Μεταφέρθηκε το λείψανο του βασιλιά Φερδινάνδου Α' από τη Γερμανία στη Βουλγαρία

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας μεταφέρθηκαν από το Κόμπουργκ της Γερμανίας στη Σόφια τα λείψανα του Βούλγαρου βασιλιά Φερδινάνδου Α', ο οποίος βασίλευσε μεταξύ 1887-1918.

Η μεταφορά των λειψάνων στο αεροδρόμιο της Σόφιας έγινε με στρατιωτικό αεροσκάφος. Το φέρετρο τοποθετήθηκε πανηγυρικά σε νεκροφόρα, που θα αναχωρήσει για το βασιλικό παλάτι Βράνα στα περίχωρα της Σόφιας.

Η μεταφορά οργανώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, με τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με το Υπουργικό Συμβούλιο, τα κονδύλια εξασφαλίστηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δαπανών του κεντρικού προϋπολογισμού για το 2024.

Η απόφαση του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε κατόπιν επιστολής της επιτροπής πρωτοβουλίας για την επιστροφή των λειψάνων του βασιλιά Φερδινάνδου Α', υπογεγραμμένη από τον καθηγητή Πέτερ Στογιάνοβιτς και τον αναπληρωτή καθηγητή Ιβάιλο Σαλάφοβ. Πριν αναλάβει δράση, η κυβέρνηση ζήτησε τη γνώμη τόσο της εθνοσυνέλευσης όσο και του Προέδρου της χώρας, χωρίς αντιρρήσεις από κανένα από τα δύο όργανα, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αφού παραχώρησε τον θρόνο στον γιο του Μπόρις Γ' τον Οκτώβριο του 1918, ο Φερδινάνδος έζησε εξόριστος στη Γερμανία και πέθανε στη βαυαρική πόλη Κόμπουργκ στις 10 Σεπτεμβρίου 1948, σε ηλικία 87 ετών. Τοποθετήθηκε σε μια προσωρινή σαρκοφάγο μπροστά στον τάφο των γονιών του στην κρύπτη της εκκλησίας του Αγίου Αυγουστίνου του Κόμπουργκ. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στη Βουλγαρία. Τη Δευτέρα, με εκκλησιασμό, οι κάτοικοι του Κόμπουργκ αποχαιρέτησαν τα λείψανα του βασιλιά Φερδινάνδου Α' πριν αυτά μεταφερθούν στη Σόφια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία