Ενώπιον Υπουργικού το θέμα του λιμανιού Λάρνακας-«Η ανάπτυξη θα γίνει κανονικά»

Στην επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ, στην υπόθεση της ανάπτυξης του λιμανιού Λάρνακας, αλλά και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση της ΕΔΕΚ για τα 55 χρόνια από την ίδρυση της και για την 20η επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, στο Σκαλί Αγλαντζιάς, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι εργασίες για τη μαρίνα Λάρνακας έχουν τερματιστεί μετά από απόφαση της Κυβέρνησης και ότι είχε δηλώσει πως το κράτος δεν εκβιάζεται κάτι που ο Πρόεδρος το απέδειξε στην πράξη, και ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας θα γίνει κανονικά.

«Αύριο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συζήτησα, ήδη, με τον Υπουργό Μεταφορών, θα μας απασχολήσει το θέμα και προχωρούμε αμέσως με αυτό που πρέπει να γίνει. Να βγούμε σε προσφορές, να βρούμε μια εταιρεία, η οποία μπορεί πραγματικά να ανταποκριθεί. Το οφείλουμε στη Λάρνακα, το οφείλουμε στους πολίτες. Για αυτά τα έργα ειδικότερα στρατηγικής σημασίας χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αυτοί που αναλαμβάνουν ευθύνες θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν».

Ερωτηθείς πώς διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να μην υπάρχει καμία ανησυχία ειδικότερα για τους εργαζόμενους. Με τον Δήμο Λάρνακας είμαστε σε συνεχή επαφή, δεν υπάρχουν οποιοιδήποτε λόγοι για να υπάρχει ανησυχία, ειδικότερα αναφέρομαι στους εργαζόμενους».

Σε ερώτηση αν ο Εμίρης του Κατάρ έδειξε ενδιαφέρον και για αυτή την ανάπτυξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μιλήσαμε για πολύ συγκεκριμένες αναπτύξεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, αλλά και άλλες στρατηγικές αναπτύξεις. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, για αυτό έγινε η επίσκεψη, ήταν ένας από τους πιο βασικούς λόγους των συζητήσεων, αλλά θα δούμε στην πράξη. Τέτοια έργα στρατηγικής σημασίας τα προσεγγίζουμε με απόλυτη σοβαρότητα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι και για το έργο στο Βασιλικό φαίνεται να υπάρχει στασιμότητα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα. Πέραν της συνάντησης που είχα με τον Κινέζο Πρέσβη υπάρχουν συνεχώς διεργασίες και σε τεχνοκρατικό και σε πολιτικό επίπεδο. Να αναμένουμε να δούμε και αν προκύψει ανάγκη για τοποθέτηση θα την κάνουμε. Σίγουρα ευχή και προσδοκία μας δεν είναι να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με το λιμάνι της Λάρνακας, αλλά, επαναλαμβάνω, η κάθε εταιρεία που αναλαμβάνει τέτοιου είδους σημαντικά έργα θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί».

Ερωτηθείς αν έχει δοθεί λίστα έργων στον Εμίρη του Κατάρ που να αφορούν ενδεχόμενες επενδύσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μετά από επισκέφθηκα το Κατάρ πριν από έξι μήνες είχαμε συζητήσει με τον Εμίρη του Κατάρ, υποσχέθηκα ότι θα στείλει στην Κύπρο εκπροσώπους του Κατάρ από το Investment Authority. Όντως επισκέφθηκαν την Κύπρο σε δύο περιπτώσεις, ήταν εδώ και την προηγούμενη βδομάδα και οι συζητήσεις μας ήταν συγκεκριμένες».  

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις της Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΣΥ κας Αννίτας Δημητρίου για την παρουσία του σε εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, και ότι ο ίδιος ανήκει σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα από αυτές των κομμάτων που τον στηρίζουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είμαι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, όπου με προσκαλούν φυσικά και θα παρευρεθώ. Αν με προσκαλέσουν και στην εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού θα είμαι εκεί. Εξάλλου, ποτέ δεν κρύφτηκα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν ξεκάθαρη η τοποθέτηση από πού προέρχομαι ιδεολογικά και τι στηρίζω ιδεολογικά, κομματικά, ποδοσφαιρικά – το είδαμε πρόσφατα – άρα, δεν έχω απολύτως τίποτα να κρύψω. Και, επαναλαμβάνω, είμαι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων».

Σε ερώτηση αν εμπλέκεται στην προεκλογική εκστρατεία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε «όχι φυσικά, δεν εμπλέκομαι στην προεκλογική εκστρατεία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν φωνές ότι εμπλέκεται στην προεκλογική εκστρατεία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα δείτε πολύ σύντομα ότι όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν εμπλέκομαι στην προεκλογική εκστρατεία. Η μόνη εμπλοκή μας ως Κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουμε ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει να γίνουν». 

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ
Ο δράστης της επίθεσης κατά του Τραμπ γκούγκλαρε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Κένεντι
BINTEO: Χαμός στη Βουλή της Τουρκίας-Έπεσε ξύλο μεταξύ βουλευτών του Ερντογάν και του κουρδικού κόμματος
Πέθανε η 38χρονη έγκυος στην Πάτρα που υπέστη τρεις ανακοπές-Νωρίτερα είχε χάσει και το βρέφος της
Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ
Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Γκουτέρες για επανένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
Δεν κάνει πίσω ο Τατάρ-«Δεν γίνεται να υπάρξει υποχώρηση από την λύση δύο κρατών»
Λεπτομέρειες για τα νέα κριτήρια ΚΦΙΚΒ-Όσα αλλάζουν με τα δάνεια για στεγαστικά, ανακαίνιση και φωτοβολταϊκά
Συγκατάθεση Κυπριακής Δημοκρατίας στους κανόνες ασφαλούς λιμένα του ΟΟΣΑ για τον Πυλώνα 2