Το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουνίου οι εκδηλώσεις του Telethon 2024

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του Telethon 2024, όπως αναφέρθηκε σε διάσκεψη Τύπου το πρωί της Τετάρτης, στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Λευκωσία), την οποία διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), ο Σύνδεσμος Μυοπαθών Κύπρου και η ΟΠΑΠ Κύπρου.

Αναφερόμενος στον φιλανθρωπικό θεσμό Telethon, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια προσφοράς στην Κύπρο, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής & Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Λεωνίδας Φυλακτού, είπε ότι το Telethon είναι ένας από τους πρώτους φιλανθρωπικούς θεσμούς στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν διεθνή θεσμό που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. 

Στόχος του θεσμού είναι η βοήθεια των ασθενών, σημείωσε ο κ. Φυλακτού, τονίζοντας ότι το Telethon «είναι ένας από τους θεσμούς που ακόμη στέκει πάρα πολύ ψηλά στην κυπριακή κοινωνία». Ακόμη, έκανε λόγο για την πολύ σημαντική συνεισφορά του Telethon και μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων και των αποτελεσμάτων που αποδίδει αυτή η βοήθεια, καθώς και για τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού. 

Απαντώντας σε ερώτημα για τη διαχείριση των εσόδων του Telethon, ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ σημείωσε ότι υπάρχει χρηστή διοίκηση, εξηγώντας ότι στην αρχή κάθε έτους ετοιμάζεται προϋπολογισμός και στο τέλος του έτους διενεργούνται έλεγχοι. «Μέρος των εσόδων καλύπτει ανάγκες του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, ενώ άλλο μέρος διοχετεύεται στα μεταπτυχιακά ερευνητικά προγράμματα του ΙΝΓΚ», πρόσθεσε. 

«Το όραμα του ΙΝΓΚ είναι να μπορεί να έχει αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στους ασθενείς και των ερευνητικών προγραμμάτων», τόνισε. «Αυτή τη στιγμή το Telethon στηρίζει περίπου 15 προγράμματα, ορισμένα εκ ων οποίων επικεντρώνονται στον εντοπισμό μιας ασθένειας και άλλα στον σχεδιασμό προσεγγίσεων σωστής και έγκαιρης διάγνωσης», ανέφερε καταληκτικά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, Πανίκος Βοσκός, αναφέρθηκε στην αποστολή του Συνδέσμου που είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών και η βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, καθώς και στην επιθυμία του Συνδέσμου να συνδράμει στην κοινωνικοποίηση των ασθενών. 

Ακόμη, ο κ. Βοσκός είπε ότι το ποσό που έλαβε ο Σύνδεσμος από το Telethon του 2023 ανήλθε σε €110.000. Με αυτά τα χρήματα, επεσήμανε, αγοράστηκαν αναπνευστήρες, οξυγόνο, αναλώσιμα υλικά και τεχνικά μέσα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών. Επιπλέον, ανέφερε ότι καλύφθηκαν έξοδα για φυσικοθεραπείες, υδροθεραπείες, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ατόμων και των οικογενειών τους, καθώς και οικονομική στήριξη για πολλές από τις οικογένειες του Συνδέσμου που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της ΟΠΑΠ Κύπρου, Αλέξανδρος Ντάβος, επικεντρώθηκε στην έναρξη της συνεργασία μεταξύ της ΟΠΑΠ Κύπρου και του ΙΝΓΚ το 2012, η οποία συνεχίζεται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα. 

«Η φιλία και η συνεργασία μας είναι δυνατές και συνεχώς εξελίσσονται. Στηρίξαμε τη δημιουργία της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας των Ασθενών. Είμαστε πολύ κοντά στις δράσεις του ΙΝΓΚ», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

«Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου στη διάγνωση, πρόληψη και στήριξη των ασθενών, η ΟΠΑΠ Κύπρου συνεχίζει να λειτουργεί ως σύμμαχος της κυπριακής κοινωνίας σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στην υγεία», συμπλήρωσε ο κ. Ντάβος.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων

Ο Παύλος Κοντίδης, η Καρολίνα Πελενδρίτου και η Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας Γυναικών, με πρωτοστάτη την Πρωταθλήτρια Κύπρου, Άντρη Χριστοφόρου, διεξάγουν ηλεκτρονικούς εράνους μέσω της ιστοσελίδας του Telethon, με τη στόχο τη συγκέντρωση οικονομικής στήριξης προς τα μέλη του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου και την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΝΓΚ.

Το Σάββατο, 1η Ιουνίου, στις 11:00, το Telethon, σε συνεργασία με το Σωματείο Κεραυνός Στροβόλου, θα διοργανώσει φιλανθρωπικό αγώνα καλαθόσφαιρας στο Γήπεδο Κώστας Παπαέλληνας. Στον αγώνα θα συμμετάσχουν κρατικοί αξιωματούχοι και προσωπικότητες από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, παλαίμαχοι και εν ενεργεία καλαθοσφαιριστές, αθλητές της Εθνικής Κύπρου, εκπρόσωποι των ΜΜΕ καθώς επίσης και καλλιτέχνες. 

Την Τρίτη 11 Ιουνίου, στις 21:00, από το ΡΙΚ1 θα μεταδοθεί ο Τηλεμαραθώνιος TELETHON, τον οποίο θα παρουσιάζουν ο Σταύρος Κυπριανού και η Χριστιάνα Αριστοτέλους. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα αναλάβουν οι τραγουδιστές Σταύρος Κωνσταντίνου και Σάσα Γλυκύ. 

Την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, στις 20:30, στο Σκαλί Αγλαντζιάς, το Telethon και η Πρεσβεία της Κούβας στην Κύπρο θα παρουσιάσουν τη φιλανθρωπική συναυλία "A Night in Havana – Jazz Fusion". Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και θα φιλοξενήσει τον Κουβανό πιανίστα Rolando Luna, καθώς και την Κουβανή τραγουδίστρια Marjorie Montero. 

Το Σάββατο 15 Ιουνίου θα διεξαχθεί έρανος από δεκάδες εθελοντές και οργανωμένα σύνολα σε υπεραγορές ανά το παγκύπριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Έκκληση για προσωρινή απαγόρευση θήρευσης τρυγονιού από BirdLife Cyprus
Μ. Ευαγγέλου: Η αντιμετώπιση υπογεννητικότητας προτεραιότητα Κυβέρνησης