Θέμα βιωσιμότητας η ισότητα φύλων τονίστηκε στο Συνέδριο «Γυναίκες για τη Μεσόγειο»

Η ισότητα γυναικών και ανδρών δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης, αλλά θέμα βιωσιμότητας, είπαν ειδικοί που συμμετείχαν στις συζητήσεις του Συνεδρίου «Γυναίκες για τη Μεσόγειο» την Παρασκευή, το οποίο συνδιοργανώνει η Ένωση για τη Μεσόγειο με το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας Φύλων στην Κύπρο, και στο οποίο χορηγός επικοινωνίας είναι το ΚΥΠΕ.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, συζητήθηκε η πρόσβαση των γυναικών στη δικαιοσύνη, η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες. Το απόγευμα θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις χώρες της Μεσογείου, με τις συμμετέχουσες να προέρχονται από την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Αλγερία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και την Κύπρο.

Το δικαστικό σύστημα καθρέφτης της κοινωνίας

Η Clara Magahani, ειδική για θέματα δημόσιας διοίκησης στην Παγκόσμια Τράπεζα, στην κεντρική ομιλία της ημέρας, μίλησε για την πρόσβαση των γυναικών στη δικαιοσύνη. Αναφέρθηκε στη σημασία συλλογής δεδομένων που να λαμβάνουν υπόψη τα ζητήματα φύλου, για την ορθή λήψη πολιτικών, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Αναφερόμενη στη δουλειά που έκανε στην υποσαχάρια Αφρική, είπε ότι η συλλογή δεδομένων από την Παγκόσμια Τράπεζα έγινε μέσω ερευνών απευθείας προς τους πολίτες, καθώς δεν υπήρχαν κυβερνητικά δεδομένα. Οι αριθμοί έδειξαν ότι το πιο σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση των γυναικών στη δικαιοσύνη ήταν το ψηλό κόστος και η έλλειψη πληροφοριών για το νομικό σύστημα, σημειώνοντας ότι ο χρόνος, το χρήμα και η πολυπλοκότητα του συστήματος εμπόδιζαν τις γυναίκες από την ίση πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Σημειώνοντας ότι το δικαστικό σύστημα είναι καθρέφτης της κοινωνίας, αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η Παγκόσμια Τράπεζα για βελτίωση της κατάστασης στην Τανζανία, με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν. Συγκεκριμένα, είπε ότι επιτεύχθηκε η μείωση των ημερών που χρειάζονται για την εκδίκαση οικογενειακών υποθέσεων, αυξήθηκαν οι γυναίκες εργαζόμενες στο δικαστικό σύστημα και σε ηγετικές θέσεις στο δικαστήριο και εκπαιδεύτηκαν περισσότερες γυναίκες.

Επιπλέον, δημιούργησαν δικαστικά κέντρα κάτω από τα οποία ενσωματώθηκαν όλες οι υπηρεσίες, απαλείφοντας την ανάγκη μετακίνησης που προκαλούσε δυσκολίες, και στα οποία περιλαμβάνονταν και δομές φιλικές προς τις γυναίκες, όπως δωμάτια θηλασμού. Επιπλέον, δημιούργησαν κινητά δικαστήρια, τα οποία έφταναν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, προκειμένου να δοθεί ευκολότερη πρόσβαση στις γυναίκες.

Οικονομική ενδυνάμωση γυναικών και γυναικεία επιχειρηματικότητα

Στο πρώτο πάνελ, με θέμα την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, οι ομιλήτριες επανέλαβαν ότι η ρίζα του προβλήματος της ανισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας είναι οι κοινωνικές νόρμες και τα στερεότυπα. Τονίστηκε η σημασία της ισορροπίας οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η οποία, όπως είπαν, θεωρείται από τις γυναίκες ως σημαντικότερο πρόβλημα από το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, σημειώνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μέσω δημόσιων πολιτικών, που να υποστηρίζουν τις εργαζόμενες μητέρες, αλλά και με την τεχνολογία, με ευέλικτες μορφές εργασίας και τηλεργασία.

Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στη σημασία της εκπαίδευσης, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων από τις γυναίκες, προκειμένου να μην αυξηθεί το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας, ειδικά στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Ακόμα, συζήτησαν τη σημασία στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ιδεών των γυναικών, καθώς και τη σημασία της δικτύωσης για την επίτευξη εκπαιδευτικών και επαγγελματικών ευκαιριών.

Σημειώθηκε επίσης ως εμπόδιο το γεγονός ότι το «σύνδρομο του σφετεριστή» (imposter syndrome), δηλαδή το να θεωρούν ότι δεν ανήκουν σε ένα πεδίο, ενώ έχουν τα προσόντα και τις ικανότητες, είναι ένα φαινόμενο που συναντάται κατά πλειοψηφία στις γυναίκες, οι οποίες αμφισβητούν τις ικανότητές τους.

Συνοπτικά, πρότειναν ως λύσεις την εκπαίδευση σε θέματα ισότητας φύλων από μικρή ηλικία, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, που μπορεί να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στις γυναίκες στο μέλλον. Επιπλέον, σημειώθηκε και η ανάγκη συμπερίληψης των ανδρών στη συζήτηση.

Σε δεύτερο πάνελ, με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, συζητήθηκε η χαμηλή πρόσβαση των γυναικών επιχειρηματιών σε χρηματοδότηση και επενδύσεις. Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε, σε επίπεδο ΕΕ, μόλις 1,8% των νεοφυών επιχειρήσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση από επενδυτές διευθύνονται από γυναίκες. Ως εμπόδια στην προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας παρουσιάστηκαν ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός, η περιορισμένη δικτύωση, η έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος και γυναίκες που συμμετέχουν σε οργανισμούς που παρέχουν εργαλεία για ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, οι οποίες σημείωσαν ότι δίνουν ορατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις για να τις βοηθήσουν να βρουν επενδυτές. Επιπλέον, ανέφεραν ότι είναι σημαντικό τα προγράμματα χρηματοδότησης που προκηρύσσονται να είναι συμπεριληπτικά και να βασίζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών σε κάθε περιοχή, κάτι για το οποίο χρειάζεται να γίνεται έρευνα. Επιπλέον, αυτοί οι οργανισμοί παρέχουν τεχνικές συμβουλές και υποστήριξη, καθώς και εργαλεία για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πλάνων και συνεργασιών.

Ένα παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν η Hiba Abulibdeh, Παλαιστίνια ιδιοκτήτρια εταιρείας φωτοβολταϊκών που δραστηριοποιούταν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Όπως ανέφερε, «πρέπει να ξεπεράσουμε το στίγμα ότι κάποιες δουλειές είναι για τους άντρες ή για τις γυναίκες. Αν θέλεις να πας μπροστά και πιστεύεις στο όραμά σου, μπορείς να το πραγματοποιήσεις». Ανέφερε ότι στην περίπτωσή της, η ηλεκτροδότηση των παλαιστινιακών εδαφών εξαρτάται από το Ισραήλ. Η ίδια είδε τον ήλιο ως τη λύση σε αυτό το πρόβλημα αποστέρησης βασικών δικαιωμάτων και προχώρησε με τη δημιουργία της εταιρείας της, που τοποθετούσε φωτοβολταϊκά σε σχολεία και επιχειρήσεις.

Να αλλάξει ο τρόπος που η ΕΕ αντιμετωπίζει τις χώρες της περιοχής

Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις χώρες της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είπαν ειδικοί στο τρίτο πάνελ της ημέρας. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι η ΕΕ «ασχολείται» με τις χώρες της περιοχής σε δύο άξονες: το μεταναστευτικό και την ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, άλλα ζητήματα στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία, όπως αυτά της προώθησης της ειρήνης, της κλιματικής αλλαγής και της ισότητας των φύλων παραμερίζονται.

Το τρίτο πάνελ είχε θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ισότητα των φύλων στη Μεσόγειο. Οι συμμετέχουσες είπαν ότι στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, στον αγροτικό τομέα, πάνω από το 50% είναι γυναίκες, οι οποίες έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική κρίση και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γεωργία, εξαιτίας πλημμυρών, ξηρασίας ή άλλων καιρικών φαινομένων.

Την ίδια ώρα, δυσκολεύονται να βρουν δουλειά σε άλλους τομείς, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ανεργία. Σημείωσαν ότι παρόλο που οι γυναίκες είναι η πλειοψηφία σε αυτό τον τομέα, δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων.

Επιπλέον, η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει και σε εσωτερικές μετακινήσεις και μετανάστευση τις γυναίκες της περιοχής. Όπως είπαν, οι συμμετέχουσες στο πάνελ, αυτό εμπεριέχει άλλους κινδύνους για τις γυναίκες, οι οποίες είναι ευάλωτες να καταστούν θύματα εκμετάλλευσης και εμπορίας προσώπων. Ακόμα, σημειώθηκε ότι στις περιπτώσεις που μεταναστεύουν οι άντρες για εξεύρεση εργασίας, οι γυναίκες είναι αυτές που μένουν πίσω, συχνά χωρίς τα μέσα για να επιβιώσουν και επωμίζονται τη φροντίδα της οικογένειας και του νοικοκυριού. Αναφέρθηκε ότι αυτό έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην ψυχική τους υγεία, καθώς και πολιτισμικές, με τα κορίτσια να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο ή να αναγκάζονται να παντρευτούν σε μικρή ηλικία.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι ενώ στα θέματα κλιματικής κρίσης έχει αλλάξει ο τρόπος που παρουσιάζονται στα Μέσα, από κάτι που αφορούσε το μέλλον και έπρεπε να προληφθεί, σε κάτι που ζούμε καθημερινά, το ίδιο δεν έχει γίνει και στα θέματα που αφορούν την ισότητα φύλων. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πάνελ είπαν ότι οι δημοσιογράφοι που μεταδίδουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες είναι σημαντικό να έχουν υπόβαθρο και σε θέματα περιβάλλοντος και σε θέματα φύλου.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Σε διαδικασία υλοποίησης τα μέτρα ασφαλείας στο Βασιλικό-Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου
Σφοδρή επίθεση συνδέσμου εισαγωγέων για ανακλήσεις οχημάτων-Τα βάζουν με Βαφεάδη και Βουλή
Ολονύχτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας
Δίκαιη έκρινε τη δίκη Σουρουλά και Ζαννέτου το ΕΔΑΔ
Δριμύ κατηγορώ του Χ. Ορφανίδη για Κυπριακό-«Αν συνέβαιναν επί Αναστασιάδη θα ήμασταν πάνω στα τραπέζια»
Συναντήθηκε με Στιούαρτ ο Ερχιουρμάν-Συζήτησαν για σημεία διέλευσης και πολυμερή συνάντηση
Πράσινο φως για εκεχειρία στο Λίβανο από το Ισραήλ-Πληροφορίες για το πλαίσιο της συμφωνίας
Η πρώτη αποτίμηση Κυριακίδου για τη θητεία της-«Αλλάξαμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα υγείας»
Ευρωβουλευτές ζητήσαν τη στήριξη της Ουκρανία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Πήγε σχολείο και δεν επέστρεψε η 13χρονη που εξαφανίστηκε ξανά μέσα σε λίγες μέρες-Ερωτήματα για τους χειρισμούς