Financial Times:To NATO δεν διαθέτει επαρκή συστήματα αεράμυνας για την προστασία της Ανατολικής Ευρώπης

Χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης μπορεί να βρεθούν σε ευάλωτη θέση στη διάρκεια μιας εισβολής καθώς το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει επαρκή συστήματα αεράμυνας για την προστασία τους, αναφέρουν οι Financial Times.

Όπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση των αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ τα μέλη της Συμμαχίας διαθέτουν λιγότερο από το 5% των δυνατοτήτων αεράμυνας που απαιτούνται για την προστασία του ανατολικού κέρατός της από ευρείας κλίμακας επιθέσεις.

Ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η ικανότητα άμυνας έναντι πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών αποτελεί «ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου για την υπεράσπιση της ανατολικής Ευρώπης από εισβολή», για να προσθέσει: «Και αυτή τη στιγμή, δεν το έχουμε αυτό».

Συνεδριάζουν σήμερα οι ΥΠ ΕΞ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα Πέμπτη στην Πράγα για διήμερες συνομιλίες που αποσκοπούν στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, κεντρικό θέμα της οποίας θα είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας θα αποτελέσει κεντρικό θέμα.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Τον Φεβρουάριο οι υπηρεσίες πληροφοριών της Εσθονίας τόνισαν ότι αναμένουν «σημαντική αύξηση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα εσθονικά σύνορα τα επόμενα χρόνια», προσθέτοντας ότι «το Κρεμλίνο πιθανώς αναμένει μια πιθανή σύρραξη με το ΝΑΤΟ εντός της επόμενης δεκαετίας».

Oι απειλές του Πούτιν

Την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ρωσικών αντιποίνων κατά ευρωπαϊκών χωρών που καλούν την Ουκρανία να εξαπολύσει επιθέσεις κατά ρωσικών εδαφών.

«Αυτοί οι αξιωματούχοι απλό κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ειδικά εκείνα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε μικρές ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το διακύβευμα. Να έχουν κατά νου ότι οι χώρες τους είναι μικρές και πυκνοκατοικημένες, ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, προτού μιλούν για πλήγματα βαθιά μέσα σε ρωσικό έδαφος. Αυτή η ατέλειωτη κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Πηγή: iefeimerida.gr

Δειτε Επισης

Η Μόσχα «ψωνίζει» κατασκόπους για να αντισταθμίσει τα κενά από τις απελάσεις των διπλωματών της
Τα ρίχνει στον Νεκτάριο ο τεχνικός των CCTV της Μονής-Όσα ισχυρίζεται για ήχο και διαγραφή δεδομένων
Επιστρέφει στα σαραντάρια η θερμοκρασία-Εκδόθηκε κίτρινη προειδοποίηση
ΒΙΝΤΕΟ: Εξαγριωμένοι ντόπιοι στη Μαγιόρκα φωνάζουν «φύγετε» για να διώξουν τους τουρίστες
Αναζητείται άντρας για υπόθεση πλαστογραφίας και πλαστοπροσωπίας τον Ιανουάριο
Αναστέλλουν τα απεργιακά μέτρα οι γιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων-Καταθέτει πρόταση ο ΟΚΥΠΥ
Νομοσχέδιο-ορόσημο που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο στην Ταϊλάνδη
Η Αστυνομία καταζητεί δύο Ιρανούς για λαθρεμπόριο μεταναστών-Παρουσιάζεται ως Τ/κ ο άντρας
Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-«Θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή»
Γ. Εισαγγελέας: Tην επόμενη εβδομάδα σύσκεψη ερευνητικών ομάδων για την υπόθεση Αββακούμ