Στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας 18,1% των παιδιών στην Κύπρο το 2022

Στην Κύπρο, κατά το 2022, το ποσοστό των παιδιών που βρισκόταν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας ανερχόταν στο 18,1%, που ισοδυναμεί με 31 περίπου χιλιάδες παιδιά, σύμφωνα µε στοιχεία της Eurostat, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Εθνικό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου (ΕΔΕΦ-Κύπρου), η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ), η Κυπριακή Παιδοβουλή και το SISTEMA Cyprus που γνωστοποιούν την απόφασή τους, όπως το έτος 2024 είναι αφιερωμένο κατά της παιδικής φτώχειας.

Όπως αναφέρεται με τη συνεργασία των φορέων αυτών αποφασίστηκε όπως κατά το 2024 εργαστούν από κοινού και πραγματοποιήσουν μια σειρά από κοινές δράσεις για διαφώτιση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Βασικός και ουσιαστικός στόχος είναι η εμπλοκή στις δράσεις των ίδιων των παιδιών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα διεξαχθεί σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων και την προώθηση θέσεων στα αρμόδια όργανα λήψεως αποφάσεων και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους που στόχο θα έχουν την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών. Παράλληλος στόχος είναι η κινητοποίηση  κρατικού μηχανισμού, φορέων, δήμων και κοινοτήτων, οργανισμών και πολιτών για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, επισημαίνεται.

Οι φορείς επισημαίνουν ότι η παιδική φτώχεια είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σημερινές κοινωνίες, τονίζοντας ότι οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, η πανδημία COVID-19, οι πόλεμοι, η ακρίβεια, το στεγαστικό πρόβλημα, ο ψηλός πληθωρισμός, η κλιματική αλλαγή, οι μειώσεις των πραγματικών μισθών και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, έχουν αντίκτυπο στα παιδιά όλου του κόσμου, αλλά και στα παιδιά που διαβιούν στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, σημειώνεται, που το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει συσσωρεύσει περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πλούτου, με βάση τα στοιχεία της UNICEF και της Παγκόσμιας Τράπεζας, 330 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και υλικών στερήσεων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 1 στα 4 παιδιά, το 25% δηλαδή, ζουν στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνολικά 53 Κύπριοι έφυγαν από Ιράν και Ισραήλ-Πάνω από 3000 ταξιδιώτες στην Κύπρο λόγω εκτροπής
Εγκαινίασε πεζογέφυρα στον ποταμό Καρκώτη ο Βαφεάδης-«Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων»
Προανήγγειλε νέα μοντέλα έξυπνων στάσεων λεωφορείων ο Βαφεάδης-Η εκτίμηση για το νέο σχέδιο ηλεκτροκίνησης
Έργα για επίλυση των προβλημάτων στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου-«Έχουν παγιδευτεί σκάφη μέσα»
Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία-Σε επιφυλακή οι αρχές για δασικές πυρκαγιές
Ξεκινούν κατασκευαστικές εργασίες στο πλαίσιο έργου ανάπλασης του πυρήνα Γεροσκήπου
Στα βαθιά ο διάλογος για το νέο σχέδιο αξιολόγησης-Περιμένουν κλήση από Μιχαηλίδου οι εκπαιδευτικοί
Ήρθε για να μείνει ο καύσωνας-Νέα κίτρινη προειδοποίηση, δεν πέφτει κάτω από τους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Αρνήθηκε να δει τον Αρχιεπίσκοπο ο Τυχικός-Καταγγέλλει καταπιεστική συμπεριφορά η συνήγορός του
Πέφτουν οι τιμές των καυσίμων-«Δεν μπορούν να γίνονται προβλέψεις για το μέλλον»