Τούρκος υπ. Ενέργειας: Θα συνεχίσουμε έρευνες σε όλη τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Δεν έχουμε παραιτηθεί από την ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε επίμονα και πεισματικά τις έρευνες σε όλη αυτή την περιοχή που ορίζεται ως «Γαλάζια Πατρίδα», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Αλμπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τρέχουσα προτεραιότητά σχετίζεται με την ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα. 

Σε συνέντευξή του στο Χαμπέρτουρκ, ο κ. Μπαϊρακτάρ είπε ότι «υπάρχουν ανακαλύψεις, κάνουμε νέες γεωτρήσεις. Η Μεσόγειος είναι το πρώτο βήμα της στρατηγικής μας να πάμε σε περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν με τα πλοία μας».

«Έχουμε πραγματοποιήσει 8 γεωτρήσεις βαθιάς θάλασσας στη Μεσόγειο. Όμως, οι τοποθεσίες που κάναμε γεωτρήσεις στις περιοχές αδειών που παραχωρήθηκαν από την τδβκ στην Turkish Petroleum - έχουμε πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στα νότια του νησιού της Κύπρου, το έχουμε κάνει στα δυτικά και στα βόρεια - σε όλες αυτές τις περιοχές και σε όλες τις έρευνες που έχουμε κάνει στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας, δυστυχώς, δεν έχουμε κάνει μια δεύτερη ανακάλυψη που να εκφράζει ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος σε 8 έρευνες», ανέφερε.

Αυτό όμως, πρόσθεσε, «δεν σημαίνει ότι έχουμε παραιτηθεί από την Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε επίμονα και πεισματικά αυτές τις έρευνες σε όλη αυτή την περιοχή που ορίζεται ως 'Γαλάζια Πατρίδα'». 

Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε ωστόσο ότι «η τρέχουσα προτεραιότητά μας σχετίζεται με την ανακάλυψη που έχουμε κάνει και την επιστροφή αυτής της ανακάλυψης στην παραγωγή το συντομότερο δυνατό. Επικεντρωνόμαστε στη Μαύρη Θάλασσα και το Σαγγάριο».

«Ποτέ δεν αγνοήσαμε τη Μεσόγειο. Ένας πυλώνας της στρατηγικής μας στις έρευνες και την παραγωγή είναι σίγουρα οι έρευνες στα δικά μας πεδία, στις θάλασσές μας και στην ξηρά», ειπε.

Ένας άλλος πυλώνας, πρόσθεσε, είναι οι έρευνες στο εξωτερικό, ιδίως στη Λιβύη. Κάναμε μια συμφωνία με τη Σομαλία. Έχουμε επίσης σχέδια ερευνών στις θάλασσες της Σομαλίας.

«Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε μια σεισμική ερευνητική δραστηριότητα ίσως εντός του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια να περάσουμε στη δραστηριότητα γεωτρήσεων τα επόμενα χρόνια. Έχουμε μια πολυδιάστατη στρατηγική ερευνών και παραγωγής», ανέφερε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζητά πλήρη διαφάνεια στις δωρεές προς τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης το ΑΚΕΛ
Επίσημη επίσκεψη ΥΠΕΞ Φιλιππίνων στην Κύπρο
Ομοίωμα πιστολιού το... όπλο που εντοπίστηκε στον βυθό της θάλασσας
Κύπρος και Αρμενία επαναβεβαιώνουν συνεργασία σε θέματα αγνοουμένων
Μπρετόν: Η Κύπρος έχει κάνει βήματα στην προώθηση έρευνας και ανάπτυξης, τρίτη σε κονδύλια ανά κάτοικο
Αντέδρασε το Ισραήλ στις απειλές Χεζμπολάχ στην Κύπρο-«Πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν»
Υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε σε ξηρά χόρτα πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού (pics)
Συνεχίζεται η δίκη για τον Κενάν στο Αμβούργο-Ζήτησε τεσσεράμισι χρόνια ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας
Προφυλακιστέος ο σφετεριστής Ε/κ περιουσιών-Έδειξε κίνδυνο φυγοδικίας το Δικαστήριο και πιθανή καταδίκη
Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας-Μεταφέρεται στον Κορυδαλλό