Αποκαλύψεων συνέχεια-Κατασκοπευτικός πόλεμος Νετανιάχου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Τα αιτήματα του εισαγγελέως προκειμένου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, αλλά κατά της ηγεσίας της Χαμάς, με αφορμή τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας δεν ήταν ακριβώς κεραυνός εν αιθρία.

Η προετοιμασία ήταν μακρά από την πλευρά του ΔΠΔ για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία σε βάρος του Ισραήλ, αποκαλύπτεται όμως τώρα ότι εξίσου μακρά ήταν και ο υπόγειος πόλεμος του Ισραήλ κατά του Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς η Μοσάντ απείλησε τον Εισαγγελέα του ΔΠΔ-Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για Νετανιάχου

Η έρευνα του Guardian, σε συνεργασία με τα ισραηλινά περιοδικά +972 και Local Call, δείχνει ότι τουλάχιστον εδώ και εννέα χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ παρακολουθούν στενά τις επικοινωνίες συγκεκριμένων παραγόντων του ΔΠΔ, αλλά και Παλαιστινίων ακτιβιστών, και εμφανίζονται να έχουν πληροφόρηση για τις επόμενες κινήσεις τους. Παράλληλα, ασκούν πιέσεις έναντι αυτών των μελών με κάθε τρόπο, ενώ δεν αποκλείουν και την απευθείας επαφή και τις παρασκηνιακές συνομιλίες με το ΔΠΔ, συνομιλίες στις οποίες επίσης ασκούν πιέσεις.

Υπό την εποπτεία στενών συνεργατών του Νετανιάχου, η υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ Μοσάντ, η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού Αμάν, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ και η στρατιωτική Μονάδα 8200, που είναι υπεύθυνη για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες του στρατού, άρχισαν να συγκεντρώνουν κάθε διαθέσμο υλικό. Ο Νετανιάχου, το υπουργείο Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και η αντιπροσωπεία του Ισραήλ στο ΔΠΔ ήταν από τους βασικούς καταναλωτές.

Μάλιστα, μια σημαντική μυστική επιχείρηση επιβλέφθηκε προσωπικά από τον Γιόσι Κοέν, στενό σύμμαχο του Νετανιάχου και πρώην διευθυντή της Μοσάντ. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, ο Κοέν επιστράτευσε τη βοήθεια του Ζοζέφ Καμπιλά, τότε προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σε προσπάθειες να επηρεάσει την εισαγγελέα του ΔΠΔ, Φάτου Μπενσούντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά τανκς έφτασαν στο κέντρο της Ράφας

«Θεσμός με δόντια»

Η εκστρατεία της ισραηλινής πλευράς ξεκίνησε στις αρχές του 2015, όταν η Παλαιστινιακή Αρχή έγινε δεκτή ως κράτος-μέλος από τον ΟΗΕ. Αμέσως μετά η Αρχή ζήτησε να ενταχθεί στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Αυτό σήμαινε ότι το ΔΠΔ θα μπορούσε να εξετάσει καταγγελίες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφος της χώρας-μέλους.

Στο πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο του Ισραήλ το ενδεχόμενο δίωξης κατά αξιωματούχων του θεωρήθηκε σχεδόν πολεμική ενέργεια κατά της χώρας – και με αυτούς τους όρους την περιέγραφαν. Πίστευαν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή περνούσε την κόκκινη γραμμή: «είναι ωραίο που τους αναγνώρισε ο ΟΗΕ, αλλά το ΔΠΔ είναι μηχανισμός με δόντια», έλεγαν.

Στόχος ήταν πλέον η με κάθε τρόπο παρεμπόδιση των ενεργειών του ΔΠΔ, το οποίο δεν είχαν πρόσβαση στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής και διεξήγαγε έρευνες… μέσω τηλεφώνου.

Από τη σύστασή του το 2002, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι το έσχατο μέσο καταφυγής για την άσκηση διώξεων σε βάρος προσώπων (ηγετών και μη) που σχετίζονται σε αγριότητες στο πλαίσιο πολεμικών συγκρούσεων. Το ότι έχει ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά του προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ και του Μουάμαρ Καντάφι, αλλά πιο πρόσφατα και κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ενδεικτικό του εύρους της εντολής του.

Σε όλο αυτό το διάστημα έντονο και διαρκές ήταν το ενδιαφέρον του Μπένιαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργού του Ισραήλ τότε και σήμερα.

Πολλές από αυτές τις ενέργειες ήταν σε γνώση των παραγόντων του ΔΠΔ, οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν και την πίεση τρίτων χωρών, όπως των ΗΠΑ. Πάντως, συνέχισαν να εργάζονται πάνω στο Παλαιστινιακό ενώ επιτάχυναν τις ενέργειες μετά την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Guardian: Διοικητής της Μοσάντ φέρεται να απειλούσε εισαγγελέα του ΔΠΠ

Τι λέει το Δικαστήριο

Το ΔΠΔ, όπως δήλωσε στον Guardian, ήταν σε γνώση των ενεργειών του Ισραήλ και λάμβανε μέτρα για τον περιορισμό τους. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, όταν ανακοίνωσε ότι θα εκδοθούν εντάλματα κατά του Ισραηλινού ηγέτη και του ηγέτη της Χαμάς: «Επιμένω ότι όλες οι προσπάθειες για παρεμπόδιση, εκφοβισμό ή απρεπή επιρροή κατά των αξιωματούχων αυτού του Δικαστηρίου πρέπει να τερματιστεί αμέσως».

Ο Χαν υπενθύμισε ότι αυτού του είδους οι παρεμποδίσεις είναι από μόνες τους ποινικό αδίκημα. Τα βασικά δεδομένα που έχει συγκεντρώσει το ΔΠΔ είναι ασφαλή, τονίζεται από τη Χάγη.

Όσο για το γραφείο του Νετανιάχου, αποδίδει το δημοσίευμα σε σειρά «ψευδών και αστήρικτων καταγγελιών», ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι «δεν παρακολουθούν το ΔΠΔ».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Μετά τους Αζέρους βλέπουν και οι ΗΠΑ ρωσικό δάκτυλο στη πτώση του αεροσκάφους-Σιγή ιχθύος από Αστάνα
Χτύπημα του Ισραήλ στο αεροδρόμιο της Σαναά-Τρεις νεκροί από τα πλήγματα
Πυροβολισμοί σε αεροδρόμιο του Φοίνιξ με τρεις τραυματίες το βράδυ των Χριστουγέννων
Τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν την πτώση του αεροσκάφους-«Δεν μπορώ να εκτελέσω, ο έλεγχος χάθηκε»
Τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο στη Νορβηγία-Αναφορές για τρεις νεκρούς
Έρευνα για ρωσική δολιοφθορά στο καλώδιο Estilink 2 της Φιλανδίας-Κατασχέθηκε πλοίο
Τρία βρέφη πέθαναν από υποθερμία λόγω του ψύχους μέσα σε 48 ώρες στη Γάζα
Έκλεισαν όλα τα αεροδρόμια της Μόσχας-Πέπλο μυστηρίου πίσω από την απόφαση
Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές για το πτώμα που βρέθηκε σε τροχό αεροπλάνου στη Χαβάη
Τα ρίχνουν στους Ρώσους για τη πτώση του αεροσκάφους οι Αζέροι-Δεν τους επέτρεπαν να προσγειωθούν