Μ. Νάβα: Ευκαιρία για συμμετοχή των τ/κ στις διαδικασίες ΕΕ οι ευρωεκλογές

Απέρριψε τις επικρίσεις ότι η αποδοχή και η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση από την ΕΕ μιας ενιαίας κοινότητας στην Κύπρο διαιωνίζει το διαιρεμένο στάτους κβο του νησιού ο Μάριο Νάβα, Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτού αναχωρήσει από την Κύπρο για τα νέα του καθήκοντα, μετά τον διορισμό του ως Γενικός Διευθυντής Απασχόλησης.

Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή εφημερίδα «Μπούγκιουν Κίπρις», σύμφωνα με το ΓΤΠ, είπε ακόμα ότι η ΕΕ στοχεύει σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί στην ΕΕ. Δήλωσε επίσης, ότι η ΕΕ έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσει την ευημερία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά.

Αναφέροντας ότι το έργο του ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο βρίσκεται ακόμη στην ατζέντα, ο κ. Νάβα δήλωσε ότι τέτοια έργα χρειάζονται χρόνο και ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με την τεχνολογία και τα επίπεδα των επενδύσεων και ανέφερε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης σε αυτή τη διαδικασία.

Δηλώνοντας ότι η έλλειψη εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου περιορίζει την επιρροή της ΕΕ, ο κ. Νάβα είπε ότι καταδικάζει κάθε παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων.

Εξέφρασε την θέση ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν περισσότερα για την Κύπρο, τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους σε σχέση με πριν από 20 χρόνια και τόνισε τη σημασία των κοινών πρωτοβουλιών των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων για την υποστήριξη της συμφιλίωσης, της ειρηνικής συνύπαρξης και της επανένωσης.

Αναφερόμενος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, ο κ. Νάβα είπε ότι αυτές αποτελούν μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαδικασίες της ΕΕ και εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι που θα πάνε να ψηφίσουν θα στείλουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα και πρόσθεσε ότι αυτές οι εκλογές, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Τουρκοκύπριους να ακουστεί η φωνή τους στην Ευρώπη.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού
Συνεχίζει στο ίδιο τέμπο ο Τατάρ-«Αν υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα είναι μέρος της λύσης ως κυρίαρχο τουρκικό κράτος»
Τηλεδιάσκεψη για τον Great Sea Interconnector με αίτημα Κομισιόν-Ζήτησε ενημέρωση
Eπίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας στην Κύπρο
Επανεξελέγη Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ο Σάββας Τσίβικος
Α. Δημητρίου: Να αξιοποιήσουμε την κινητικότητα που παρατηρείται
Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για τερματικό-«Παρέμβαση αν ανακοινώναμε κάτι πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία»
Η απόφαση για τον Επίτροπο της Κύπρου θα καθοριστεί από το χαρτοφυλάκιο-Προστιθέμενη αξία αναζητά ο Πρόεδρος