Δ. Μιχαηλίδου: Η παιδική φτώχεια πρέπει να τεθεί ως θέμα προτεραιότητας

Η παιδική φτώχεια πρέπει να τεθεί ως θέμα προτεραιότητας που θα εστιάζει τόσο στις ίσες ευκαιρίες και την κοινωνική ένταξη, όσο και στα δικαιώματα των παιδιών σε καταστάσεις κρίσης και έκτακτης ανάγκης, αναφέρει σε μήνυμα της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου.

Σημειώνει ότι το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν ευθύνη να στηρίξουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και διασφάλισης ότι κάθε παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας έχει πρόσβαση στο σύνολο των βασικών υπηρεσιών: δωρεάν περίθαλψη, δωρεάν εκπαίδευση, φροντίδα κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, κατάλληλη στέγαση και υγιεινή διατροφή.

Σημειώνει ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των παιδιών στα δικαιώματά τους συνεχίζει να είναι μια μεγάλη πρόκληση. «Οι πόλεμοι, η μεταναστευτική κρίση, η ενεργειακή κρίση, η οικονομική κρίση, οι φυσικές καταστροφές, περιλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης δημιουργούν νέες κοινωνικές πραγματικότητες, πλήττοντας περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες», προσθέτει.

Στο μήνυμά της, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι πολλά παιδιά, με τις οικογένειές τους, σπρώχνονται καθημερινά στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό, σημειώνοντας ότι η οικονομική δυσχέρεια των οικογενειών επιφέρει άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.

Τονίζει ότι «η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν τα επηρεάζει μόνο κατά την παιδική ηλικία, αλλά συχνά περιορίζουν τις ευκαιρίες ζωής που έχουν αργότερα ως ενήλικες, ενώ η φτώχεια μεταφέρεται από γενιά σε γενιά».     

Η Επίτροπος επισημαίνει ότι η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέπουν στα παιδιά να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους και θα αναπτύσσουν το πλήρες φάσμα των ικανοτήτων τους είναι άμεση και επιτακτική.

Υπενθυμίζει τέλος, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχία οποιασδήποτε δράσης, είναι τα ίδια τα παιδιά να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ό,τι τα αφορά, σημειώνοντας ότι τα παιδιά είναι σε καλύτερη θέση από τους ενήλικες για να μιλήσουν για όσα τα ίδια βιώνουν. 

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»