Μ. Νάβα: Ευκαιρία για συμμετοχή των τ/κ στις διαδικασίες ΕΕ οι ευρωεκλογές

Απέρριψε τις επικρίσεις ότι η αποδοχή και η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση από την ΕΕ μιας ενιαίας κοινότητας στην Κύπρο διαιωνίζει το διαιρεμένο στάτους κβο του νησιού ο Μάριο Νάβα, Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτού αναχωρήσει από την Κύπρο για τα νέα του καθήκοντα, μετά τον διορισμό του ως Γενικός Διευθυντής Απασχόλησης.

Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή εφημερίδα «Μπούγκιουν Κίπρις», σύμφωνα με το ΓΤΠ, είπε ακόμα ότι η ΕΕ στοχεύει σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί στην ΕΕ. Δήλωσε επίσης, ότι η ΕΕ έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσει την ευημερία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά.

Αναφέροντας ότι το έργο του ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο βρίσκεται ακόμη στην ατζέντα, ο κ. Νάβα δήλωσε ότι τέτοια έργα χρειάζονται χρόνο και ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με την τεχνολογία και τα επίπεδα των επενδύσεων και ανέφερε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης σε αυτή τη διαδικασία.

Δηλώνοντας ότι η έλλειψη εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου περιορίζει την επιρροή της ΕΕ, ο κ. Νάβα είπε ότι καταδικάζει κάθε παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων.

Εξέφρασε την θέση ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν περισσότερα για την Κύπρο, τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους σε σχέση με πριν από 20 χρόνια και τόνισε τη σημασία των κοινών πρωτοβουλιών των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων για την υποστήριξη της συμφιλίωσης, της ειρηνικής συνύπαρξης και της επανένωσης.

Αναφερόμενος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, ο κ. Νάβα είπε ότι αυτές αποτελούν μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαδικασίες της ΕΕ και εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι που θα πάνε να ψηφίσουν θα στείλουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα και πρόσθεσε ότι αυτές οι εκλογές, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Τουρκοκύπριους να ακουστεί η φωνή τους στην Ευρώπη.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζητά πλήρη διαφάνεια στις δωρεές προς τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης το ΑΚΕΛ
Επίσημη επίσκεψη ΥΠΕΞ Φιλιππίνων στην Κύπρο
Ομοίωμα πιστολιού το... όπλο που εντοπίστηκε στον βυθό της θάλασσας
Κύπρος και Αρμενία επαναβεβαιώνουν συνεργασία σε θέματα αγνοουμένων
Μπρετόν: Η Κύπρος έχει κάνει βήματα στην προώθηση έρευνας και ανάπτυξης, τρίτη σε κονδύλια ανά κάτοικο
Αντέδρασε το Ισραήλ στις απειλές Χεζμπολάχ στην Κύπρο-«Πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν»
Υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε σε ξηρά χόρτα πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού (pics)
Συνεχίζεται η δίκη για τον Κενάν στο Αμβούργο-Ζήτησε τεσσεράμισι χρόνια ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας
Προφυλακιστέος ο σφετεριστής Ε/κ περιουσιών-Έδειξε κίνδυνο φυγοδικίας το Δικαστήριο και πιθανή καταδίκη
Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας-Μεταφέρεται στον Κορυδαλλό