Στη φυλακή για τρεις μέρες ο Χαλίλ Καραπατσιάογλου

Στη φυλακή για 3 ημέρες οδηγήθηκε ο Τ/κ αντιρρησίας συνείδησης Χαλίλ Καραπατσιάογλου, ο οποίος δικάστηκε για δεύτερη φορά στο «στρατοδικείο» στην κατεχόμενη Λευκωσίας λόγω της άρνησής του να παρουσιαστεί ως «έφεδρος».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το «στρατοδικείο» του επεδίκασε αρχικά χρηματικό πρόστιμο 1000 ΤΛ (30 ευρώ περίπου) κι αφού αρνήθηκε να το πληρώσει στάλθηκε στη φυλακή με χειροπέδες.

Ο Καραπατσιάογλου αρνείται από το 2013 να παρουσιαστεί ως «έφεδρος» και δήλωσε αντιρρησίας συνείδησης. Το 2019, του επιβλήθηκε επίσης χρηματικό πρόστιμο, αλλά επειδή δεν πλήρωσε τα χρήματα, καταδικάστηκε αρχικά σε 20 ημέρες φυλάκιση και στη συνέχεια έμεινε στην κεντρική φυλακή για 3 νύχτες και 4 ημέρες αφού το «ανώτερο δικαστήριο» έκρινε ότι αυτό ήταν «κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας αντιρρησιών συνείδησης, Μουράτ Κανατλί μιλώντας σήμερα μετά το τέλος της διαδικασίας στο «στρατοδικείο» υπενθύμισε ότι στα κατεχόμενα θα πρέπει να γίνει μια αλλαγή στην «νομοθεσία» όσον αφορά τους αντιρρησίες και το γεγονός πως αυτό δεν έχει θεσπιστεί ακόμα αποτελεί παραβίαση του άρθρου 9. της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Επειδή, συνέχισε, η «βουλή» δεν περνά τον «κανονισμό» που πρέπει, ο Καραπατσιάογλου οδηγήθηκε σήμερα και πάλι στη φυλακή. Σημείωσε ότι ο σχετικός «νόμος» είναι έτοιμος αλλά η «βουλή» δεν το συζητεί καν. «Σε τέτοιες συνθήκες παραβιάζονται οι ελευθερίες μας. Στέλνουν τον Χαλίλ στη φυλακή. Λυπούμαστε. Αλλά δεν είμαστε απλώς λυπημένοι, είμαστε θυμωμένοι». Επέκρινε επίσης «βουλευτές» που συμμετέχουν σε εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά δεν εφαρμόζουν αποφάσεις του ΕΔΑΔ που ζητεί «νομοθετική ρύθμιση» του θέματος.

Ο κ. Κανατλί είπε ότι σήμερα το πρωί είχαν συνάντηση με την «αντιπρόεδρο της βουλής», Φαζιλέτ Οζντενεφέ (του ΡΤΚ), η οποία κάλεσε τους «βουλευτές» να αλλάξουν τον «νόμο». «Προχωρήσετε με τη νομική ρύθμιση πριν πάνε κι άλλοι φίλοι στη φυλακή».

«Η φυλάκιση του Χαλίλ δεν θα μας εμποδίσει να παλέψουμε μέχρι το τέλος γι’ αυτό το θέμα», ανέφερε ο δικηγόρος του Καραπατσιάογλου, Οντζέελ Πολιλί σημειώνοντας κι αυτός ότι η «βουλή» δεν κάνει αυτό που πρέπει.

Η δικηγόρος Χούλια Ουτσπινάρ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Πολέμου, που παρακολούθησε την υπόθεση ως παρατηρητής, δήλωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες «δίκες» αντιρρησιών συνείδησης είναι παραβίαση τόσο του «εσωτερικού» όσο και του διεθνούς «δικαίου» προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να δικάζεται ξανά και ξανά το ίδιο άτομο για κάθε κλήση σε εφεδρία. «Το διεθνές δίκαιο λέει ότι ο αντιρρησίας συνείδησης μπορεί να επικληθεί αυτό του το δικαίωμα ακόμα και σε περίπτωση πολέμου και τα κράτη πρέπει να θεσπίσουν νομικές ρυθμίσεις για αυτό», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τους αντιρρησίες συνείδησης, Αλεξία Τσούνη ανέφερε μετά την διαδικασία στα κατεχόμενα ότι είναι εντελώς απαράδεκτο, μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση του Μουράτ Κανατλί εναντίον της Τουρκίας και ενώ εκκρεμεί ακόμη μια απόφαση για τον Καραπασάογλου στο ΕΔΑΔ, να τον στέλνουν και πάλι φυλακή.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Φαρμακά λίγο πριν το δάσος-Στο σημείο 250 άτομα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη του Τούρκου εκτελεστή στον Πειραιά
Κινδυνεύει το δάσος του Μαχαιρά από την πυρκαγιά στο Φαρμακά-Κάηκε ένα σπίτι (vid&pics)
Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια θανάτου του τρίμηνου βρέφους
Δημιουργία Υφυπουργείου Ηλικιωμένων ζητά το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου
Πύρινη κόλαση στο Φαρμακά, μάχη με τις φλόγες-Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Πυρσός
Βελτίωση στον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξεων ζητά η ΕΚΥΣΥ
ΒΙΝΤΕΟ: Μπαράζ πυρκαγιών στη Λευκωσία, ξέσπασε φωτιά και στον Φαρμακά-Στη μάχη πέντε εναέρια μέσα
Σοκαριστικές μαρτυρίες για το μέλλον των γυναικών που τα έβαλαν με τους Ταλιμπάν
Στην κορυφή της λίστας του Politico με τους kookiest ευρωβουλευτές ο Φειδίας Παναγιώτου