Υπό ειδικό στέγαστρο από την Τρίτη το Λεωφορείο της Αντίστασης
20:33 - 29 Μαΐου 2024
Το εμβληματικό Λεωφορείο της Αντίστασης τοποθετήθηκε από χθες το βράδυ κάτω από ειδικό στέγαστρο που κατασκεύασε ο Δήμος Πάφου σε σημείο παρά τον κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο προς το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πάφου, η επίσημη εγκατάσταση του ιστορικού οχήματος, το οποίο επισκευάστηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης μνήμης και τιμής για την Αντίσταση κατά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, στην παρουσία επισήμων, αγωνιστών της Αντίστασης, συγγενών των πεσόντων κατά την Αντίσταση στην Επαρχία Πάφου και πολλών πολιτών.
Η εκδήλωση περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Οργάνωσης Αντιστασιακών Πάφου Ανδρέα Θεοδώρου, τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, ομιλία από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και δρώμενο μουσικής, λόγου και εικόνας που παρουσίασε το καλλιτεχνικό σχήμα “Μουσικοί Συνοδοιπόροι” σε επιμέλεια και παραγωγή Χρίστου Στασή. Επιστέγασμα της εκδήλωσης ήταν η αποκάλυψη από τους τρεις ομιλητές αναμνηστικής πλάκας. Την προβολή της εκδήλωσης στήριξε το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ως Χορηγός Επικοινωνίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αντιστασιακών Πάφου κ. Θεοδώρου εξήρε τη θυσία των πεσόντων κατά την Αντίσταση και αναφερόμενος στο συμβολισμό του Λεωφορείου, είπε ότι "ο περικαλλής αυτός ναός της Δημοκρατίας, μαζί με το εμβληματικό ιστορικό κειμήλιο κάτω από τη σκέπη του, ευχόμαστε και ευελπιστούμε πως θα καταστούν η Καινή Διαθήκη του πεπρωμένου του αρχοντονησιού μας, για κατίσχυση του δικαίου επί του αδίκου, της αλήθειας επί του ψεύδους, της Δημοκρατίας επί της φασιστοδικτατορίας, της Ελευθερίας επί της υποδούλωσης, της Ειρήνης επί του πολέμου, της επανένωσης της πατρίδας μας επί της διχοτόμησης».
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, τονίζοντας τη σημασία της συμβολής της Πάφου στην Αντίσταση, ανέφερε ότι αυτή ανέτρεψε τα άμεσα σχέδια της χούντας και των οργάνων της στην Κύπρο και διέσωσε τον Πρόεδρο Μακάριο, φυγαδεύοντάς τον στο εξωτερικό για να προασπιστεί τα συμφέροντα της Κύπρου. Αφού επαίνεσε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν για την αποκατάσταση του Λεωφορείου της Αντίστασης με δαπάνη του Δήμου, υπογράμμισε ότι "μνημονεύοντας, σήμερα, την αντίσταση της Πάφου και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο θυμούμαστε και το χρέος μας στους πρώτους και τις υποθήκες του δεύτερου».
Οφείλουμε, είπε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «να μην ξεχνούμε ούτε για μια στιγμή το καθήκον μας προς την πατρίδα. Εμείς πρώτοι θα πρέπει να αγωνιστούμε και ύστερα να έχουμε την απαίτηση για συμπαράσταση άλλων στον αγώνα μας. Και ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτος. Να απαιτήσουμε ό,τι ολόκληρη η Ευρώπη και ο ελεύθερος κόσμος αξιώνουν για τους πολίτες τους. Να μη συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από την ελευθερία της πατρίδας μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας».
Ο Δήμαρχος Πάφου, αφού ανέδειξε το χρέος της Πολιτείας και το καθήκον των πολίτων να τιμούν τη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Αντίστασης και με πράξεις να αναγνωρίζουν την προσφορά των ζώντων αντιστασιακών, τόνισε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μόνιμη έκθεση του Λεωφορείου σε προβεβλημένο ανοικτό χώρο αποσκοπεί ακριβώς στην προβολή και την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του λαού μας.
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους αγωνιστές της Αντίστασης, ο κ. Φαίδωνος επισήμανε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «οι αγώνες σας και οι θυσίες των συναγωνιστών σας δεν απέτρεψαν την επικράτηση του προδοτικού πραξικοπήματος και αυτό είχε ως κατάληξη την πιο μεγάλη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Αυτό το έλλειμμα , το κενό, το αδυσώπητο «γιατί», μπορεί να απαλύνει μόνο η σκέψη ότι ο αγώνας σας είναι μέγα και ανθεκτικό πρότυπο για ολόκληρο τον ελληνισμό και παρακαταθήκη πολύτιμη για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου μέσω μιας δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης».
Πηγή: ΚΥΠΕ