Μεταφέρθηκε το λείψανο του βασιλιά Φερδινάνδου Α' από τη Γερμανία στη Βουλγαρία

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας μεταφέρθηκαν από το Κόμπουργκ της Γερμανίας στη Σόφια τα λείψανα του Βούλγαρου βασιλιά Φερδινάνδου Α', ο οποίος βασίλευσε μεταξύ 1887-1918.

Η μεταφορά των λειψάνων στο αεροδρόμιο της Σόφιας έγινε με στρατιωτικό αεροσκάφος. Το φέρετρο τοποθετήθηκε πανηγυρικά σε νεκροφόρα, που θα αναχωρήσει για το βασιλικό παλάτι Βράνα στα περίχωρα της Σόφιας.

Η μεταφορά οργανώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, με τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με το Υπουργικό Συμβούλιο, τα κονδύλια εξασφαλίστηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δαπανών του κεντρικού προϋπολογισμού για το 2024.

Η απόφαση του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε κατόπιν επιστολής της επιτροπής πρωτοβουλίας για την επιστροφή των λειψάνων του βασιλιά Φερδινάνδου Α', υπογεγραμμένη από τον καθηγητή Πέτερ Στογιάνοβιτς και τον αναπληρωτή καθηγητή Ιβάιλο Σαλάφοβ. Πριν αναλάβει δράση, η κυβέρνηση ζήτησε τη γνώμη τόσο της εθνοσυνέλευσης όσο και του Προέδρου της χώρας, χωρίς αντιρρήσεις από κανένα από τα δύο όργανα, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αφού παραχώρησε τον θρόνο στον γιο του Μπόρις Γ' τον Οκτώβριο του 1918, ο Φερδινάνδος έζησε εξόριστος στη Γερμανία και πέθανε στη βαυαρική πόλη Κόμπουργκ στις 10 Σεπτεμβρίου 1948, σε ηλικία 87 ετών. Τοποθετήθηκε σε μια προσωρινή σαρκοφάγο μπροστά στον τάφο των γονιών του στην κρύπτη της εκκλησίας του Αγίου Αυγουστίνου του Κόμπουργκ. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στη Βουλγαρία. Τη Δευτέρα, με εκκλησιασμό, οι κάτοικοι του Κόμπουργκ αποχαιρέτησαν τα λείψανα του βασιλιά Φερδινάνδου Α' πριν αυτά μεταφερθούν στη Σόφια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μαζική διακοπή ρεύματος σε βαλκανικές χώρες εν μέσω καύσωνα
Politico: Τι να περιμένουμε από μια πιθανή Κυβέρνηση Λεπέν στη Γαλλία
Αλλάζουν οι ισορροπίες στο EK-Οι Φιλελεύθεροι του Μακρόν είναι πλέον 4η δύναμη, 3ο το ECR της Μελόνι
Η Iσπανία καταργεί το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια
Σ. Κυριακίδου: Iστορική ευκαιρία εξάλειψης καρκίνου τραχήλου της μήτρας η συμφωνία για εμβολιασμούς
Κρεμλίνο σε ΗΠΑ: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά να συζητήσουμε για την εμπλοκή σας γύρω από την Ουκρανία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Ο Λίβανος δεν μπορεί να γίνει άλλη μια Γάζα»
Η Αρμενία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης
Ρεκόρ ωρών με αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει το 2024 η Ευρώπη
Αίτηση διαζυγίου και ασφαλιστικά μέτρα για την επιμέλεια της κόρης τους καταθέτει η σύζυγος του Λύτρα