Κορυφαία πρόκληση για την ΑΗΚ η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η μείωση ρύπων

Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η μείωση των θερμοκηπιακών εκπομπών αποτελεί για εμάς κορυφαία πρόκληση, με την επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την προσθήκη πράσινης ενέργειας στο μείγμα παραγωγής της ΑΗΚ και την αποθήκευση ενέργειας να αποτελεί μονόδρομο, τόνισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Γεώργιος Πέτρου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πέτρου επεσήμανε ότι πλέον δεν τίθεται το ζήτημα επιστροφής της επένδυσης των €43 εκατ. στο κεφάλαιο της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ, θυγατρική της ΔΕΦΑ),  καθώς, όπως είπε, η Αρχή επιθυμεί να έχει λόγο στις συζητήσεις σε σχέση με το φυσικό αέριο.

«Έχουμε εγείρει το θέμα, αλλά δεν είναι κάτι νομίζω που πρέπει να ασχοληθούμε για την ώρα, ναι έχουμε δώσει τα €43 εκατ., έχουμε πάρει 30% της ΕΤΥΦΑ και πλέον έχουμε λόγο στην ΕΤΥΦΑ», είπε ο κ. Πέτρου σε συνάντηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ και πρόσθεσε: «Δεν είναι κάτι που συζητούμε γιατί είναι επείγον να έλθει το φυσικό αέριο στην Κύπρο», κάτι που όπως είπε βρίσκεται μεταξύ των κύριων προτεραιοτήτων της ΑΗΚ.

Ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι με τη χρήση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, η εξοικονόμηση από τα δικαιώματα των ρύπων εκτιμάται στα €70 με €80 εκατ. ετησίως.

«Μιλούμε για πολύ σοβαρά λεφτά εξοικονόμησης για τον τόπο, μια εξοικονόμηση που θα περάσει στον κόσμο», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις αποφάσεις για τη σύμβαση με την κινεζική κοινοπραξία για το τερματικό εισαγωγής υγροποιημένο φυσικού αερίου, ο κ. Πέτρου είπε ότι διεξάγονται συζητήσεις και σε διπλωματικό επίπεδο και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί η έλευση του φυσικού αερίου περί τα τέλη του 2025.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πλωτό τερματικό FRSU, «Προμηθέας», o κ. Πέτρου ανέφερε ότι πλοίο ίσως να είναι έτοιμο να παραληφθεί, προσθέτοντας ότι η τελική έγκριση από τον νηογνώμονα θα δοθεί αφού το τερματικό να συνδεθεί με ένα τερματικό για να λειτουργήσει.

Έξυπνοι μετρητές: Έχουμε «plan B’»

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν το Ανώτατο αποδεχθεί την έφεση της Cyta και της ΑΗΚ κατά της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου να απορρίψει την κατακύρωση της σύμβασης για τους «έξυπνους μετρητές» στη Cytα, ο κ. Πέτρου είπε ότι η ΑΗΚ έχει επεξεργαστεί «ένα σχέδιο β’», το οποίο δεν θέλησε να γνωστοποιήσει.

«Αφού έμειναν, πιστεύουμε 15 μέρες, για την απόφαση (του Δικαστηρίου) οπότε μόλις βγει θα αναγκαστούμε να βγούμε σε κάποιας μορφής προσφορά, αλλά έχουμε κάτι υπόψη μας, το οποίο θα απλοποιήσει το όλο ζήτημα, εφόσον βγει απόφαση που δεν μας βοηθά», συμπλήρωσε.

Στα μέσα Ιουλίου τα έγγραφα του διαγωνισμού για την Δεκέλεια

Απαντώντας σε ερώτηση για τον σταθμό της Δεκέλειας, ο κ. Πέτρου επανέλαβε ότι κατακυρώθηκε η προσφορά για τους μελετητές και ότι τα έγγραφα του διαγωνισμού αναμένεται να υποβληθούν στο ΔΣ μέσα Ιουλίου και ακολούθως θα προκηρυχθούν προσφορές για τον EPP Contractor.

Η αναβάθμιση προνοεί δύο πρόσθετες μονάδες παραγωγής που θα κυμαίνονται μεταξύ 60 με 115 Megawatt, αναλόγως του κόστους, ενώ οι παλιές γεννήτριες θα διατηρηθούν αφού υπάρχει παρέκκλιση μέχρι το 2029.

Εξάλλου, ο κ. Πέτρου επανέλαβε ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Δικτύου Μεταφοράς, η ΑΗΚ έχει εγκρίνει διαγωνισμούς αξίας €45 εκ περίπου που θα ενδυναμώσουν το δίκτυο και θα επιτρέψουν την περαιτέρω διείσδυση έργων ΑΠΕ.

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Δικτύου Διανομής η Διεύθυνση Διανομής προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς στην αναμόρφωση και μετεξέλιξη του Δικτύου «σε ένα έξυπνο σύστημα, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους ανεξαίρετα και χωρίς διακρίσεις χρήστες με αποτέλεσμα αυτό να καταστεί ο πρωταγωνιστής στη μετάβαση σε μια αειφόρα, μηδενικού άνθρακα οικονομική ανάπτυξη στον τόπο μας, που θα βασίζεται και θα προάγει τον πράσινο και αποδοτικό εξηλεκτρισμό της ενέργειας».

«Ως νέα διοίκηση θέλουμε να διατηρήσει ο Οργανισμός τον διακριτό του ρόλο. Να παραμείνει ο ενεργειακός πυλώνας της Κύπρου και να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση», είπε, για να προσθέσει πως «σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, τη Διεύθυνση, τους Ανθρώπους της ΑΗΚ και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις προχωρούμε στην υλοποίηση των στόχων μας στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού, με μεθοδικότητα, στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά ώστε να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε, μια δυνατή ΑΗΚ».

Ενημέρωσε ακόμη ότι πρόσφατα λειτούργησε η ανανεωμένη εφαρμογή EAC Mobile App. Όπως είπε, με την εφαρμογή αυτή, που διατίθεται για κινητά με λειτουργικό Android και IOS, οι καταναλωτές, μεταξύ άλλων μπορούν να ενημερώνονται για λογαριασμούς, να βλέπουν το ιστορικό κατανάλωσης για τρία χρόνια, να υποβάλουν την ένδειξη του μετρητή τους (φωτογραφίζοντας τον) σε περίπτωση που δεν ήταν κατορθωτό να γίνει από το συνεργείο της ΑΗΚ, ενώ έχοντας ενεργοποιημένο το σύστημα εντοπισμού (locator) θα μπορούν να καταχωρούν ένα αίτημα όπως κλάδεμα, οδικό φωτισμό, και προβλήματα στο δίκτυο. Μπορούν επίσης να υπολογίζουν μέσω μιας έξυπνης υπολογιστικής ενέργειας το ενδεικτικό κόστος κατανάλωσης χρησιμοποιώντας μια ή περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές και να βρίσκουν τοποθεσία και διαδρομή για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της ΑΗΚ και των ΚΕΠ.

  «Η ψηφιακή αναμόρφωση της ΑΗΚ και η μετατροπή της σ’ έναν πελατοκεντρικό Οργανισμό, που να παρέχει εργαλεία στους πελάτες του για μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση αποτελεί ακόμα μία προτεραιότητά μας», κατέληξε ο κ. Πέτρου

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Έκκληση για προσωρινή απαγόρευση θήρευσης τρυγονιού από BirdLife Cyprus
Μ. Ευαγγέλου: Η αντιμετώπιση υπογεννητικότητας προτεραιότητα Κυβέρνησης