Μεταφέρθηκε το λείψανο του βασιλιά Φερδινάνδου Α' από τη Γερμανία στη Βουλγαρία

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας μεταφέρθηκαν από το Κόμπουργκ της Γερμανίας στη Σόφια τα λείψανα του Βούλγαρου βασιλιά Φερδινάνδου Α', ο οποίος βασίλευσε μεταξύ 1887-1918.

Η μεταφορά των λειψάνων στο αεροδρόμιο της Σόφιας έγινε με στρατιωτικό αεροσκάφος. Το φέρετρο τοποθετήθηκε πανηγυρικά σε νεκροφόρα, που θα αναχωρήσει για το βασιλικό παλάτι Βράνα στα περίχωρα της Σόφιας.

Η μεταφορά οργανώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, με τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με το Υπουργικό Συμβούλιο, τα κονδύλια εξασφαλίστηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δαπανών του κεντρικού προϋπολογισμού για το 2024.

Η απόφαση του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε κατόπιν επιστολής της επιτροπής πρωτοβουλίας για την επιστροφή των λειψάνων του βασιλιά Φερδινάνδου Α', υπογεγραμμένη από τον καθηγητή Πέτερ Στογιάνοβιτς και τον αναπληρωτή καθηγητή Ιβάιλο Σαλάφοβ. Πριν αναλάβει δράση, η κυβέρνηση ζήτησε τη γνώμη τόσο της εθνοσυνέλευσης όσο και του Προέδρου της χώρας, χωρίς αντιρρήσεις από κανένα από τα δύο όργανα, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αφού παραχώρησε τον θρόνο στον γιο του Μπόρις Γ' τον Οκτώβριο του 1918, ο Φερδινάνδος έζησε εξόριστος στη Γερμανία και πέθανε στη βαυαρική πόλη Κόμπουργκ στις 10 Σεπτεμβρίου 1948, σε ηλικία 87 ετών. Τοποθετήθηκε σε μια προσωρινή σαρκοφάγο μπροστά στον τάφο των γονιών του στην κρύπτη της εκκλησίας του Αγίου Αυγουστίνου του Κόμπουργκ. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στη Βουλγαρία. Τη Δευτέρα, με εκκλησιασμό, οι κάτοικοι του Κόμπουργκ αποχαιρέτησαν τα λείψανα του βασιλιά Φερδινάνδου Α' πριν αυτά μεταφερθούν στη Σόφια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους στη Γαλλία
CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων που επηρεάστηκαν από το σφάλμα έχουν επανέλθει
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Κεραυνοί Ερντογάν κατά Νετανιάχου-«Ντροπή σε όσους χειροκροτούν τον Χίτλερ της εποχής μας στο Κογκρέσο»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Παρέλυσε το Παρίσι από το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους-Χάος στους σταθμούς πριν την έναρξη των Ολυμπιακών
Απειλή για βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare Du Nord του Παρισιού
Απέσυρε το Ηνωμένο Βασίλειο την ένσταση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου
Πώς το Παρίσι καθάρισε τον Σηκουάνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-Προκαλεί ίλιγγο το ποσό που ξόδεψαν
Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας