Στις πιο ψηλές θέσεις στην Ευρώπη στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και ναργιλέ οι Κύπριοι μαθητές

Οι Κύπριοι μαθητές βρίσκονται στις πιο ψηλές θέσεις στην Ευρώπη στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και ναργιλέ, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΠΑΣΥΚΑΦ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.

Ποσοστό 4,6% των μαθητών ανέφερε καθημερινή χρήση, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (3,1%) που συμμετείχαν στην πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD.

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή Έρευνα ESPAD (2019) που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε μαθητές ηλικίας 15-16 ετών, το 14% που συμμετείχε στη έρευνα ανέφερε χρήση συμβατικού τσιγάρου κατά τον τελευταίο μήνα, με το ποσοστό αυτό να βρίσκεται σε πτωτική τάση, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (18% το 2015 και 23% το 2011).

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, συνεχίζοντας τη συστηματική δράση του για αντιμετώπιση του εθισμού που προκαλεί το κάπνισμα, συμπορεύεται με την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας έκκληση σε όλους όσοι διαμορφώνουν πολιτική ελέγχου του καπνού στην Κύπρο να αναλάβουν δράση τώρα.

Μήνυμα της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος είναι «Προστατεύουμε τα παιδιά από τις παρεμβάσεις της καπνοβιομηχανίας». Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τις βλαβερές επιδράσεις των καπνικών προϊόντων, καθώς η καπνοβιομηχανία στοχεύει ολοένα και περισσότερο τους νέους ανθρώπους, ως μια αναδυόμενη και ευάλωτη αγορά για τα εθιστικά προϊόντα της.  

Πού μπορεί να αποταθεί κάποιος για διακοπή του καπνίσματος στην Κύπρο;

Το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας/ΟΚΥπΥ, έχει ως στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και τη διακοπή του καπνίσματος στην Κύπρο. Τα προγράμματα εφαρμόζονται παγκύπρια, από εξειδικευμένο προσωπικό, δωρεάν και προσφέρουν συμβουλευτική υποστήριξη (μέσω ατομικών, ομαδικών εβδομαδιαίων συναντήσεων) και φαρμακευτικές παρεμβάσεις (μέσω χρήσης εμπλάστρων νικοτίνης).

Ο κάθε πολίτης, που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί ή να διακόψει το κάπνισμα, μπορεί να επικοινωνήσει διαμέσου της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής 1431 (Δευτέρα-Πέμπτη, 7:30-15:00).

Σύμφωνα με τα παγκύπρια στατιστικά στοιχεία, από το Πρόγραμμα εξυπηρετήθηκαν το 2023, 468 άτομα (309 άνδρες και 159 γυναίκες), με 252 από αυτούς να τα ολοκληρώνουν επιτυχώς και να διακόπτουν το κάπνισμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), καθιερώθηκε το 1987 για τις 31 Μαΐου κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τους κινδύνους του καπνού και τις αποτρέψιμες ασθένειες που δημιουργεί.

Για την αντιμετώπιση της επιδημίας καπνού, τα κράτη μέλη του ΠΟΥ ενέκριναν τη Σύμβαση Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού (WHO FCTC) το 2003. Επί του παρόντος, 182 χώρες έχουν επικυρώσει αυτήν τη συνθήκη, μεταξύ αυτών και η Κύπρος το 2004.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Α. Μιχαηλίδου: Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας μπορεί να διαμορφώσει ευρωπαϊκές πολιτικές
Χωρίς ρεύμα περιοχές στη Λευκωσία λόγω βλάβης-Στο σημείο συνεργείο της ΑΗΚ
Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Κύπρος-Δεν συμμορφώθηκε σε σειρά υποχρεώσεων για ενωσιακό δίκαιο
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο... Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία σκηνοθέτρια Ιρένα Ιωαννίδου
ΒΙΝΤΕΟ: Καταγγελίες Φαίδωνα για άθλιες συνθήκες διαμονής μεταναστών-Πώς απαντά το Υφ. Πρόνοιας
Η ενημέρωση του Γραφείου Επιτρόπου Επικοινωνιών για την υποχρεωτική ταυτοποίηση προπληρωμένων SIM
Υπ. Άμυνας: Επιτακτική ανάγκη να τεθεί η ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων ως ύψιστη προτεραιότητα
Αποκαταστάθηκε βλάβη σε αγωγό υδροδότησης στη Λεμεσό
Ολοκληρώνεται η διοικητική έρευνα για τον θάνατο του 33χρονου μεταμοσχευμένου-«Κανονικά πρέπει να το έχουμε μέχρι αύριο»
Χ. Παρπαρίνου: Η φωνή τους ακούγεται δυνατά στο εξωτερικό, αλλά αγνοείται στο σπίτι τους