Εκπονήθηκε το πρώτο πρότυπο για εφαρμογή ισότητας φύλων και ενδυνάμωσης γυναικών

Το πρώτο πρότυπο για την προώθηση και εφαρμογή της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών, το ISO 53800: Guidelines for the promotion and implementation of gender equality and women’s empowerment εκπονήθηκε πολύ πρόσφατα από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS), το ISO 53800 αποτελεί ορόσημο στον τομέα και γενικότερα στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς η ανισότητα των φύλων είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες και γιατί συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου και δικαιότερου κόσμου. 

Εξηγείται ότι παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τους οργανισμούς για την προώθηση και εφαρμογή της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών και ισχύει για όλους τους οργανισμούς, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την τοποθεσία ή το πεδίο δραστηριότητάς τους.

Επισημαίνεται ότι το ISO 53800 είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συστημικών ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και των διακρίσεων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του χώρου εργασίας. Στόχος του, αναφέρεται, είναι να καλλιεργήσει μια κουλτούρα ισότητας των φύλων, προς όφελος όλων και συμβάλλοντας στη βιώσιμη, ανθρωποκεντρική ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι το ISO 53800 προωθεί την πλήρη κατανόηση και εφαρμογή της ισότητας των φύλων, υποστηρίζει τη δημιουργία δίκαιων οργανωτικών κουλτούρων και ενθαρρύνει την ισότητα των φύλων ως θεμελιώδες ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι βοηθά τους οργανισμούς στην εκπλήρωση των νομικών υποχρεώσεων σχετικά με την ισότητα των φύλων.

Προστίθεται ότι με σκοπό τη διάχυση της γνώσης και των καλών πρακτικών που καταγράφονται στο εν λόγω πρότυπο, ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης, ως ο εθνικός φορέας τυποποίησης, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα για την ολοκληρωμένη παρουσίαση των προνοιών του προτύπου, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία.

Σημειώνεται ότι περισσότερες πληροφορίες για την εν λόγω ημερίδα θα δημοσιευτούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Νέο ισραηλινό κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν