Στην Κύπρο 3.052 ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση-Εθνική στρατηγική ζητά ο σύνδεσμος

Η αυξητική τάση των περιστατικών οι οποίοι διαγιγνώσκονται με Πολλαπλή Σκλήρυνση στη χώρα μας, καθιστά την ανάγκη για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, είπε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης Σάββας Χριστοδούλου.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι «πληροφορηθήκαμε μόλις χθες από αρμόδιους του Γενικού Συστήματος Υγείας, ότι 3.052 άτομα είναι καταγεγραμμένα - ως ασθενείς οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση. Ο αριθμός που γνωρίζαμε ήταν οι 2.000 ασθενείς».

Ανέφερε ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης διεκδικεί τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την Πολλαπλή Σκλήρυνση από το Κράτος, με σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Η Στρατηγική, σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου, θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο προς την ορθολογική αντιμετώπιση της ασθένειας πάνω σε μια ολιστική βάση επαγγελματιών υγείας και υπηρεσιών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πάθησης

Κάθε χρόνο, η 30ή Μαΐου είναι αφιερωμένη στη νόσο η οποία αποτελεί και την κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας τόσο σε ενήλικα νεαρά άτομα όσο και σε άτομα μέσης ηλικίας.

Φέτος το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα 2024-2025 είναι η Διάγνωση. Με το μήνυμα "Η δική μου διάγνωση με Πολλαπλή Σκλήρυνση" και το σλόγκαν Πλοηγώντας μαζί την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η παγκόσμια εκστρατεία υποστηρίζει την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση και σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Πολλαπλής Σκλήρυνσης εστιάζεται στο λόμπινγκ προς τους υπεύθυνους λήψεως αποφάσεων για τη βελτίωση της έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης για όλους όσοι ζουν με πολλαπλήσκλήρυνση και την επισήμανση των παγκόσμιων και εθνικών φραγμών στην πρόσβαση για τη διάγνωση.

Επίσης, τη δημιουργία ενημερωμένων κοινοτήτων και συστημάτων τα οποία υποστηρίζουν άτομα έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια.

Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «ζητούμε καλύτερη εκπαίδευση για την ΠΣ για επαγγελματίες υγείας, διεξαγωγή νέων ερευνών και κλινικών μελετών για όλη την πορεία του ασθενούς, από την αρχή της διάγνωσης μέχρι το τέλος της ζωής του».

Το κράτος, αλλά και οι συνάνθρωποί μας, συνέχισε, πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση με το σεβασμό ο οποίος απαιτείται. Δε ζητούν να τους λυπούνται αλλά να τους καταλαβαίνουν. Για να μη χρειάζεται να καταπολεμούν παράλληλα με το σωματικό και το συναισθηματικό κόστος της ασθένειας.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης έχει εγγεγραμμένα 1.357 μέλη (1.295 ασθενείς και 62 φίλους). Παρέχει προγράμματα φυσιοθεραπείας/ κινησιοθεραπείας σε Λευκωσία και Λεμεσό, παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε παγκύπρια βάση, καθώς μέσω του προγράμματος της Κοινωνικής Υπηρεσίας ενημερώνει τα μέλη για τα δικαιώματα και ωφελήματά τους.

Παράλληλα μέσω διάφορων φορέων, παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια σε μέλη του, τα οποία δυσκολεύονται οικονομικά και στηρίζει τον ασθενή με οποιοδήποτε τρόπο. Διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις και επιστημονικές ημερίδες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πάθηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρεσβευτής για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία-Τιμητική διάκριση για Κύπριο γιατρό
Οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την υγεία
Υπ. Υγείας: Στόχος της πολιτείας η συνεχής βελτίωση υπηρεσιών υγείας για όλους
Οι ασθένειες του κυκλοφοριακού συστήματος η κυριότερη αιτία θανάτου στην Κύπρο
Προϊστάμενη Κέντρου Αίματος: Η Κύπρος παρέχει ασφαλές και ελεγμένο αίμα στους ασθενείς
Μονόωρη στάση εργασίας από τους νοσηλευτές-Διαμαρτύρονται για υποστελέχωση
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Παγκόσμια πρωτιά της Κύπρου στον αγώνα κατά της θαλασσαιμίας
Αύξηση περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε παιδιά και νέους-Προβληματίζουν τα ευρήματα έρευνας
Πώς η κλιματική αλλαγή κλέβει την ανάσα-Οι επιπτώσεις στην υγεία μας