Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου

Την έντονη δυσφορία τους για το μεγάλο χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στις τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων στα σημεία πώλησης και στις τιμές των προϊόντων που πωλούν οι οργανώσεις παραγωγών, εκφράζουν για άλλη μια φορά οι αγρότες, οι οποίοι μετά τα στοιχεία που έχουν εξαχθεί από το «e-κοφίνι», θεωρούν πως επιβεβαιώνονται για το γεγονός ότι οι έμποροι χρεώνουν στους καταναλωτές υπερδιπλάσιες τιμές από αυτές που τοποθετούν οι απλοί παραγωγοί στα προϊόντα.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, το Υπουργείο Γεωργίας έχει δημοσιεύσει μέσω του «e-κοφίνι», τις μέσες τιμές πώλησης γεωργικών προϊόντων από παραγωγούς, αλλά και από διάφορα σημεία λιανικής πώλησης, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις τιμολογιακές διαφορές. Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, η συγκέντρωση των τιμών για το «e-κοφίνι» γίνεται δυο φορές τη βδομάδα από λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η έγκαιρη και ακριβής καταγραφή των δεδομένων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές που αναρτήθηκαν στο «e-κοφίνι», αυτό που έχει διαφανεί είναι πως οι έμποροι πωλούν αρκετά πιο ακριβά από όσα αγοράζουν από τους παραγωγούς, τις μπανάνες, το κόκκινο κραμπί, τις κερασοντομάτες, τις πράσινες πιπεριές, το άσπρο κολοκυθάκι, το κουνουπίδι, το αγγούρι και το κρεμμύδι.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις τιμές των παραγωγών και των εμπόρων, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, Πανίκο Χάμπα, έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα δημοπρατήριο στην Κύπρο, που να είναι στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέση των αγροτών, είναι πως με τη δημιουργία του δημοπρατηρίου, θα μπορούν να εμπλέκονται τόσο οι παραγωγοί με τις αγροτικές οργανώσεις, όσο και οι έμποροι, η τοπική αυτοδιοίκηση, το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Μέσω του δημοπρατηρίου, εξηγεί ο κ. Χάμπας, «θα επιλέγει ο ίδιος ο έμπορας τα προϊόντα και ανάλογα με την ποιότητά τους τότε θα τα πληρώνει την ίδια στιγμή και θα κατατίθενται τα λεφτά στον παραγωγό. Όχι όπως γίνεται τώρα, όπου παίρνουν τα προϊόντα στην χονδρική αγορά, τα διαθέτουν και ότι ξεκαθαρίσει ο έμπορας, τότε θα πληρώσει στον παραγωγό. Αυτό το πράγμα, δημιουργεί ένα τεράστιο χάσμα και γι’ αυτό έχουμε αυτές τις μεγάλες διαφορές».

Ουσιαστικά, αυτό που γίνεται σήμερα, σύμφωνα με τους αγρότες, είναι ότι ο παραγωγός λαμβάνει το πιο μικρό κομμάτι από την παραγωγή και το μεγαλύτερο κομμάτι χάνεται στη διαδρομή. Μάλιστα, από την πλευρά τους οι αγρότες, έχουν καταγγείλει στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού τα τελευταία τρία χρόνια αυτή την κατάσταση, αλλά, όπως υπογράμμισε ο κ. Χάμπας, τίποτα δεν έγινε ακόμη. «Επομένως, όλες οργανώσεις έχουμε καταθέσει πρόταση στα Υπουργεία, όπου τους λέμε συγκεκριμένα για το τι πρέπει να γίνει. Θέση μας επίσης, είναι ότι πρέπει να συσταθεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα ορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκεί αντιλαμβάνεστε, όταν θα είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι και θα είναι θεσμοθετημένο αυτό, δεν θα μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει τα δικά του οικονομικά ή άλλα παιχνίδια».

Περαιτέρω, οι αγρότες υποστηρίζουν πως η κατάσταση όπως είναι σήμερα και με το σύστημα που έχει θέσει το Υπουργείο Γεωργίας, δεν μπορεί να επιλύθεί το μεγάλο κεφάλαιο που τους απασχολεί, αφού αυτό που γίνεται, σύμφωνα με τον κ. Χάμπα, «απλά διαπιστώνονται οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στις τιμές ανάμεσα σε παραγωγούς και εμπόρους. Το e-kofini είναι ένα μικρό βήμα και εμείς πρέπει να προχωρήσουμε για να λύσουμε το πρόβλημα ολιστικά».

Επιπρόσθετα, όπως υπάρχει για παράδειγμα σε εφαρμογή το μητρώο αγροτών, ο Γενικός Γραμματέας των αγροτών, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει και μητρώο εμπόρων, καθώς πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο και οι έμποροι και όχι μόνο οι παραγωγοί. «Όπως ελέγχονται οι αγρότες από την ώρα που θα αγοράσουν το φυτό και ελέγχεται το νερό, το λίπασμα, τα φυτοφάρμακα, απαιτούμε να ελέγχονται και οι παραγωγοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις τιμές, τους κόπους και τους μόχθους του αγρότη και την τσέπη του καταναλωτή. Οι καταγγελίες των αγροτών έχει χρόνια που γίνονται και διερωτόμαστε γιατί η Επιτροπή Προστασίας τους Ανταγωνισμού που είναι μέρος της Κυβέρνησης, δεν προχωρά σε αποφάσεις. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μέτρα ριζοσπαστικά και είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει διαχρονικά στο νησί μας και δεν γίνεται να έχουμε ήδη μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην ακολουθούμε παραδείγματα άλλων κοινωνιών», κατέληξε ο κ. Χάμπας.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αναγνωρίζει το γεγονός ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί, είναι η μεγάλη ψαλίδα η οποία υπάρχει ανάμεσα στους ίδιους και στις τιμές τις οποίες φθάνουν στον καταναλωτή.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η κα. Παναγιώτου μετά τα πρώτα αποτελέσματα της υπηρεσίας, «επεξεργαζόμαστε μια σειρά από εργαλεία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το όλο ζήτημα και ένα από τα πρώτα εργαλεία τα οποία έχουμε ήδη θέση σε λειτουργία είναι το ‘e-κοφίνι’, όπου οι καταναλωτές όσο και οι ίδιοι οι παραγωγοί μας, μπορούν να ψάξουν στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας, όπου καταγράφονται οι μέσες τιμές παραγωγής και οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης των οπωροκηπευτικών για να μπορεί να υπάρχει διαφάνεια ως προς τις τιμές που πωλούνται και φθάνουν στον καταναλωτή».

Δειτε Επισης

Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών