Συγκρούονται για την Ευρώπη τα κόμματα-Το βετο στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

Λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές, με τη συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα να είναι περιορισμένη, τα κόμματα αποφάσισαν να ανοίξουν κάποια από αυτά και μπήκαν στη διαδικασία ανταλλαγής ανακοινώσεων. Αποσπασματικές αντιπαραθέσεις υπήρξαν και τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο οι σημερινές αναφορές είχαντο βέτο στο επίκεντρο, ένα θέμα που συζητήθηκε ελάχιστον μέχρι στιγμής. Το ΔΗΚΟ κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ για την στάση του, ο οποίος απάντησε πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε παραπλανητικές αναφορές.

Το ΑΚΕΛ, από πλευράς του, άνοιξε τη βεντάλια της θεματολογίας, κάνοντας αναφορά και στο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και το μεταναστευτικό, λέγοντας πως «εμείς είμαστε στην Ευρώπη όχι για να χειροκροτούμε τις κυρίαρχες δυνάμεις. Αλλά για να διεκδικούμε, για να υπερασπιζόμαστε την Κύπρο και τον λαό της».

«ΦιλοευρωπαΪστής δεν είναι αυτός που υποτάσσεται»

«O ΔΗΣΥ θέλει να παρουσιάζεται ως το πλέον ευρωπαϊκό κόμμα της Κύπρου. Φιλοευρωπαϊστής όμως δεν είναι αυτός που υποτάσσεται στα θέλω των Βρυξελών και του Βερολίνου. Που λέει πάντα ναι, σε ότι του ζητάνε», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, στρέφοντας τα πυρά του στην Πινδάρου.

«Ο ΔΗΣΥ οφείλει να εξηγήσει στον Κυπριακό λαό γιατί δεν καταψήφισε την πρόταση των μεγάλων κρατών της Ευρώπης, να αφαιρέσουν το δικαίωμα βέτο και το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου από τα μικρά κράτη μέλη. Στην σχετική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ΔΗΣΥ δεν είπε όχι, δεν αντιστάθηκε. Τήρησε αποχή», ανέφερε.

«Και ένα δεύτερο ερώτημα: Εάν, όπως ισχυρίσθηκε χθες ο ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ είναι αντιευρωπαϊστές, πώς, πριν μόλις ένα χρόνο, ο Συναγερμός συνεργαζόταν στενά μαζί τους, εναντίον της εκλογής του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη;», διερωτήθηκε.

«Παραπλανητικές αναφορές»

«Η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού για το δικαίωμα βέτο είναι απλή και δεν μπορεί να διατυπωθεί με περισσότερη σαφήνεια. Είμαστε ΚΑΤΑ της οποιασδήποτε αλλαγής αυτού του δικαιώματος», απάντησε με ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ.

Όπως είπε, «κάναμε επανειλημμένες δηλώσεις και η ίδια η Πρόεδρός μας τοποθετήθηκε ευθαρσώς εναντίον. Ο κ. Παπαδόπουλος μπορεί να ανατρέξει στη δήλωση της κ. Δημητρίου ημερομηνίας 28.11.2023».

Σε μια ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για μια έκθεση γνώμης για το μέλλον της Ευρώπης, συμπεριλαμβάνετο μια τέτοια πρόνοια. Η διχοστασία ήταν κυρίως μεταξύ μεγάλων και μικρών κρατών και όχι μεταξύ πολιτικών ομάδων, πρόσθεσε.

«Οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ καταψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόνοια, σε αντίθεση με τις παραπλανητικές αναφορές του κ. Παπαδόπουλου. Όπως και την πρόνοια για τους Επιτρόπους», τόνισε.

«Τι εννοεί όμως ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος; Ότι ο ΔΗΣΥ είχε την ευθύνη να πείσει όλους τους Ευρωβουλευτές των μεγάλων χωρών; Μακάρι να είχαμε αυτή τη δύναμη και θα το κάναμε», κατέληξε.

«Μια διαφορετική Ευρώπη»

«Κάθε Κύπριος και κάθε Κύπρια δικαιούται να γνωρίζει τι θα σημαίνει για την πατρίδα μας και τα συμφέροντά της, η ψήφος -δια μέσου των κυπριακών κομμάτων- στις ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες. Πώς δηλαδή θα μεταφραστεί η ψήφος του αύριο μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και πώς μπορεί να ενισχύσει την Κύπρο δυναμώνοντας την Αριστερά αλλά και τη δική μας πρόταση, για μια διαφορετική Ευρώπη, ειρηνική και δημοκρατική», δήλωσε από πλευράς του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Όπως είπε, το ΑΚΕΛ και η ευρωπαϊκή Αριστερά πρότειναν επανειλημμένα την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, για όσα διαπράττει σε βάρος της Κύπρου και άλλων κρατών. «Αντίθετα, οι πολιτικές ομάδες της δεξιάς, της σοσιαλδημοκρατίας και της ακροδεξιάς καταψηφίζουν κατ’ εξακολούθηση την πρόταση αυτή. Άλλωστε είναι οι κυβερνήσεις τους αυτές που εξοπλίζουν την κατοχική δύναμη. Ποιους άραγε αξίζει να ενισχύσει ο κυπριακός λαός λοιπόν;», διερωτήθηκε.

«Το ΑΚΕΛ και η ευρωπαϊκή Αριστερά διεκδικούν εδώ και χρόνια την κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες του καθενός. Όχι να εγκλωβίζονται όλοι στην Κύπρο και τον υπόλοιπο μεσογειακό νότο. Από την άλλη, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά όχι μόνο διαφωνούν με αυτό που ζητά και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά είναι οι δυνάμεις που εμπόδισαν να ενταχθεί αυτή η διεκδίκησή μας στο νέο Σύμφωνο για το Άσυλο. Με άλλα λόγια, τα κόμματα που κόπτονται για το μεταναστευτικό, δεν μπορούν να πείσουν τις πολιτικές τους οικογένειες για το δίκαιο αίτημα της Κύπρου», τόνισε ο κ. Κουκουμάς

Και τέλος, ανέφερε, «οι περιβόητες μεγάλες πολιτικές ομάδες -με πρώτη την πολιτική οικογένεια του Συναγερμού- είναι αυτές που προωθούν την κατάργηση του βέτο στη λήψη αποφάσεων στην Ένωση, κάτι που θα σημαίνει ότι τα μικρά κράτη-μέλη όπως η πατρίδα μας θα φιμωθούν μια για πάντα. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ υπερασπίζεται τη φωνή της Κύπρου στην Ευρώπη, για αυτό και απορρίπτει κάθετα και ασυζητητί τέτοιες πολιτικές που πλήττουν τα συμφέροντα της Κύπρου και λαού της.

«Ο λόγος είναι πλέον στον κυπριακό λαό. Εμείς είμαστε στην Ευρώπη όχι για να χειροκροτούμε τις κυρίαρχες δυνάμεις. Αλλά για να διεκδικούμε, για να υπερασπιζόμαστε την Κύπρο και τον λαό της», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025