισε ο ίδιος.

«Συνεπώς, εάν η λύση για να φέρεις τις δύο πλευρές κοντά είναι ένα στρατήγημα, μια λύση σολομώντεια, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό διότι μας βάζει εντός της παρανομίας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι ο παράγοντας των ευρωτουρκικών, ιδιαίτερα μετά και τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει ιδιαίτερη σημασία.

«Η Τουρκία θεωρεί ότι η προώθηση των ευρωτουρκικών είναι προς όφελός της και εμείς ανοίξαμε αυτόν τον δρόμο. Αρα όσοι αποζητούν από εμάς το μεγάλο άνοιγμα, ήδη έγινε. Η επιλογή θετικής εξέλιξης είναι στην άλλη πλευρά», εκτίμησε ο κ. Κόμπος.

Μιλώντας για το σχέδιο «Αμάλθεια», ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κύπρου, που αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας ως «γέφυρας της περιοχής με την ΕΕ και ως πυλώνα σταθερότητας σε περιόδους κρίσεων».

«Κατά τη δική μας ανάγνωση, διαμορφώσαμε μια δυνατότητα η οποία δεν υπήρχε για τη διεθνή κοινότητα. Δεν ήταν εύκολο. Υπάρχει η βαριά σκιά του Κυπριακού και όχι μόνο. Και φυσικά σκοπεύουμε να χτίσουμε ως προς τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και ως προς την αναβάθμιση όλων των σχετικών μας δυνατοτήτων», επισήμανε.

Σχετικά με το μεταναστευτικό και την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Κομισιόν στον Λίβανο, ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι «υπάρχει ένα εντεινόμενο πρόβλημα με τις ροές Σύρων από τον Λίβανο».

«Υστερα από προσπάθειες της Κύπρου, η Κομισιόν έχει στρέψει την προσοχή της εκεί. Στόχος είναι η ΕΕ να στηρίξει τη Βηρυτό για να προκύψει λύση. Κατά την επίσκεψη του Επ. Διεύρυνσης στον Λίβανο συζητήθηκαν τα της χρηματοδότησης. Τώρα σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο θα δούμε πώς μεταφράζεται πρακτικά», εξήγησε.

«Εμείς θέλουμε ένα δίχτυ προστασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία διότι το θέμα προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις», σχολίασε.

Ακόμα, σχολιάζοντας το θέμα των σχέσεων Λευκωσίας και Αθήνας, σημείωσε ότι πρόκειται για «σχέσεις συντονισμού, διαλόγου, ειλικρίνειας».

«Εχουμε πολύ συχνή επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα και αλληλοενημέρωση. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείς παντού ή να έχεις την ίδια τακτική. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η γνήσια διάθεση να βρούμε λύσεις. Για τα ελληνοτουρκικά λ.χ. οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει το Κυπριακό είναι καλοδεχούμενο», ανέφερε.

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις για το ζήτημα του Κοσόβου και κατά πόσον σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημείωσε ότι «πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις».

«Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου έχουμε 22 κράτη της ΕΕ που το έχουν αναγνωρίσει, υπάρχει μια εν εξελίξει διαδικασία και ένα εύρημα του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2010 το οποίο διαχωρίζει την περίπτωση από την Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά, οτιδήποτε έχει να κάνει με αποσχιστικής φύσης θέματα, λογικά, μας ανησυχεί. Η θέση μας τέθηκε πέρυσι στην εξ υπουργών επιτροπή. Η Κυπριακή Δημοκρατία καταψήφισε», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Για «πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων» κάνει λόγο το τ/κ μέλος ΔΕΑ
Γεραπετρίτης: Σκοπός της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος ΣΑ να διατηρήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα ΟΗΕ
Φαντάζονται δικαιοδοσία στο FIR Λευκωσίας στα κατεχόμενα-Συνεχίζουν να φωνάζουν για τα γαλλικά μαχητικά
Χωρίς λύση του Κυπριακού οι στόχοι για το 2025 που ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Δόθηκαν 4431 νέες «υπηκοότητες» στα κατεχόμενα το 2024
Με αδιευκρίνιστα «μέτρα» απειλεί το λεγόμενο «υπεξ» για τις νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Πολύ πλούσιο αναμένεται το πολιτιστικό πρόγραμμα Κυπριακής Προεδρίας
Σταθερή πορεία για αντιμετώπιση όλων των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων θέλει η ΕΔΕΚ για το 2025
Άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου ζητά η Ελληνική Λύση
«Η εκλογή Κάρτερ είχε δημιουργήσει στους Κύπριους την εντύπωση της επιστροφής»