Σχέδια επιχορήγησης διακοπών σε ορεινά θέρετρα και Πύργο Τυλληρίας ενέκρινε το Υπουργικό

Δύο προτάσεις-σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την στήριξη των ορεινών περιοχών, των συνταξιούχων και των εργαζομένων, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, πρόκειται για το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Χαμηλοσυνταξιούχων σε Ξενοδοχεία των Ορεινών Θερέτρων και του Πύργου Τυλληρίας και το Σχέδιο Επιχορήγησης Αδειών Εργοδοτουμένων για διακοπές σε θέρετρα των ορεινών περιοχών και του Πύργου Τυλληρίας.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο Σχέδιο για επιχορήγηση διακοπών χαμηλοσυνταξιούχων σε ξενοδοχεία των ορεινών θερέτρων και του Πύργου Τυλληρίας, ο Υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι θα εφαρμοστεί σε δύο περιόδους, από 4/6/2024 έως 29/7/2024 και από 3/9/2024 έως 28/10/2024, και αφορά επιχορήγηση πλήρους διαμονής και διατροφής για συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, για διακοπές σε θέρετρα των ορεινών περιοχών και του Πύργου Τυλληρίας.

Για το δεύτερο Σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί κατά την περίοδο από 14/7/2024 έως 27/9/2024, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως θα επιχορηγείται πλήρως η διαμονή με πλήρη διατροφή για εργοδοτούμενους που έχουν δικαίωμα σε απολαβές άδειας από το Κεντρικό Ταμείο Αδειών, για διακοπές σε θέρετρα των ορεινών περιοχών και του Πύργου Τυλληρίας.

Ο Υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι αναμένεται πως μέσα από την υλοποίηση των Σχεδίων θα επωφεληθούν πέραν των 10,000 εργαζομένων και συνταξιούχων (περίπου 3,800 εργαζόμενοι και 6,300 συνταξιούχοι αντίστοιχα).

Σημείωσε πως το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Χαμηλοσυνταξιούχων θα λειτουργήσει για την περίοδο από 4/6/2024 έως 29/7/2024 και από 3/9/2024 έως 28/10/2024 ή μέχρι εξαντλήσεως του σχετικού κονδυλίου και θα καλύπτει 4ήμερη διαμονή (3 διανυκτερεύσεις) με πλήρη διατροφή, από Παρασκευή έως Δευτέρα και από Τρίτη έως Παρασκευή.

Εξήγησε ακολούθως ότι οι δικαιούχοι του Σχεδίου οι οποίοι θα πρέπει απαραίτητα να είναι μόνιμα διαμένοντες στο νησί, είναι οι δικαιούχοι του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν τη μικρή επιταγή), οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι είναι και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι €15.500 για μονήρεις, και οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι €20.000 για οικογένειες, καθώς και σε εξαρτώμενα τους πρόσωπα, όπως αυτά καθορίζονται στο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι στο Σχέδιο θα μπορούν να συμμετάσχουν 6.266 πρόσωπα, ενώ η δαπάνη για την υλοποίηση του Σχεδίου θα ανέλθει στις εννιακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (€950.000).

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Επιχορήγησης Αδειών Εργοδοτουμένων, ο Υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι θα λειτουργήσει για την περίοδο από 14/7/2024 έως 27/9/2024 και θα καλύπτει 6ήμερη διαμονή (5 διανυκτερεύσεις) με πλήρη διατροφή, από Κυριακή έως Παρασκευή. Σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό Εργασίας, δικαιούχοι του Σχεδίου είναι εργοδοτούμενοι που έχουν δικαίωμα σε απολαβές άδειας από το Κεντρικό Ταμείο Αδειών για το έτος 2023 και οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο Σχέδιο οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους το 2023. Ανέφερε ακόμη ότι στο Σχέδιο θα μπορούν να συμμετάσχουν πέραν των 3800 προσώπων, ενώ το διαθέσιμο κονδύλι ανέρχεται στις εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ (€900.000).

Καταληκτικά ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως στόχοι των δύο Σχεδίων είναι αφενός η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους εργαζόμενους, καθώς επίσης και η στήριξη των ορεινών θερέτρων του τόπου μας, τα οποία με τη λειτουργία τους προσφέρουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας σε περιοχές εκτός των αστικών κέντρων, ενισχύουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου κατά τους χειμερινούς μήνες βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και με τη λειτουργία τους στηρίζουν σε σημαντικό βαθμό τις κοινότητες εντός των οποίων δραστηριοποιούνται.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων, είπε πως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ενημερώσει άμεσα τους δικαιούχους, μόλις οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες αναφορικά με την εφαρμογή των Σχεδίων.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ
Ο δράστης της επίθεσης κατά του Τραμπ γκούγκλαρε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Κένεντι
Επιτυχής Εκδήλωση και Βραβεύσεις στην Πλατεία Ζουχούρι από την ΑΧΕΠΑ
BINTEO: Χαμός στη Βουλή της Τουρκίας-Έπεσε ξύλο μεταξύ βουλευτών του Ερντογάν και του κουρδικού κόμματος
Πέθανε η 38χρονη έγκυος στην Πάτρα που υπέστη τρεις ανακοπές-Νωρίτερα είχε χάσει και το βρέφος της
Μεροληπτική μεταχείριση για ασθενοφόρα καταγγέλλει το Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού
Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»
Γ. Παπαναστασίου: Ορόσημο το έργο €50 εκ. από ΑΗΚ και Cyta για έξυπνους μετρητές
Εργασίες σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου το προσεχές διάστημα
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Γκουτέρες για επανένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές