Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος

Ως απολύτως επιτυχημένη, κρίνεται η παρουσία στον Λίβανο, του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συνοδεία των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, στο ταξίδι που πραγματοποίησε στη χώρα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοινώθηκε η παροχή οικονομικού πακέτου βοήθειας, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς τη χώρα.

Το ένα δις, με ορίζοντα το 2027, αποτελεί μια τεράστια οικονομική ανάσα για την χώρα, η οποία εδώ και χρόνια, βρίσκεται σε συνεχείς κρίσεις, με την οικονομία να είναι ευάλωτη από όλες τις απόψεις. Μια από τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα είναι και το Μεταναστευτικό, αφού επίσημα φιλοξενεί 1,8 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Σύρους πρόσφυγες, που τους τελευταίους μήνες, τυγχάνουν εκμετάλλευσης από δίκτυα διακινητών, τους οποίους πληρώνουν αδρά για να τους μεταφέρουν στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν

Αισιοδοξία για έλεγχο πριν την αναχώρηση

Το ένα δις που η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει στη γειτονική χώρα, δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού στη ρίζα του, αλλά και παρεμφερείς τομείς. Στόχος είναι η βελτίωση της ζωής, όχι μόνο των Σύρων μεταναστών, αλλά και των πολιτών του Λιβάνου που την τελευταία δεκαετία, δέχονται τεράστιες πιέσεις, λόγω και του πολέμου στη Συρία. Μεταξύ άλλων, ένα σεβαστό κονδύλι αφορά την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Μέσω αυτής της ενίσχυσης, από πλευράς Λευκωσίας, υπάρχει αισιοδοξία πως θα μπορεί να γίνεται καλύτερη επιτήρηση των συνόρων και κάθε προσπάθεια των διακινητών, να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μεταναστών, για να τους στείλουν σε σαπιοκάραβα στην Κύπρο, θα καταστέλλονται.

Επόμενο βήμα η επαναξιολόγηση της Συρίας

Αυτό που ξεχωρίζει από τις δηλώσεις των ηγετών, μετά την Τριμερή της Βηρυτού, είναι η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, πως πρώτον, η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και δεύτερον πως θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση της εθελούσιας επιστροφής και όχι μόνο των Σύρων μεταναστών στα σπίτια τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε την ανάγκη για να επανεξεταστεί το καθεστώς ασφαλείας σε κάποιες περιοχές της Συρίας.

Κάτι που έθεσε ως θέμα και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Μικάτι, ο οποίος προειδοποίησε, στην παρουσία της κας. φον ντερ Λάιεν πως, η ασφάλεια του Λιβάνου συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των χωρών της περιοχής και της ΕΕ και αντιστρόφως, υπογραμμίζοντας ότι τα όσα τεκταίνονται σε κυπριακό έδαφος είναι απλώς ένδειξη του τι μπορεί να επισυμβεί στην ΕΕ αν δεν τύχει αποτελεσματικού χειρισμού το θέμα των μεταναστευτικών ροών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος

Η προσέγγιση των Βρυξελλών

Από την πλευρά της, πάντως, στην τοποθέτησή της η κα. φον ντερ Λάιεν απέφυγε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος της επανεξέτασης περιοχών της Συρίας, έκανε ωστόσο αναφορά σε μια «πιο δομημένη προσέγγιση για τις εθελοντικές επιστροφές». Άλλωστε στις Βρυξέλλες, υπάρχει ένα γκρουπ κρατών, που δεν βλέπει με θετικό μάτι μια τέτοια εξέλιξη, θεωρώντας πως δεν έχουν ωριμάσει ακόμη η συνθήκες για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μια πιο σαφή εικόνα για το τι εννοούσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, έδωσε από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, ο οποίος επεσήμανε πως «ό,τι κάνουμε, το κάνουμε σε στενή συνεργασία και διάλογο με τα κράτη μέλη και με τους αρμόδιους οργανισμούς του ΟΗΕ, στην προκειμένη περίπτωση την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες» καθώς «αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν σε ασφαλείς συνθήκες».

Η επίσημη θέση που εκφράζεται από την ηγεσία της ΕΕ, είναι πως ό,τι θα γίνει, θα γίνει μετά από συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και τις σχετικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι οποίες, πάντως, μέχρι σήμερα, βλέπουν σκωπτικά μια τέτοια εξέλιξη.

Στις 17 Μαΐου η Υπουργική Σύνοδος

Σε ότι αφορά την προσπάθεια της Κύπρου για μια τέτοια εξέλιξη, πέρα από τα πρόσφατα ταξίδια του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, τα οποία έφεραν αποτελέσματα, αφού μια σειρά κρατών-μελών της Ένωσης, δήλωσαν ότι ασπάζονται τις απόψεις που ο ίδιος εξέφρασε για το θέμα της επανεξέτασης των ασφαλών περιοχών στη Συρία, προγραμματίζονται και τα επόμενα βήματα.

Ήδη έχει προγραμματιστεί Υπουργική Σύνοδος για τις 17 Μάϊου, όπου ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα φιλοξενήσει ομολόγους του, με τους οποίους θα συζητήσει το θέμα των επιστροφών.

Η Υπουργική Σύνοδος, που θα έχει τίτλο, «Migration and Syria Dynamics», θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, με τη συμμετοχή Υπουργών/εκπροσώπων αρμόδιων για θέματα μετανάστευσης κρατών μελών της ΕΕ. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν το πρόγραμμα, τα κράτη που θα συμμετάσχουν και η ατζέντα της Συνόδου.

Δειτε Επισης

Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»