Στις κάλπες οι δάσκαλοι, εκλέγουν τη νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ-Οι προκλήσεις και τα ανοιχτά θέματα

Στις κάλπες οδηγούνται οι δάσκαλοι, οι οποίοι αναμένεται να ψηφίσουν για τη νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ, με τις εκλογές να έχουν τη δική τους σημασία, δεδομένου ότι πρόκειται να επιλεγούν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης για τα επόμενα χρόνια. Μία εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τη Δημοτική Εκπαίδευση, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που παραμένουν ανοιχτά και θα πρέπει να τα αναλάβει η νέα ηγεσία.

Η εκλογική αναμέτρηση για την ΠΟΕΔ πραγματοποιείται σε μία εποχή που η Δημοτική Εκπαίδευση αντιμετωπίζει μία σειρά από ανοιχτά θέματα, για τα οποία η παρούσα ηγεσία έχει θέσει σε προτεραιότητα, ενώ και από πλευράς Υπουργείου Παιδείας έχουν παρθεί διάφορες πρωτοβουλίες που θέτουν τη Δημοτική Εκπαίδευση στο επίκεντρο, με κυριότερη να είναι οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων που ψηφίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο.

Ουσιαστικά, η νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ θα κληθεί να διαχειριστεί τον τρόπο εφαρμογής των νέων κανονισμών και να καθοδηγήσει τις διευθύνσεις των σχολείων, ώστε να είναι ομαλή η λειτουργία των Δημοτικών με την έναρξη της χρονιάς. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το καλοκαίρι προβλέπεται να είναι καυτό για την οργάνωση των δασκάλων.

Πέραν τούτου, η νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ πρέπει να ασχοληθεί και με διαχρονικά θέματα που απασχολούν την οργάνωση, όπως είναι το θέμα της έγκαιρης στελέχωσης των σχολείων, ένα θέμα που κάθε καλοκαίρι έρχεται στην επιφάνεια, δεδομένου ότι το Υπουργείο Παιδείας καλείται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του επί του συγκεκριμένου ζητήματος έγκαιρα και πριν το Σεπτέμβριο, ώστε οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν σε ποια μονάδα θα υπηρετήσουν τη νέα χρονιά και να μπορούν να υποβάλουν ένσταση σε περίπτωση που υπάρχει σοβαρός λόγος, για να μην αποδεχτούν το διορισμό τους. Το θέμα της στελέχωσης των σχολείων ανήκει στα ευαίσθητα ζητήματα, καθώς αρκετές φορές είχε αποτελέσει σημείο τριβής ανάμεσα σε δασκάλους και Υπουργείο Παιδείας, με τους πρώτους συχνά να εξαπολύουν πυρά για καθυστέρηση και περιορισμένα χρονοδιαγράμματα.

Ένα από τα άλλα ανοιχτά θέματα, που θα κληθεί η νέα ηγεσία να διαχειριστεί είναι και ένα που απασχόλησε αρκετά τη δημόσια συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά στο ζήτημα των αντικαταστατών. Η ΠΟΕΔ είχε θέσει ενώπιον της Αθηνάς Μιχαηλίδου το αίτημα και την πρότασή της, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και λύση, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απάντηση από πλευράς Υπουργείου, με τους δασκάλους να δίνουν πίστωση χρόνου στους αρμόδιους, ωστόσο δεν αποκλείεται οποιαδήποτε δυναμική αντίδραση αν δεν υπάρχει απάντηση.

Την ίδια ώρα, η νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ θα πρέπει να διαχειριστεί και το διάλογο για το Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο, αναφορικά με τη θέση του Υπουργείου Παιδείας που θέλει να εφαρμόζεται από την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, μέχρι την τελευταία ημέρα μαθημάτων. Αν και ο διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται σε αρκετά καλό στάδιο και οι δύο πλευρές παρουσιάζονται πρόθυμες να το εφαρμόσουν, εντούτοις δεν έχουν ακόμη καταλήξει κάπου οι συζητήσεις.

Στο μεταξύ, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα τεθεί σε ισχύ και η νομοθεσία που ψηφίστηκε από την Βουλή για την επέκταση της υποχρεωτικής προς τα κάτω επέκτασης της Προδημοτικής, που σημαίνει ότι τα δημόσια νηπιαγωγεία θα πρέπει να δεχθούν και παιδιά ηλικίας 4,5 ετών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν περισσότερα τμήματα, άρα θα υπάρχει ανάγκη για εργοδότηση περισσότερων εκπαιδευτικών της Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης. Πάντως, η οργάνωση είχε ταχθεί υπέρ της εν λόγω νομοθεσίας και αυτό που καλείται να κάνει η νέα ηγεσία είναι να παρακολουθεί τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας.

Ένα ακόμη ζήτημα, που ακόμη ταλανίζει τη δημόσια εκπαίδευση είναι το θέμα των κλιματιστικών. Στην αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσαν ενώπιον των μαθητών ότι επρόκειτο να αρχίσει άμεσα η εγκατάσταση σε μερίδα σχολικών μονάδων, βάσει κριτηρίων που καθορίστηκαν μετά από σχετική μελέτη. Η διαδικασία της εγκατάστασης των κλιματιστικών βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού όπως είχε γίνει γνωστό θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας, με τους δασκάλους να αναμένουν σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας.

Πώς θα εκλεχθεί η ηγεσία

Σημειώνεται πως στις εν λόγω εκλογές θα ψηφίσουν πέραν των 7,000 ψηφοφόρων-εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα επιλέξουν τους 100 γενικούς αντιπροσώπους, που θα είναι το καθηγητικό σώμα της ΠΟΕΔ για την επόμενη τετραετία. Η εν λόγω εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να διεξαχθεί βάσει του Νέου Καταστατικού της οργάνωσης.

Η ηγεσία της οργάνωσης αναμένεται να κριθεί βάσει των ποσοστών που θα λάβει η κάθε παράταξη, αφού εκείνη που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους, θα είναι και η παράταξη που θα εκλέξει πρόεδρο. Στις τελευταίες δύο αναμετρήσεις, πρώτη τερμάτισε η ΠΑΔΕΔ-Πρωτοπορία, η οποία είχε εκλέξει στη θέση του προέδρου της ΠΟΕΔ τον Φίλιο Φυλακτού, από το 2017-Ιούλιο 2020 (σ.σ. είχε παραιτηθεί επειδή υπέβαλε υποψηφιότητα για τις βουλευτικές του 2021), τη Ρέα Παπαγεωργίου, που είχε αναλάβει για ένα σύντομο διάστημα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 όταν και πρόεδρος εξελέγη η Μύρια Βασιλείου, η οποία διεκδικεί ξανά προεδρία.

Η παράταξη που θα τερματίσει δεύτερη θα λάβει τη θέση του γενικού γραμματέα της οργάνωσης, που είναι ο δεύτερος τη τάξει και στις τελευταίες δύο αναμετρήσεις ήταν η ΑΚΙΔΑ, που εμπιστεύτηκε στον Χάρη Χαραλάμπους τη συγκεκριμένη θέση, ο οποίος επαναδιεκδικεί και η τρίτη παράταξη θα λάβει τη θέση του αντιπροέδρου, που στις τελευταίες δύο αναμετρήσεις ήταν η Προοδευτική και είχε εκλέξει τον Απόστολο Σκουρουπάτη, που επίσης επαναδιεκδικεί.

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Έκκληση για προσωρινή απαγόρευση θήρευσης τρυγονιού από BirdLife Cyprus
Μ. Ευαγγέλου: Η αντιμετώπιση υπογεννητικότητας προτεραιότητα Κυβέρνησης