Politicο: Οι ακροδεξιοί θα είναι περισσότεροι στην Ευρωβουλή, αλλά το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη

Προβληματισμό προκαλεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, κάτι που αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί και στη σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Αριθμητικά, οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν σε ακροδεξιά κόμματα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν αριθμητικά τους ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι το ΕΛΚ θα καταποντιστεί στη δεύτερη θέση, επειδή τα κόμματα της ακροδεξιάς θεωρείται απίθανο να μπορέσουν να ενωθούν. Ωστόσο δείχνει τη μετατόπιση της Ευρώπης προς τα δεξιά, κάτι που αναμένεται ότι θα φανεί και στον πολιτικό τόνο της νέας σύνθεσης του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Poll of the Polls του Politico, αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα, το ΕΛΚ θα κέρδιζε 170 έδρες.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) – που είναι και οι δύο βασικοί σκληροπυρηνικά δεξιοί σχηματισμοί – δείχνουν ότι μπορούν να κατακτήσουν 144 έδρες στο σύνολο. Παράλληλα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που τέθηκε εκτός ID, αναμένεται ότι θα κερδίσει 16 έδρες και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βικτόρ Ορμπάν αναμένεται να κερδίσει 10 έδρες. Η Reconquest της Γαλλίας συγκεντρώνει δημοσκοπικά πέντε έδρες, η Konfederacja της Πολωνίας έξι έδρες και το κόμμα Αναγέννηση της Βουλγαρίας, που είναι φιλορωσικό, 3 έδρες. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι ακροδεξιοί βουλευτές που θα εκλεγούν ενδέχεται να αγγίξουν τους 184.

Οι προοπτικές συνεργασίας

Άγνωστο παραμένει πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στο εσωτερικό της ακροδεξιάς την επομένη των ευρωεκλογών.

Η Μαρίν Λεπέν, του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας φλερτάρει με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, για τον σχηματισμό μιας ακροδεξιάς μεγάλης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, που θα είναι και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Ο Εθνικός Συναγερμός αναμένεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο εσωτερικό της ευρωομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία», ενώ το κόμμα της Μελόνι δεν αποκλείεται να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο ECR.

Από την πλευρά της, η Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με κάθε κόμμα της Δεξιάς. Πλην της Μαρίν Λεπέν, κάλεσμα σε συνεργασία έχει λάβει και από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του ΕΛΚ. Τα κόμματα του ECR αποκλείουν την προοπτική ένταξης του Fidesz του Βικτόρ Ορμπάν.

Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της ακροδεξιά δεν αναμένεται ότι στην παρούσα φάση θα μπορέσουν να εμφανιστούν ενιαία. Ωστόσο οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν με αυτά, αναμένεται ότι θα ψηφίζουν κατά της πλειοψηφίας. Ωστόσο, η ατζέντα των κομμάτων αναμένεται ότι θα καθοριστεί από τα εθνικά συμφέροντα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται ότι θα έχουν κοινή γραμμή.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ζαχάροβα: Απαιτούμε απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη
Βίντεο από την επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα-Ένας νεκρός
Σκάνδαλο στην Κυβέρνηση Σούνακ-Αξιωματικός της προστασίας του στοιχημάτισε την ημέρα των Εκλογών
Πατέρας μαχαίρωσε τον γιο του στην καρδιά μετά από καβγά για τα άπλυτα πιάτα
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν ναυτικά drones και εγκαταστάσεις των Χούτι
Δέκα απόστρατοι στο Περού καταδικάστηκαν για βιασμούς που έκαναν πριν από 40 χρόνια
Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων: Η Χαμάς δεν μπορεί να εξαλειφθεί
Προσκυνητές εξακολουθούν να αγνοούνται στη Σαουδική Αραβία-Περισσότεροι από 900 οι νεκροί
Τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο
Δύο πυρκαγιές ανάγκασαν τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν στο Νέο Μεξικό